kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğubayazıt'ta lise yapmak zor zenaat!


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ve köylerinde 118 ilkokul var. Resmi kayıtlara göre 3 bin 940 ilköğretim öğrencisi liseye gitmek için bekliyor... İlköğretim okullardan her yıl 1900 kişi mezun oluyor ama lisesi 180 öğrenci alabiliyor. Doğubayazıt'a lise yaptırmaya var mısınız?.

Doğubayazıt'tan döner dönmez hem yazmış hem tanıyıp bildiğim herkese anlatıp çareler sormuştum. Demiştim ki; "İnanmayacaksınız bunca yılın kadim ilçesi Doğubayazıt'ta tek bir genel lise bulunuyor. Lakin sınıflar 75-80 kişiyle dolu. Sıralarda dörtlü beşli oturanları bırakın, hemen her sınıfta ayakta ders dinleyen 4-5 öğrenci oluyor ve nöbetleşe sıra paylaşıyorlar. Yine de centilmen davranıp kızları ayakta tutmuyorlar ama koşullar zorluyor onları. Okul bina olarak da hazin durumda. Loş rutubetli bodrumlarda bile kömürlük yerine sınıflar var. Laboratuvar malzemeleri zaten çok az ve çürüyüp gidiyor. Eğitimde fırsat eşitliğinden bahsetmek hayal. Ağrı ilinde olduğu gibi Doğubayazıt Lisesi'nde de üniversiteye öğrenci sokma oranı ülkemizin en düşüğü. Doğubeyazıt ilçesi ve köylerinde 118 ilköğretim okulu bulunuyor. İlçede öğrenim gören öğrenci sayısı ise 24 bin 250. Doğubeyazıt'ta bir düz lise ile bir meslek lisesi mevcut. İlçe genelinde resmi kayıtlara göreDoğubayazıt lisesinde 16 sınıfta 1430 öğrenci eğitim görüyor. En az 5 liseye daha ihtiyaç var. 478 öğretmen gerekiyor. Doğubayazıtlı işadamı Ertuğrul Eryılmazın yaptırdığı lise  gelecek yıl faaliyete geçecek. 3 bin 940 öğrenci okula gitmek için bekliyor, ilkokullardan yılda 1900 kişi mezun olmasına rağmen ilçede bulunan tek lise sadece 180 öğrenci alabiliyor.

DESTEK İSTİYORUZ
Okul müdürü ve öğretmenler ziyaretimiz sırasında dert yanıp; "Hademe yok, kalorifer, temizlik, bakım, onarım, badana, boya hep bizler ve öğrenciler tarafından yapılıyor. Doğubayazıt gençleri son derece zeki, mahir ve bilinçli ama onlara sunduğumuz eğitim olanakları son derece sınırlı. Bu ilçenin pek çok zengini, değerli, önemli evladı var. Bilimde, sanatta, politikada, iş dünyasında adları altın olan bu hemşerilerimizden destek istiyoruz" diyorlardı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Genç İşadamları Derneği'nin bir dizi tespiti ve çözüm önerisi vardı. Diyorlardı ki; "İlçemizdeki tek genel lise binası eklentilerle dolambaç yapıya dönüştürüleceğine, arsa üzerine çağdaş bir okul inşa edilecek şekilde değerlendirilmelidir. 3000 mevcutlu bir genel lise binası önümüzdeki 5 - 10 yıllık ihtiyacıDEPREM VIZ GELECEK....   Doğubayazıtlı işadamı Ertuğrul Eryılmaz tarafından Anadolu lisesi yaptırılıyor. Geçen yıl yapımına başlanan lise 320 öğrenci kapasiteli. Eryılmaz gelecek öğretim döneminde hizmete girmesi planlanan okulun yanına 500 kişilik bir de spor salonu yaptırıyor. Japon tekniğinin ürünü olan özel kalıplama sistemlerinin kullanıldığı inşaat bitince okul bir kültür ve eğitim kalesi olacak.karşılayabilir

HAYDİ O ZAMAN EYY AHALİ!..
Ben de oradakilere söz verdim. Dedim ki; "Madem buralara geldim, sıkıntıları gördüm o zaman sözüm söz. Buraya bir genel lise yapılması için elimden geleni yapacağım. Duyunca sevindiler. Durumu uygun olan bir toprak sahibi tam 20 dönüm toprak bağışladı. Kaymakam, belediye başkanı, milli eğitim müdürü, tüccarlar ve diğer ileri gelenlerin hepsi yapabilecekleri ne varsa söz verdiler yaparız diye. Vali Bey'le de konuştum Ağrı'da. Milli Eğitim projeyi önünüze koyacak, alın yapın. Biz de devlet olarak her yardımı yaparız dedi. Yani en az 16 derslikli yeni bir lise için ben bütün memleketi ayaklandırmaya başlıyorum bu hafta sonu. Startı A Takımı'nda vereceğim ve "Haydin ahali, Doğubayazıt'a genel lise yaptırıyoruz var mısınız?" diyorum. Sahi siz de var mısınız? Böylesi bir umut yolculuğunda bize yol yoldaşı olmaz mısınız?..

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Çocuk bedenleri 'ihlal' ediliyor
 Kiloyu yağdan vermek çok önemli
 Daçka'dan bilişim atağı
 Bir 'selam' uğruna...
 'Satır'lı genç dehşet saçtı
 Neruda'nın şiirleri bedava sanki!
 Salih Memecan öğrencilerle buluştu
 Levent'ten türkü albümü
 Mayısta vizyona giriyor
 Baba diyeti bozdu
 Alman hukukçulardan Türk adaletine büyüteç
 Türk çocukları dünya ikincisi
 Alzheimer deri hücresi ile bitecek
 On Numara Kazananlar
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Bir kadının aşkı ve onuru...
Evlendiği gün giydiği...
ALTAN TANRIKULU
Çoklu zekâ
Geçenlerde bir tabela gördüm..
MEHMET BARLAS
Erkek eve "Yüksek sadakat"le nasıl bağlanır?
Bazen 3-4...
MAHMUT ÖVÜR
'Eğlence vergisi yüksek değil'
İstanbul'un eğlence...
SAVAŞ AY
'Çay dediğin piyade adımlarla içilir evlat!..'
On yıllar...
REFİK DURBAŞ
ÜDS'nin zor soruları...
Yard.Doç.Dr kadrosunda İ.Ü....
HINCAL ULUÇ
Bir idealist.. Ya da geri zekâlı.. Sunay!..
Göztepe'de...
EMRE AKÖZ
Hatırlama kültürü
Alman milletvekili Christoph...
Banko Beşiktaş
Banko Beşiktaş
Rıza Hoca bize güven ve sıcaklık verdi. Sayesinde takım olarak çok...
Samb-acı söyler
Samb-acı söyler
F.Bahçe'nin Brezilyalılar'ı menajerleri aracılığı ile yönetimi...
Ankara'da gergin gün
Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, AK Parti iktidarına türbanı oya...
Halkın mutabakatı ile kurumların mutabakatı henüz oluşmuyor
Anayasa Mahkemesi'nin resepsiyonuna katılmayan Erdoğan, "Hak hukuktan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu