kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kemal Derviş UNDP Başkanlığı'na seçildi
Derviş: Amacım 'Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'ni hayata geçirmek
Dışişleri Bakanı Gül, Derviş'i kutladı
Kemal Derviş'in özgeçmişi

Kemal Derviş UNDP Başkanlığı'na seçildi

BM Kemal Derviş'in UNDP Başkanlığı'na seçildiğini açıkladı..

Birleşmiş Milletler (BM), CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş'in BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı'na seçildiğini resmen açıkladı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sözcüsü Stephane Dujarric, olağan günlük basın toplantısında, Kemal Derviş'in UNDP başkanı seçildiğini söyledi. Dujarric, Annan'ın UNDP İcra Kurulu Başkanı'na bir mektup yollayarak, Derviş'in dört yıllık bir süre için UNDP'nin yeni başkanı seçilmesini BM Genel Kurulu'ndan isteyeceğini bildirdiğini kaydetti. Sözcü, bugüne kadar geleneksel olarak katkıda ve bağışta bulunan ülkelerden başkanların seçildiği UNDP'ye ilk defa, bu kuruluş tarafından kalkınma programları uygulanan bir ülkeden başkan seçildiğine dikkati çekti.

Kemal Derviş'in ekonomi ve küresel ekonomi yönetimi konusunda büyük tecrübeye ve pek çok başarıya sahip olduğunu belirten Dujarric, Derviş'in, Genel Sekreter tarafından seçkin küresel adaylar arasından tercih edildiğine vurgu yaptı.
Derviş'in, kalkınma ve uluslararası finansman alanlarında test edilmiş pratik ve entelektüel başarıları şahsında bütünleştirmiş bir kişi olduğunu kaydeden Dujarric, Derviş'in yoksullukla mücadeleye yönelik arzusunun ve bir yönetici olarak yeteneklerinin altını çizdi.

ANNAN TAM GÜVENİNİ AÇIKLADI

Dujarric, Derviş'in, BM Genel Sekreteri'nin şu anki özel kalem müdürü Mark Malloch Brown tarafından UNDP Başkanı olduğu son 6 yıl boyunca başarıyla uygulanan reform çalışmalarını devam ettireceğine ve Binyıl Kalkınma Hedefleri'nden kriz önleme ve yeniden inşaya kadar uzanan bir dizi konu gibi küresel kalkınma önceliklerinde UNDP'nin kritik rolünü güçlendirerek pekiştireceğine tam güven duyduğunu ifade etti.

Derviş'in özgeçmişi hakkında bilgiler veren Dujarric, Derviş'in milletvekili olmasının yanı sıra Avrupa parlamentolarına özel ağırlık veren, ekonomik ve siyasi konular üzerinde çalışan Ekonomi ve Dış Politika Forumu isimli sivil toplum örgütünde de son derece aktif olduğuna dikkati çekti. Derviş'in pek çok Avrupa ve uluslararası girişimde de yer aldığını belirten Dujarric, bunlar arasında Küresel İlerleme Forumu, İlerlemeci Yönetim Girişimi gibi oluşumları örnek gösterdi.

Dujarric, Küresel Kamu İyiliği Görev Gücü ve Balkanlar Özel Komisyonu üyesi olduğunu belirttiği Derviş'in, Oxford'daki Küresel Ekonomik Yönetişim Programı ve Washington'daki Küresel Kalkınma Merkezi ile işbirliği içinde olduğuna işaret etti.

BM GENEL KURULU'NDA ONAYLANMASI GEREKİYOR

Kemal Derviş'in Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Türkiye'de ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı olduğu dönemdeki başarılarından ayrıntılar veren Dujarric, Derviş'in yayımlanmış bir çok akademik makaleye de imza attığını söyledi. Dujarric, Kemal Derviş'in resmen UNDP başkanı olarak göreve başlayabilmesi için atamasının BM Genel Kurulu tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.

ZORLU YARIŞ

Annan'ın belirlediği 6 adaydan oluşan kısa listede, BM uzmanlarından oluşan bir komisyonun yaptığı mülakatlar sonrasında üç aday elenmiş; geriye Derviş ile ekonomik işlerden sorumlu Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaoru Eshekawa ve Norveç Kalkınma Bakanı Hilde Johnson finale kalmıştı. BM Genel Sekreteri Annan tarafından da mülakata alınan bu adaylar arasından Eshekawa, yapılan görüşmeler sürecinde adaylıktan düşmüştü.

Son bir haftadır UNDP Başkanlığı için Norveçli bakan Johnson ile yarışan Derviş bu uzun maratonu galip bitirmeyi başardı.
Annan tarafından UNDP başkanlığı için belirlenen listede Japonya ve Norveç'in yanı sıra Kuveyt, İngiltere ve Hollanda'dan da seçkin adaylar bulunuyordu.

UNDP NEDİR?

UNDP, insan merkezli kalkınma anlayışı için gerekli değişimin savunuculuğunu yapan, insanların daha iyi bir yaşam kurabilmelerine yardım için ülkelerin bilgi, deneyim ve kaynaklara ulaşmalarına çalışan bir Birleşmiş Milletler küresel kalkınma kuruluşudur. Dünyanın 166 ülkesinde hükümetler, sivil toplum ve özel sektörün güvenilir ortağı olarak, kalkınma yolunda ulusal ve küresel düzeydeki zorlukları aşmaları için bu ülke ve kuruluşlara yardımda bulunan UNDP ayrıca, kalkınmakta olan ülkelerin yardımlara ulaşmasına ve bunları etkin biçimde kullanmalarına da destek sağlamakla tanınıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Koçaryan'dan Erdoğan'a yanıt geldi
 F-16'lar modernize ediliyor
 Avrupa Birliği'nden imza çağrısı
 Bumin'e suç duyurusu
 İlaçta 8 milyon YTL'lik zarar
 Akdeniz Ateşi, iyilik perisinin hayatını yaktı
 Hastalığımın kötüleşmesi önlendi...
 Şafakla buluşan gurur ve hasret
 Tarihçiler 924 bin 158'i tartışıyor
 Hükümetten karşı eylem stratejisi
 Ankara'dan Belçika'ya nota
 Komşu da 18 bin Ermeni'yi kovmuş
 Ankara'da George Bush memnuniyeti
 Belge: Kıyım var ama rakamlar çok abartılı
 Yunanistan'a 'ziyaret' izni
 'Tufan bir son değil, bir başlangıç'
ERDAL ŞAFAK
Bumin, türban, Anayasa
Anayasa Mahkemesi'nin...
ALİ KIRCA
Değer mi hiç?
Aydın Güven Gürkan, 12 Eylül...
ÖMER LÜTFİ METE
Batı'nın kendine ihaneti
Batılılık bir yüksek hamursa...
UMUR TALU
Köprüler yaptırdım...
Kendimizi "köprü" saymak...
'Pazarlık yapacağız'
Hiçbir yabancı gücün Irak topraklarını kullanmasına izin...
AB Dışişleri Bakanları: Ara karne 'orta'
AB Dışişleri Bakanları'ndan oluşan Genel İşler Konseyi'nin...
Banko Beşiktaş
Banko Beşiktaş
Rıza Hoca bize güven ve sıcaklık verdi. Sayesinde takım olarak çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu