kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıyamet için dinlerin ortak adresi gökyüzü
'Herkes doğal afet bekliyor'
'Çürümüş bedenler dirilecek'
'Ey Muhammed insanları uyar!'

Soluk soluğa okuyacaksınız

KIYAMET GÖKTEN GELECEK
Kutsal kitaplar Kuran, İncil ve Tevrat, kıyamet anı için tek adres gösteriyor: Gökyüzü... Kuran'a göre gök yarılacak, İncil'e göre Ay kızaracak. Tevrat'ta da dünyadaki dengelerin değişeceği yazıyor.


Kıyamet için dinlerin ortak adresi gökyüzü

Semavi olsun olmasın tüm dinlerin ortak noktasıdır 'Kıyamet Günü'. Ve tüm dinlerde, kıyamet alametlerine dair farklı ipuçlarına rastlamak mümkün Üç büyük dinin kitapları; Kuran, Tevrat ve İncil'de, kıyamete ilişkin farklı senaryolar çizilse de hepsinde kıyamet günü için tek bir adres var: Gökyüzü!...

Başlarken
İnsanlığın varoluşundan bugüne milyonlarca yıl geçti. Gürcistan'daki bir müzede bulunan en eski insan kafatası ise tam 1.8 milyon yıllık. Ancak her başlangıcın bir sonu olduğu gibi insanlığın ve yaşadığımız dünyanın da bir sonu olacak. Bütün dinlerde 'Kıyamet Günü' olarak anılan bu son, ne zaman ve nasıl yaşanacak? Alametleri neler olacak? Kutsal kitapların kıyametle ilgili bölümlerinde neler yazılı? Tüm bu soruları SABAH sizler için sordu, uzmanlar yanıtladı.

İster semavi olsun ister değil, bütün dinlerin ortak noktalarından biri de kıyametin bir gün mutlaka geleceği... Kıyamet konusunda tüm insanları uyaran semavi dinlerin kutsal kitapları, Kuran, İncil ve Tevrat'ta kıyamet günü için gösterilen adres ise aynı; Gökyüzü!.. Kuran, kıyametin yıldızların ışığı giderildiği ve gök yarıldığı zaman kopacağını vurgularken, İncil ise, kıyamet anında güneşin kıldan çul gibi siyah ayın ise kan gibi olacağını ve yıldızların, tıpkı büyük bir yel tarafından sarsılan incir ağacının ham incirleri atması misali yer üzerine düşeceklerinden bahsediyor. Museviler'in kutsal kitabı Tevrat ise kıyametin yine göklerden geleceğini şu sözlerle tasvir ediyor: "Bütün memleketi viran etmek için, Rab ve gazabının silahları uzak bir diyardan, göklerin ucundan geliyorlar."

KIYAMET BİR TUFAN MI?
Ezoterik yani içsel bir din inanışa sahip ilahiyatçı ve yazarlara göre, kıyamet bir şuurlanma yani silkelenip kendine gelme süreci. Bir anlık bir olgu olmayan kıyamet ezoterik inanca göre tüm dinler gerçek niteliklerini zamanla kaybettiğinden ve aynı zamanda o gerçek nitelikleri görebilecek bilgeler deyetişmez olduğundan ötürü kopacak. Özellikle son din İslam'ın bozulmaya yüz tutması onlara göre kıyametin gerçek habercisi. Uzmanların bakış açısıyla kıyamet senaryoları her ne kadar kıyametin yaşanacağı noktasında bir fikir birliği gösterse de, kıyametin anlamı hususunda ayrılıklar da yok değil. Kimi ilahiyatçı ve yazarlara göre, göklerden gelecek ve dağları pamuk gibi atacak kıyamet aslında bir yok oluş değil; uyumakta olan insanlığın uyanışı anlamına geliyor. Kimilerine göre ise kıyamet gerçek anlamda inanılmaz bir tufan. Kıyamet konusundaki yalın bakış açısı ise kıyametin mutlak adalet için şart olduğu. Yani tüm insanlar hakkında hüküm verilecek bir gün olan kıyamet, haklı ve haksızın ebedi tayini için gerekli.

'VADEDİLEN EN BÜYÜK GÜN'
'Kıyamet Alametleri' adlı kitabın yazarı Ergun Candan'a göre Kuran-ı Kerim'de vadedilen en büyük gün kıyamet günü. Kıyamet olgusunun batıni bir bakış açısıyla incelediğini belirten Candan, kıyametin, kabul görmüş ezoterik İslam'a göre, ölü anlayışların uyanacağı anlamına geldiğini ifade ediyor. 'Batınilik' kavramına da açıklık getiren Candan, gizli olan şeylerin iç yüzünü bilenler için kullanılan bu tabirin, 'Kuran'daki her ayetin, bir de içsel yorumu bulunduğu' anlamına geldiğini ifade ediyor.

'İNSANLIK KRİTİK BİR EŞİKTE'
Bütün kutsal kitaplarda insanoğlunun uyumakta olduğunun sembolik bir manada anlatıldığından bahseden Ergun Candan, insanoğlunun dünya üzerinde kapalı bir şuurla ve bir çok bilgiden habersiz olarak yaşamakta olduğunun altını çiziyor. Candan, "Kıyamet; insanların ayağa kalkmaları, onların şuurlanıp bilgilenecekleri anlamını taşımaktadır. Kıyamet deyince bir çok kişinin aklına'toplu yok oluş' geliyor. Bu, kıyamet ile tufanın karıştırıldığını apaçık ortaya çıkarıyor. Neticede benim düşüncem, dünyanın uyanış gününe yani kıyamete doğru hızla ilerliyor olması" diyor. "On binlerce yıldır insanlığın topyekün sürdürdüğü aşağıya iniş ve sonra tekrar çıkış serüveninde çok önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. On binlerce yıl önce planlanmış kozmik bir karar ile insanlık bundan sonra yukarıya çıkışını hızlandıracak çok önemli bir eşiğin önünde bulunmaktadır. Bu eşiğin dinsel terminolojideki adı kıyamettir" diyen Candan, dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insanın, görünürde farklı inançlarıyla, bilmedikleri bir hedefe doğu ilerlemekte olduklarını kaydediyor. Bu inançların yani dinlerin ise bu hedefi kıyamet sembolüyle şifrelendirdikten sonra insanlara aktardığını vurgulayan Ergun Candan, bu nedenle kıyametin bütün dinlerde bir son nokta olarak insanların önüne konulduğunu belirtiyor. "Sıradan dindarlar için kıyamet göklerden taşların yağacağı, garip varlıkların ortaya çıkacağı, fırtınaların yeryüzünü birbirine katacağı, tufan halinde yağmurların yağmaya başlayacağı ve afetlerin ardı arkası kesilmeyeceği günlerdir" diyen Candan, 'kıyamet kopunca dünya yerle bir olacak o halde biz kendimizi kurtarmak için Allah'a dua edelim' şeklindeki bir inanışın çok yanlış olduğunu vurguluyor. Candan, bu tarz bir korkuyla insanların bir sürü gibi güdülerek hiç olmadık fikirlere ve batıl inançlara esir edildiklerini dile getiriyor. Candan, "Kıyamet dünyanın yok olup insanların cennet ya da cehenneme sevk edilecekleri günün adı değildir. Böyle bir yanlışın ortaya çıkmasının tek sebebi, kutsal kitapların sembolik bir dile sahip olduğu gerçeğinin göz ardı edilmesidir" diyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Her gramı ayrı tartıştık
 Iğdır'dan Berlin'e sanat 'yolcu'luğu
 'Son bir bakış için' geziyorlar
 Haliç'e asker eli değdi
 Dışişleri bu adamın peşinde
 Bugün doğan kızlar 100 yaşını görecek
 Meğer E vitamini mucizevi değilmiş
 Evginler birbirini ağırladı!
 Cinnet dehşeti: 3 ölü, 1 yaralı
MEHMET BARLAS
Uykularını kaçıranlar o kadar fazla ki..
Biz Türklerin...
İLKER SARIER
Ceza yasasının ceza fetişizmi
Suç ve Ceza üzerine ahkâm...
MAHMUT ÖVÜR
Yasayı kitaplaştırıp kızına 'ithaf etti' KİPTAŞ da...
SAVAŞ AY
'Don Kişot esasında kötü bir adam değil!.."
atv'de...
REFİK DURBAŞ
Kitaplar yakılırsa...
Yazar Orhan Pamuk'un İsviçre'de...
EMRE AKÖZ
Yiyerek zayıflamak
Benim açımdan hikaye 1990'ların...
YAVUZ BAYDAR
Astronomi ve coğrafya
Okurlar en basit bilgilerin...
Alex'in Başkenti
Alex'in Başkenti
Lider Fenerbahçe, Ankaraspor'u Brezilyalı yıldızının golüyle geçerken...
Şampiyonluk Ateşi
Şampiyonluk Ateşi
Trabzon ve F.Bahçe kazanıp bombayı G.Saray'a vermişti. İlk yarım saat...
KKTC'de yeni dönem
Cumhurbaşkanı seçilen Talat, yemin etti ve görevi KKTC'nin 1.
Klerides'ten 1974 itirafı
Kıbrıs Rum Yönetiminin eski lideri Glafkos Klerides, müzakereci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu