kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yabancı yatırımda artış bekliyoruz
'Rehavet varsa karşı tarafta var'
Tarihle hesaplaşması gerekenler hesaplaşsın
AB ve ABD ile ilişkiler daha da gelişmeli
Benim teröristim iyi, senin ki kötü mantığı bırakılmalı
Yabancı yatırımda artış bekliyoruz
Kazan - kazan yaklaşımıyla her sorunu çözmeye çalışıyoruz

Yabancı yatırımda artış bekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirilen reformlar sonucunda, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı ilgisinde hızlı bir artış beklendiğini bildirdi. The Economist Group'un Economist Konferansları kapsamındaki ''Türk Hükümeti ile 14. Yuvarlak Masa Toplantısı''na katılan Erdoğan, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik gelişiminin geleceğe dönük olarak bölgesel ve küresel anlamda önemli bir potansiyel sunduğunu, bu potansiyelin özellikle son yıllarda hükümet ve iş dünyasının çabalarıyla daha da güçlendiğini söyledi.

Erdoğan, hükümetin göreve başladığı günden bu yana, ekonomik anlamda kapsamlı ve çok yönlü bir programın uygulamaya konulduğunu, bu program sayesinde istikrarlı ve uzun vadeli bir ekonomik büyümenin temellerinin atıldığını, yıllardan beri kronik şekilde süre gelen enflasyon sorununun büyük ölçüde ortadan kaldırıldığını, mali disiplinin sağlandığını, kamu açıkları ve borç yükünün önemli ölçüde düşürüldüğünü anlattı.

5 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında ekonomik alandaki bu atılımların sessiz devrimin bir parçası olarak görmenin mümkün olduğunu kaydeden Erdoğan, 2004 yılında GSMH büyümesinin yüzde 9.9 olarak gerçekleştiğini, bazı çevrelerin rakamların tek başına bir anlam ifade etmediğini söylediğini ve söz konusu büyüme oranlarını önemsiz göstermeye çalıştığını ifade etti.

Erdoğan, ''Evet rakamların tek başına her şeyi açıklamadığı doğrudur. Ancak Türkiye özelinde büyümenin kaynakları incelendiğinde özel tüketim ve yatırım harcamalarının ön planda olduğu görülmektedir.

Bu durumda da ekonomide güveninin tesis edildiği ve sürdürülebilir bir büyüme trendine girildiğinin önemli bir işareti olarak ortaya çıkmaktadır. Geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan en önemli etken de bu tespitten kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.
Enflasyonda tek haneli rakama ulaşıldığını, enflasyonun hızla düşmesinde ekonomik istikrar ortamının sürmesi, sıkı maliye ve para politikalarının uygulanması, piyasalardaki güvenin artması ve enflasyon beklentilerinin düşmesi gibi faktörlerin etkili olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Burada özellikle belirtilmesi gereken husus, enflasyonla mücadelede gelinen bu noktanın diğer ülke örneklerinin aksine büyümeden vazgeçilmeden sağlanmış olmasıdır'' dedi.

Ekonomik istikrar ve güven ortamın devam etmesiyle bundan sonraki dönemlerde de yüksek büyüme ve düşük enflasyon dinamiğinin sürmesinin beklendiğini kaydeden Erdoğan, istikrarlı büyüme sürecinin beraberinde bütçe açığının milli gelire oranını da hızlı bir şekilde gerilettiğini, buna paralel kamu borç stokunun da belirgin bir şekilde
düştüğünü anlattı.

'TÜRKİYE ARTIK BİR YAPISAL DEĞİŞİM YAŞAMAKTADIR'

Başbakan Erdoğan, ekonomik anlamda nihai hedeflerinin AB ekonomik kriterlerini gerçekleştirmek olduğunu, Kopenhag ekonomik kriterlerinin yakalanması yolunda Türkiye'nin sağlam adımlarla ve istikrarlı bir şekilde ilerlediğini ve şimdiden Maastricht Kriterleri'ni yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

Bankacılık, tarım, enerji, telekomünikasyon ve sosyal güvenlik gibi bir çok alanda her biri yapısal nitelikte reform çalışmaları yapıldığını dile getiren Erdoğan, ''Türkiye artık bir yapısal değişim sürecini yaşamaktadır. Bu yapısal değişim sürecinin bazı bedelleri var. Bu bedeli ne yazık ki insanımızın bir kısmı da ödemek durumunda kalıyor. Bunu önlemeye çalışıyoruz'' diye konuştu. Bu çerçevede mali sektörün rehabilitasyonu ve özelleştirme gibi adımlarla özel sektör ağırlıklı bir piyasa ekonomisinin gereklerinin yerine getirilmesine de gayret edildiğini ifade eden Erdoğan, bankacılık alanında kabul edilen son düzenlemelerle bu sektördeki yasal alt yapının tamamlandığını ve AB standartlarına geçildiğini bildirdi.

Özel sektörün ekonominin gerçek lokomotifi olması yönünde büyük ilerleme sağlandığını kaydeden Erdoğan, ekonomik programın en önemli ayaklarından birinin Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili olduğunu, bugüne kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım oranının potansiyelin çok altında bulunduğunu belirtti.

Erdoğan, yeni Yabancı Sermaye Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de gerçek anlamda yatırımcı dostu bir ortam
yaratıldığını ve daha önce karşılaşılan bürokratik engellerin ortadan kaldırıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Kırtasiye olarak adlandırabileceğim prosedürler o derece asgariye indirilmiştir ki eskiden bir şirketin kurulması için yapılan 19 işlem 3'e düşürülmüştür. Buna rağmen aksamalar yok mu, sıkıntılar yok mu? Var, ama artık yasal olarak bunun zemini oluşturulmuştur ve bu konuda başta şahsım olmak üzere bütün ilgili birimler gerekli desteği siyasi planda verip bu işi kovalamakta kararlıdır.''

'YERLİ, YABANCI ARASINDA HİÇBİR AYRIM YOKTUR'

Recep Tayyip Erdoğan, yatırım yapılması açısından Türkiye'de yerli yabancı müteşebbislere sağlanan imkanlarda hiçbir ayrım olmadığını, hiçbir farkın kalmadığına işaret ederek, Türkiye'nin bürokrasiye azaltma konusundaki çalışmalarının önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

''Gerçekleştirilen tüm bu reformlar sonucunda önümüzdeki dönemde ülkemize olan yabancı yatırımcı ilgisinde hızlı bir artış
beklenmektedir. Yabancı yatırımların ülkedeki yatırım ve istihdam ortamında çok daha fazla rol alacağı düşünülmektedir. Bu durumda Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme sürecine katkıda bulanacağı ve AB sürecini bu açıdan son derece olumlu ve hızlandırıcı bir etki yapacağı aşikardır.''

Erdoğan, 2004 sonu itibariyle Türkiye'deki iç ve dış toplam yatırım miktarının 50 milyar doları aştığını, bunun girişimci ruhun nereden nereye geldiğini gösterdiğini ifade ederek, ''İstiyoruz ki doğrudan yabancı sermaye daha fazla bu miktar içinde yerine alsın'' dedi.

Erdoğan, konuşmasının sonunda toplantıya katılan uluslararası şirketlerin temsilcilerine hitaben, ''Burada bulunan değerli
müteşebbisleri bir kez daha ülkemize yatırım yapmaya veya mevcut yatırımlarını genişletmeye davet ediyorum. Böylece Türkiye'nin önündeki parlak geleceğe ortak olmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer 'Torba Yasa'yı onayladı
 Kaya'nın istifası kabul edildi
 Ankara'da gergin gün
 Halkın mutabakatı ile kurumların mutabakatı henüz oluşmuyor
 Bağış'ın başkanlığında NATO toplantıları
 Cumhurbaşkanı kilo aldı
 Bumin'e tepkiler
 Mahkeme içinde rahatsızlık yarattı
MUHARREM SARIKAYA
Bumin: Neden konuştum?..
İlk açıklama, üç hafta önce...
YAVUZ DONAT
Bergen'e çeyrek kala...
Önümüzdeki ay Norveç'te (Bergen...
Çocuk bedenleri 'ihlal' ediliyor
Ressam Arzu Başaran "İhlal" adlı sergisinde gazetelerin üçüncü...
Doğubayazıt'ta lise yapmak zor zenaat!
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ve köylerinde 118 ilkokul var. Resmi...
Akdeniz Ateşi, iyilik perisinin hayatını yaktı
Akdeniz Ateşi, iyilik perisinin hayatını yaktı
İmkânı olmayan yüzlerce çocuğun okuma hayallerini gerçekleştiren Ebru...
Hastalığımın kötüleşmesi önlendi...
Hastalığımın kötüleşmesi önlendi...
Hastalığı öğrendiğimde hiç öyle isyan duygusu basmadı içimi. Önce...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu