kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışarı Çıkmadan Önce
Dışarı Çıkmadan Önce
Petra Berger Ankara'da
Geçmişten günümüze kadın
Antalya Harley'ye doyacak
Otistik çocuklar için
İznik Çinileri yeni adresinde

Erguvan zamanı

Bu yıl erguvanlar erken açtı. Ortaköy'den Sultanahmet'e kadar erguvanları haritayla takip edin... Ankara Müzik Festivali'nin konuğu Petra Berger... Hepsi ajandada...


Dışarı Çıkmadan Önce

16 Nisan Cumartesi
Hindi heykeli
Belediye binasının girişinde iki adet aslan heykeli duruyor. Ayrıca birçok iyonik sütunlar. Bunların arasındaki hayvan heykelleri orijinal boyutunda: Koşan bir kır at, maymun, sincap, tavuk, hindi, tavşan, kartal. Bahçede bir de çiftçilik araç gereçleri bulunuyor: Sapan, saman arabası. Belediyenin yanında, ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi'nin tarzında bir park var. Parkta da muhtelif heykeller: Ördek, keçi, leylek. Leylekler minik bir havuzdaki yuvarlak taşların üzerinde duruyor. Parkta küçük köprücükler var. Parkın yanında bir türbe: Konuralp Ahmet Bey mahiyetinden Ali Hamza Türbesi. Tespih ve seccade hazır duruyor, isteyen namaz kılabilir. Düzce'nin 7 km kuzeyinde. Konuralp Belediyesi. Tel: (0380) 541 20 07. Düzce. Tarihi bilgi: Konuralp'teki bazı eserler şöyle: 1. Halk arasında 40 Basamaklar olarak bilinen antik tiyatro. 2. Beyaz mermer bloklardan hiç harç kullanılmadan yapılmış Mermer Köprü. 3. Mozaik zeminin M. S. 1. yüzyılda Roma Devri'nde yaşayan zengin bir Romalının evinin salonuna ait zemin döşemesi olabileceği tahmin edilen mozaikler. 4. Osmanlı Dönemi'ne ait surlar. 5. Su kemerleri. 6. İstanbul Arkeoloji müzesinde sergilenen; 2.60 metre yükseklikteki Bereket Tanrıçası Tyche'nin heykeli.

17 Nisan Pazar
Kadrolu martılar
Dikdörtgen büyük bir balkon. On beş daire masa. Ferah bir ortam. Boğaz'a, ağaçlara, göğe değişik kiremitlere karşı. Mekanın sorumlusu Burak Bey önümüzdeki günlerde ağaçların dallarına Japon Fenerleri asacağını belirtiyor. Adı: Villapark Kahvehanesi. Balkondan bakınca sol ilerde altı katlı bir bina büyüklüğünde yaşlı kocaman bir çınar. Tam karşıda kırmızı beyaz bir yalı. Yanında kayıkhanede bekleşen 20'ye yakın motor/kayık. Her zaman martılar. Sık sık geçen gemiler. Seçmeli çeşitli kahvaltı yiyecekleri. İç mekanda şunlar var: Duvarda büyük 33'lük tespihler. Çok miktarda okey ve tavla. Siyah beyaz gravür resimleri. Ara Güler fotoğrafları. Önemli özellik: Adsl internet bağlantısı var. Lap-top'unuzla çalışabilirsiniz de. Tel: (0212) 299 35 04. Yeniköy. Bellek bilgisi: Festivalde gösterilen Acı Hayal adlı İran filminin son karesini hatırlama keyfi.

18 Nisan Pazartesi
Erguvan haritası
Morumsu-pembe çiçekleri ile bazı erguvan adresleri. Bakmak, dokunmak, sevinmek. Fotoğraf çekmek için: 1. Ortaköy Petrol Ofisi benzin istasyonunun arkasındaki yamaçlar. 2. Esentepe. Tevfik Erdönmez Paşa Sokak. 3. Beykoz, Yalıköy Çayırı Caddesi. 4. Akatlar, Hareket Sitesi sonrasındaki Sekbanlar Sokak. 5. Rumelihisarı, Durmuş Dede Sokak. 6. Beşiktaş, Akdoğan Sokak'tan Abbas Ağa Parkı girişi. 7. Kuzguncuk'a yaklaşırken solda Paşa Limanı Caddesi. 8. Bebek Aşiyan Yolu. 9. Emirgan Mektep Sokak. 10. Üsküdar, Fethi Paşa Korusu. 11. Sultanahmet, parktaki Alman Çeşmesi çaprazında. Mitolojiye göre erguvanın çiçekleri önce beyazmış. İsa'yı ele veren Yahuda'nın kendini bu ağaca asmasından sonra Erguvan'ın çiçekleri utançtan kırmızıya dönüşmüş. Bu yüzden İngilizce'de erguvan ağacına 'Judas Tree' deniyor. İyimserlik bilgisi: Karaköy, Teğmen Hüseyin Sofu Sokak'daki Gülen Cam'da pembe aynanın metrekaresi 60 lira.

19 Nisan Salı
Ney müziği
Manzarasında Topkapı Sarayı ve Galata Kulesi yer alıyor. Eski İstanbul'u CD'den çalınan ney müziği eşliğinde izlemek keyfi. Açık bir terastan. Mekanın adı: Zeyrekhane. Çok çok eskiden bu mekan filler damıymış, filler saklanıyormuş. Civarda eski ahşap evler. Yandaki cami eskiden kiliseymiş. Sade Türk kahvesi 4 buçuk lira. Tel: (0212) 532 27 78. Unkapanı. Sokak istatistikleri: Geçen hafta bugün. Arnavutköy Akıntı Burnu. Saat 10.45 11.00 arası deniz trafiği: Beylerbeyi açıklarından Kanlıca açıklarına doğru: Sürat motoru (1). İki katlı gezi motoru (1). Büyük Balıkçı motoru vinçli (1). Üç katlı gezi motoru, Hande Yener çalıyordu (1). Küçük balıkçı motoru (1). Kanlıca açıklarından Beylerbeyi açıklarına doğru: Özel yat (1). Şehir hatları yolcu vapuru (1). Sürat motoru (2). Kırmızı uzun şilep (1). Motorlu sandal (1).

20 Nisan Çarşamba
Goralı ile Döner
Mini vaha. Büfe önü. Yedi yeşillikli saksı ile çevrili dokuz masa. Şemsiyelerin altında. Masa örtüleri pöti-kare. Küçük mavi + beyaz ekose masa örtüleri sımsıkı daire masalara örtülmüş. Duşta saçlara geçirilen naylon duş başlıkları gibi. Kenarları lastikli. Masaların altı görünüyor. Örtü sadece masanın üstünde. Masanın kenarından aşağıya hiç sarkma durumu ve de mandalla tutturulma durumu yok. Manzara olarak yeni apartmanlar pek çok otomobil. İş merkezleri arasında. Goralı ya da döner yeme imkanı. Çeşitli yiyecekler. Sloganları 'Hizmette Kalite Sağlıkta Güvence'. Adı: Dilek Büfe. Bir çay 30 kuruş. Tel: (0212) 613 11 46. Davudpaşa Caddesi. Topkapı. Ekonomik sokak bilgisi: Topkapı otobüslerinin son durağındaki sur kapısından geçtikten sonra ilerde ayakkabı boyatma fiyatı 50 kuruş.

21 Nisan Perşembe
Unutulamaz melodiler
Mekanın adı: Porte. Sahibi Abdullah Dokur'un deyimiyle "huzurlu, sakin bir ortam". Cafe-restaurant. Dört renk perdeleri ve bardaki mozaikler dikkat çekici. Geçtiğimiz hafta birinci yaşını "Seksi Ayakkabı Gecesi" ile kutlayan Porte, temalı partilerinin ikincisini "Gentelmen Night"la sürdürüyor. 21 Nisan Perşembe, bu akşam, saat 22.00'den itibaren başlayacak ve 02.00'ye kadar devam edecek gecede Latin, hızlıslow, Fransa ve İtalya'nın unutulmaz melodileri çalınacak. Pek çok ünlü centilmene özel davetin yapılacağı gece elbette sadece erkeklere mahsus değil. Akarsu üzerinde yer alan mekana giriş ücretsiz. Tel: (0212) 244 89 89. Cihangir. Müzik bilgisi: Özel bir ses rengine sahip Flamenko sanatçısı Dieguito el Cigala'nın bir şarkısından İspanyolca iki dize: "Se me olvido que te olvide/ se me olvido que te deje". Türkçesi "seni unuttuğumu unuttum / seni bıraktığımı unuttum". Sokak bilgisi: Şişli Adliyesi'ni Mecidiyeköy'e doğru yürüdüğünüzde soldaki ilk sokağa sapınca solda Koca Mansur Sokağı köşesinde her zaman orada olan kamyonlu seyyar manav. Sokağın köşesindeki apartmanın duvarında aylardır iki çerçeve asılı. Manava ait. Sokakta. 1. Ayna. 2. Nedim Günsur'un röprodüksiyon resmi. Resim bir sahil kasabasını anlatıyor. Bu resmin orijinalini İstanbul Modern'de görmek mümkün.

22 Nisan Cuma
Köfte Ekmek
Yeşil minik bir büfe. Tekerlekleri de var, araba gibi. Yarım ekmek köfte ya da tavuk yemek mümkün. Fiyatı 2 YTL. Yakında balık da olacak. Hakan ve Ali okuldan sonra saat 16.00'dan itibaren burada çalışıyorlar. Adının "Bağlar Köfte" olacağını söylüyor Hakan. Asıl patron babası. Daha geçen hafta açıldı. Diğer zamanlarda babaları duruyor. Babaları kısa bir süre öncesine kadar Kardeşler Kıraathanesi'ni işletiyormuş. Ama kısa süre önce yeğenine devretmiş. Bu kıraathane "Muhtarın Kahvesi" olarak biliniyor. Büfe de bu kahvenin önünde. Öğleden gece 23.00'e kadar açık. Bağlar Mevkii, Yeniköy. Tel: (0212) 262 64 24. Hemen yanındaki Hilal Odun Ekmek Fırını'nda sadece tahıl unu içeren, üzerinde ay çekirdekleri olan harika bir ekmek satılıyor. Fiyatı bir YTL. Hiç beyaz un kullanılmamış. Bir de çok lezzetli tahinli çörek var, bir buçuk YTL. Gökyüzü bilgisi: Geçen hafta İstinye sırtlarında 100 civarında leylek görüldü. Leylekler doğudan batıya doğru uçtu.

Semra Aktaş

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kapkaça uğramamak için ben de tedbir alıyorum
 Her hayatın iniş ve çıkışları vardır
 Alevi olmaktan gurur duyuyorum
 Yavrum seni dokuz bir kavanozda taşıdım!
 Atlar devlet için koşmaktan yoruldu
 Hayatımızı işgal eden reklamlar
 Bu çocuklar hedeflerini biliyor
 'Tansa' bu yaz aşka çağırıyor
 Minikler okulsuz kalmayacak
 Göğüs ucuna takviye
 Memleketin taşra hali
 Geleceğin tasarımcıları
 Dans etmeyi öğrenmek
 Aile kavramını ayağa düşürmek istemiyorum
 Öğrenci olmak, oh ne rahat
 Kendi iyileşti şimdi engelli çocukların neşe kaynağı
 Genç aşçının başlattığı kampanya İngiliz hükümetini...
 Obezitede Amerika'ya yaklaştık
 Osmanlı sanatı Paris'i salladı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
İki kadını idare etmek ne kadar zordur biliyor...
FİLİZ AKIN
Bahar sarhoşluğu
Bebek yokuşundan inerken sağ tarafa...
Hangisi sahte hangisi hakiki?
Kullandığımız ürünlerin orijinal olup olmadığını anlamak çok zor. Elimizi çabuk...
Tarihi yalıda evlenmek hayal değil
1995'te yanan Sait Halim Paşa Yalısı, yeniden kapılarını açtı. Bu kez turizme...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.