kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Iğdır'dan Berlin'e sanat 'yolcu'luğu
Sinemacı kardeş ödülleri toplaya toplaya ilerliyor

Iğdır'dan Berlin'e sanat 'yolcu'luğu

Almanya'da tiyatro Mürtiz ve Yüksel Yolcu'dan soruluyor. En küçük kardeşleri Yücel Yolcu ise Türkiye'de başarılı bir film yönetmeni oldu.

Semet ve Zehra Yolcu 34 yıl önce Iğdır'da beş çocuklarıyla fakir bir hayat sürmek yerine o zamanlar herkesin çözüm olarak düşündüğü bir yolu seçti, Almanya'ya göç etti. Iğdır'dan Berlin'e uzanan yolda büyük zorluklar yaşandı. Büyük mücadeleler verildi. Geride bıraktıkları çocuklarını yanlarına alabilmek için canlarını dişlerine takarak iki yıl çalıştılar. Başlarını sokacak tek göz oda bulunca Iğdır'da bıraktıkları çocuklarını yanlarına aldılar. İşçilik yaparak geçen yıllarda Iğdır'lı ailenin tek hayali çocuklarının iyi eğitimler almasıydı. İstedikleri de oldu Mürtiz, Yüksel ve Yücel Yolcu iyi eğitim almakta kalmadılar, Türkiye'nin Almanya'da gururu oldular. Iğdır'lı Yolcu ailesinin en büyük oğlu Mürtiz on yıldır Almanya'da tiyatro festivali düzenliyor. Ortanca oğul Yüksel Almanlar'ın bile zor yer edindiği Alman Devlet Tiyatrosu'nda yönetmenlik yapıyor. En küçükleri Yücel ise şansını Türkiye'de deneyip büyük başarılara imza attı. Son olarak "Anlat İstanbul" filminde yönetmenlik yapan Yücel son ödülünü bu filmle aldı.

DÖNÜM NOKTASI İSYAN
Yücel Almanya'da okula başladığı sıralarda ailenin en büyük oğlu Mürtiz Iğdır'da liseyi bitirip Berlin'e yerleşme kararı alır. Ailesinden ve kardeşlerinden ayrı bir coğrafyada, ayrı bir kültürün etkisiyle yetişmiş olması Mürtiz'i biraz da isyankâr kılar. Babasının fabrikada çalışması teklifine karşılık evden ayrılıp şansını tek başına denemeye karar verir; "Babama hayır deyişimYüksel Yolcu Almanya’da sahnelenen oyunlarında masklar kullanıyor.aile için dönüm noktası oldu. Hem çalışıyor hem de kurslara gidiyordum. Tiyatroyla bir dil kursuna giderken tanıştım. Bir gösteride film yapmak isteyen bir yönetmen beni beğenmiş ve sonra ilk filmimde oynadım, derken devamı geldi. Sonra üniversiteli yıllar ve yanı sıra tiyatro ve film calışmaları devam etti." Mürtiz 1995'ten beri Berlin'de festival düzenliyor; "1995 yılından beri Berlin'de düzenli olarak yaptığım bir festival var. Diyalog Tiyatro Festivali, Berlin. İlk festivalde sadece Türkçe oyunlar vardı. İlerleyen yıllarda festival uluslararası bir boyut kazandi. Festivalin özelliği Almanya'da calışmalarını sürdüren azınlık gruplarını ve Avrupa ülkelerinden tiyatro ve müzik gruplarını bir araya getirmek." Mürtiz'in açtığı yoldan ilk gelen ortanca erkek çocuk Yüksel oldu. Yüksel Yolcu önce pedagoji eğitimi aldı. Ama aklı ağabeyinin yolundaydı, o da tiyatroya gönül vermişti. Almanların bile girmekte zorluk çektiği Güzel Sanatlar Akademisi'nin tiyatro bölümünün oyunculuk sınavlarına girdi. Sonuç inanılmazdı; "Ben oyunculuk sınavına girdiğimde 2 bin kişi başvurmuştu. Altı kişi seçtiler o yıl akademi için ben de o altı kişiden biriydim ve tabi ki tek Türk'tüm. Bir Türk'ün oyunculuk sınavı kazanması çok önemli bir olaydı çünkü Almanlar'dan daha iyi Almanca konuşmam gerekiyordu. Okulu bitirdiğimde kendime güvenim gelmişti. Paris'e gittim üç yıl reji okudum,AĞABEY’IN İSYANI AİLEYİ ETKİLEDİ Mürtiz Yolcubabasının bulduğu işi reddederek Almanya’da tiyatro festivali düzenlemeye başladı ve bu işi on yıldır başarıyla sürdürüyor. Bu “isyan”dan etkilenen Yüksel ise Almanya’da tiyatro okumaya karar verdi ve Almanlar’ın gıpta ettiği bir yönetmen oldu.amacım tiyatro yönetmeni olmaktı."

ALMANLAR'I ŞAŞIRTTI
Yüksel tam beş yıldır Alman Devlet Tiyatroları'nda yönetmenlik yapıyor. Kısa sürede yükselen başarı grafiği Yüksel Yolcu'yu Almanlar'ın en çok beğendiği yönetmen yapmaya yetmiş. 2003 senesinde Yugoslavya Savaşı'nı anlatan "Çıkış yolları" isimli oyunuyla Grimm Ödülü'nü aldı. Grimm Ödülü Almanların çeşitli sanat dallarında verdikleri en önemli ödül. Şimdilerde oyunları çeşitli ülkelerin tiyatro festivallerine davet ediliyor, Almanya'nın çeşitli yerlerinde Devlet Tiyatrosu'nda yönetmenlik yapıyor. Doğup büyüdüğü topraklar Yüksel'in oyunlarına da yansıyor; "Ben masklar kullanıyorum genelde oyunlarımda, bunun için ortaoyunundan çok etkilendim. Bir de oyun sırasında araya bir ney sesi koyduğum zaman Almanlar neye uğradıklarını şaşırıyorlar. Alman Devlet Tiyatrosu'nda Türk olarak çalışmak çok zor. Çünkü Almanlar tiyatro konusunda çok gelişmiş durumda."

ÖDÜLLÜ YÖNETMEN
Yolcu Ailesi'nin en küçük üyesi Yücel ağabeyleri gibi tiyatroyu değil sinemayı seçti. O Güzel sanatlar Akademisi'nde Sinema- Televizyon ve Reklam okudu. Yücel ailesini Berlin'de bırakıp Türkiye'ye döndü ve hedeflerini hep yüksek tuttu. Gayretlerinin sonuçlarını da kısa sürede aldı. Kral TV "en iyi klip yönetmeni", ardından Kristal Elma "en iyi reklam yönetmeni" ödüllerini aldı. Son olarak ilk sinema filmi deneyiminde beş ayrı yönetmen tarafından çekilen "Anlat İstanbul" filmi İstanbul Festivali jürisince "en iyi film" seçildi.

SONAT CANIDAR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Her gramı ayrı tartıştık
 Kıyamet için dinlerin ortak adresi gökyüzü
 'Son bir bakış için' geziyorlar
 Haliç'e asker eli değdi
 Dışişleri bu adamın peşinde
 Bugün doğan kızlar 100 yaşını görecek
 Meğer E vitamini mucizevi değilmiş
 Evginler birbirini ağırladı!
 Cinnet dehşeti: 3 ölü, 1 yaralı
MEHMET BARLAS
Uykularını kaçıranlar o kadar fazla ki..
Biz Türklerin...
İLKER SARIER
Ceza yasasının ceza fetişizmi
Suç ve Ceza üzerine ahkâm...
MAHMUT ÖVÜR
Yasayı kitaplaştırıp kızına 'ithaf etti' KİPTAŞ da...
SAVAŞ AY
'Don Kişot esasında kötü bir adam değil!.."
atv'de...
REFİK DURBAŞ
Kitaplar yakılırsa...
Yazar Orhan Pamuk'un İsviçre'de...
EMRE AKÖZ
Yiyerek zayıflamak
Benim açımdan hikaye 1990'ların...
YAVUZ BAYDAR
Astronomi ve coğrafya
Okurlar en basit bilgilerin...
Alex'in Başkenti
Alex'in Başkenti
Lider Fenerbahçe, Ankaraspor'u Brezilyalı yıldızının golüyle geçerken...
Şampiyonluk Ateşi
Şampiyonluk Ateşi
Trabzon ve F.Bahçe kazanıp bombayı G.Saray'a vermişti. İlk yarım saat...
KKTC'de yeni dönem
Cumhurbaşkanı seçilen Talat, yemin etti ve görevi KKTC'nin 1.
Klerides'ten 1974 itirafı
Kıbrıs Rum Yönetiminin eski lideri Glafkos Klerides, müzakereci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu