kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk bedenleri 'ihlal' ediliyor

Ressam Arzu Başaran "İhlal" adlı sergisinde gazetelerin üçüncü sayfalarında çocuklarla ilgili haber yorumlarında daha özenli olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yüzler... Çocuk yüzleri... Bütün masumluğu, saflığı ve korunmasızlığıyla çocuklar kaplamış galerinin duvarlarını... Belli belirsiz lekeler, çizgilerle, silik ve uzaklardan bakıyorlar... Alışık olduğumuz canlı, sevinçli, mutlu ifadeler yok hiçbirinde... Çünkü bunlar hayatları büyükler tarafından "İhlal" edilmiş çocukların suretleri... Bunlar ressam Arzu Başaran'ın gazetelerin 3'üncü sayfa haberlerinden topladığı çocuk fotoğraflarının imgeleri... Arzu Başaran'ın bugün Galeri Apel'de sergilenmeye başlayacak "İhlal" adlı sergisi sanatseveri yüzleşmeye ve düşünmeye çağırıyor. Gazetelerin 3'üncü sayfalarında yayınlanan çocuklarla ilgili cinayet, tecavüz, cinsel taciz, kapkaç gibi haberlerden etkilenerek bir şeyler yapması gerektiğini düşünen Başaran,iki yıl boyunca kesip biriktirdiği fotoğrafları kendi defterinde yeniden resmetmiş. Çünkü bu küçücük, savunmasız çocukla ergen arasındaki yaşlardaki haber malzemelerinin bu kadar kolay kullanılmasından rahatsızlık duymuş: "İktidar, güç duygusu sadece devlet, emniyet ve askerde değil. Çocukların ve ergenlerin söz hakkına daha ulaşmadan aileleri de onların iktidarını oluşturuyor. Sokak, arkadaşları, hepsi... Evinden çıktıktan itibaren zaten güvenlik duygusu hiçbir şekilde gerçekleşmediği bir alana kayıyor. Basın da fotoğrafları kullanarak onu bir kez daha istismar ediyor diye düşünüyorum."

O ÜRKÜTÜCÜ AN
Ressam Başaran bazılarının yüzleri belli olmayan, bazıları3ÜNCÜ SAYFA ÇOCUKLARI....   Sanatçı resimlerindeki malzemeleri de en basitlerinden seçmiş. Kağıt, kalem, mürekkep ve su. Hiçbir abartıya ya da yoruma gerek duymadan sadece temanın yalınlığını aktarmak istemiş.sanki kanayan ve bazıları da korku dolu gözlerle bakan resimlerinin çıkış noktasını ise şöyle anlatıyor; "Gazeteleri taradıkça, gerek vesikalık fotoğraflarda gerekse yüzleri sansürlenmiş bedenlerini gördüğümüz fotoğraflarda aslında hep benden önce bir fotoğrafçı olduğunu anlıyoruz. Bir stüdyo fotoğrafçısı... Bize bakmıyorlar aslında. O fotoğrafçının elinden çıkmış. İkincisi de foto muhabirlerinin deklanşöre bastığı an... İşte ben o anlardan itibaren sergiyi kurdum. Bir kere tam o özel mahrem alanına girilmiş. O çocuğun o genç kızın hiçbir şey söyleyemediği an. Çünkü belki başına gelen bir şeyden dolayı polisegörüş bildiriyor ve çıkarken muhabire yakalandığı an... Onun ürkütücü olduğunu düşünüyorum. Vesikalık olanlarda fotoğraf açısından ürkütücü bir şey yok. Ama bütün o çocukların daha sonra başına gelecekleri bilmeden fotoğrafçıyla karşılaştığı anlar önemli... O düğmeye basıldığı an benim resimlerimin çıkış noktası...''

ÇOCUKLAR İSTİSMAR EDİLİYOR
Başaran sergisine "İhlal'' adını seçmesinde de insan hakları ihlali kavramı rol oynamış; "İhlal daha çok hakların, hukukun ihlali gibi kullanılıyor ama düzgün giden bir şeyi bozup onu yok etmek onu yolundan çıkarmak, karşı tarafın izni olmadan onun hayatına girmek gibi anlarıda var. Onun için bana ihlal uygun geldi.'' Arzu Başaran'ı 3'üncü sayfa haberlerinde yetişkinler değil çocuklar ilgilendiriyor. Yetişkinlerin çocukların hayatlarından sorumlu olduğuna inandığı için dikkatini çocuklar ve ergenler üzerine yoğunlaştırmış. Çünkü en çok tüketilen, kullanılan, istismara açık, ihlal edilen alanın çocuklar olduğunu söylüyor; "Gerek bedenleri, gerek yüzleri ihlal ediliyor. Aslında bu basın tarafından da ihlal ediliyor. İzni olmadan fotoğrafları basılıyor. Her ne kadar bazı olaylarda yüzler sansüre uğramış olsa da bedenlerini görüyoruz. Sadece yüzü sansürlemek onun varlığını ortadan kaldırmıyor. O bedenlerin tüketilmesi, poplaştırılması yanlış.

FİGEN YANIK


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Doğubayazıt'ta lise yapmak zor zenaat!
 Kiloyu yağdan vermek çok önemli
 Daçka'dan bilişim atağı
 Bir 'selam' uğruna...
 'Satır'lı genç dehşet saçtı
 Neruda'nın şiirleri bedava sanki!
 Salih Memecan öğrencilerle buluştu
 Levent'ten türkü albümü
 Mayısta vizyona giriyor
 Baba diyeti bozdu
 Alman hukukçulardan Türk adaletine büyüteç
 Türk çocukları dünya ikincisi
 Alzheimer deri hücresi ile bitecek
 On Numara Kazananlar
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Bir kadının aşkı ve onuru...
Evlendiği gün giydiği...
ALTAN TANRIKULU
Çoklu zekâ
Geçenlerde bir tabela gördüm..
MEHMET BARLAS
Erkek eve "Yüksek sadakat"le nasıl bağlanır?
Bazen 3-4...
MAHMUT ÖVÜR
'Eğlence vergisi yüksek değil'
İstanbul'un eğlence...
SAVAŞ AY
'Çay dediğin piyade adımlarla içilir evlat!..'
On yıllar...
REFİK DURBAŞ
ÜDS'nin zor soruları...
Yard.Doç.Dr kadrosunda İ.Ü....
HINCAL ULUÇ
Bir idealist.. Ya da geri zekâlı.. Sunay!..
Göztepe'de...
EMRE AKÖZ
Hatırlama kültürü
Alman milletvekili Christoph...
Banko Beşiktaş
Banko Beşiktaş
Rıza Hoca bize güven ve sıcaklık verdi. Sayesinde takım olarak çok...
Samb-acı söyler
Samb-acı söyler
F.Bahçe'nin Brezilyalılar'ı menajerleri aracılığı ile yönetimi...
Ankara'da gergin gün
Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, AK Parti iktidarına türbanı oya...
Halkın mutabakatı ile kurumların mutabakatı henüz oluşmuyor
Anayasa Mahkemesi'nin resepsiyonuna katılmayan Erdoğan, "Hak hukuktan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu