kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC'de Talat dönemi başladı
KKTC'de Talat yemin etti
Talat: Türkiye birleşmeyi destekliyor

KKTC'de Talat dönemi başladı

KKTC'de Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görevini, 17 Nisan seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilen ve bugün Cumhuriyet Meclisi'nde yemin eden Mehmet Ali Talat'a devretti..

Denktaş, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, bugün Kıbrıs Türkleri açısından yeni bir dönemin başladığını belirterek, ''Tarihi bir gün yaşıyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı görevini devralmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gelen Talat, askeri törenle karşılandı. Denktaş, eşi Aydın Denktaş ile birlikte, Talat ve eşi Oya Talat'ı Cumhurbaşkanlığı kapısında karşılayarak, yarım saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından İstiklal Marşı okundu. Denktaş ve Talat'ın biyografilerinin okunmasından sonra Denktaş veda, Talat da teşekkür konuşması yaptı.

Cumhurbaşkanlığı forsu, Talat tarafından Denktaş'a takdim edildi. Talat ve Denktaş, tören kıtasını birlikte denetlediler. Cumhurbaşkanı Denktaş, ''Allahaısmarladık asker'' diyerek Cumhurbaşkanlığı'na veda etti.

Talat ve eşi, Denktaş ve eşini birlikte Cumhurbaşkanlığı'ndan konutlarına uğurladı. Denktaş, konuşmasında, yeni Cumhurbaşkanı Talat'a ''Bir bakıma şanslısınız'' diyerek, halkın Talat'ı, Rumların 2005 yılını EOKA yılı ilan ettiği bir dönemde Cumhurbaşkanı seçtiğini belirtti. Denktaş, ''Siz bu açıdan şanslısınız ki halkımız, yeni bir değerlendirme yapacak duruma gelmiştir'' dedi.

Yıkılmaz bir anlaşma için uğraştıklarını anlatan Denktaş, Talat'ın arkasında halkın olduğunu, kendilerinin de her zaman yardımcı olacağını belirterek, ''Çocuklarımızın aynı acıları yeniden yaşamasını istemiyoruz'' dedi.

Doktor Fazıl Küçük'ün ''Kıbrıs Türkleri Türkiyesiz olamaz'' sözüne atıfta bulunan Denktaş, bu sözün Kıbrıs Türklerinin karakteri olduğu belirtti.

Halkının yıllarca kendisine güvendiğini ve destek verdiğini, bugün 21 yaşında bir devleti yeni cumhurbaşkanına güvenle verdiğini kaydeden Denktaş, yeni cumhurbaşkanının görevinin, devleti ve cumhuriyeti yüceltmek olduğunu söyledi. Denktaş ''Biz kendisine bu zor görevde yardımcı olacağız'' dedi.

Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a da seslenen Denktaş, barış yolunu açmasını ve Talat'ın iyi niyetini suiistimal etmemesini istedi. Denktaş, Papadopulos'a ''Seni barış yolunda Talat ile el ele görürsek memnun oluruz'' dedi.

Talat, Cumhurbaşkanlığı'ndaki devir teslim töreninden sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, Kıbrıs Rum halkına barış, dostluk ve kardeşlik elini uzattıklarını ve ısrarla uzatmaya da devam edeceklerini
bildirdi.

''Bugünün Kıbrıs tarihinde yeni bir dönemin açıldığı çok özel bir gün olduğunu'' ifade eden Talat, bugünün yeni cumhurbaşkanının resmen göreve başlamasının yanında, Kıbrıs'ta Annan Planı ile ilgili olarak yapılan referandumun da birinci yıldönümü olduğunu hatırlattı. Mehmet Ali Talat, bugünün kendi hayatında da olağanüstü bir gün olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Kıbrıs Türk halkı tarafından ilk turda Cumhurbaşkanlığı görevine getirilmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyor ve gösterilen güven için yürekten teşekkür ediyorum. Bu aynı zamanda zorlu bir an, çünkü tarihin gel-gitli sularının akışını değiştirmek için, omuzlarıma büyük bir sorumluluk yüklendi. Bana bu sorumluluğun neden verildiğinin bilincinde olarak halkıma hizmet etme sözü ve amacıyla göreve geliyorum.''

Görevi devraldığı KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a, topluma verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür eden Talat, ''Sayın Denktaş'ın çalkantılı ve zor dönemlerdeki uzun ve yoğun çalışmalarını, toplumsal varoluşumuz için yapmış olduğu katkıları tarih yazacaktır. Kendilerine yaşamlarının geriye kalan döneminde mutluluk ve sağlık diliyorum'' dedi.

Kıbrıs Türkünün dünyayla kucaklaşma arzusunu son yıllardaki seçimlerde ve referandumda dile getirdiğini kaydeden Talat, konuşmasına şöyle devam etti:

''Kıbrıs'ta yaşayan insanlar kıyılarımıza çarpan dalgaların sesini hep dinleye gelmişlerdir. Denizin sesi, bir yandan bize bir adada yaşamakta olduğumuzu hatırlatırken, bir yandan da kalbimize ve aklımıza seslenip, hiç kimsenin yapayalnız bir ada olamayacağını söylüyor. Denizcilerin, binlerce yıldır işittiği dalgaların sesi dünyaya açılmaya bir çağrıdır. Denizin, yeni ufuklara doğru bir geçit olduğunu izolasyon altında yaşamanın mümkün olamayacağını biz kendi tarihimizden biliyoruz.

''TÜRK HALKINI İZOLASYON ALTINDA YAŞATMAK ADALETLE BAĞDAŞAMAZ''

Dünyayla kucaklaşma arzusunu ve uluslararası adalet ilkelerine bağlılığını, son yıllarda yapılan her seçim ve referandumda tekrar tekrar dile getiren Kıbrıs Türk halkını izolasyon altında yaşatmak adaletle bağdaşamaz. Artık bu konuda vaatlerde bulunmak yetmiyor, uluslararası toplum Kıbrıslı Türklerin barış, demokrasi ve kardeşlik içinde dünya ile bütünleşmek için gösterdiği iradeye hemen fiili uygulamalarla cevap vermelidir. Çünkü bu halk dünyadan kovulmayı ve cezalandırılmayı değil, tersine kucaklanmayı ve onurlandırılmayı hak ettiğini kanıtlamıştır.

İşte biz buradayız; tarihsel dönemlerin, geniş coğrafyaların birbirleriyle kavuşma noktası olan Kıbrıs'ın kuzeyindeyiz. Binlerce yıl doğudan ve batıdan gelen uygarlıklara vatan olmuş bir adadayız. Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların ve azınlık gruplarının ortak tarihsel mirasını, çocuklarımızın ortak geleceğini gözeterek AB içinde yeni bir Kıbrıs yaratmak üzere olduğumuz bir dönemeçteyiz.''

Talat, Kıbrıs Türk ve Rum halklarının geçmişin öğrettiklerini ve gelecek yüzyılın beklentilerini iyi okuması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Avrupalı olmak demek, AB'ye kağıt üzerinde üye olmak demek değildir. AB üyeliği demek ayrımcı, ırkçı, otoriter ve uzlaşmaz politikaların diğer toplumlara, hele kendi ülkesindeki bir başka halka dayatılması için, uluslararası bir araç elde etmek demek değildir. Kıbrıs Rum toplumu lideri Papadapulos'un Kıbrıs Türkünü, ada üzerindeki ortaklık ve eşitlik haklarından mahrum edip, tarihten silmek niyetiyle dile getirdiği 'Avrupalı çözüm', ne Avrupalıdır, ne de çözümdür. Papadopulos'un izlediği uzlaşmazlık politikası sadece Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların barış içinde yaşabilmesine değil, ama Kıbrıs ile Avrupa'nın ve dünyanın barışmasına da engeldir. Kıbrıslı Türkler tarihin esiri olmak yerine yeni bir tarihin yaratıcısı olmaya karar verdiler. Şimdi Kıbrıslı Rumları da tarihi birlikte yazmaya çağırıyorlar. Beni bu barış çağrısını yapmam için görevlendirdiler.''

RUM HALKINA ÇAĞRI

''Kendi kaptanlarının yanlışları nedeniyle fırtınaya tutulan Kıbrıs Rum toplumunu, dev dalgaların yutması için oldukları yerde terk etmeyeceğiz'' diyen Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hepimiz aynı gemideyiz. Kıbrıs Rum halkına barış, dostluk ve kardeşlik elini uzatıyoruz, ısrarla uzatmaya da devam edeceğiz. Onları ortak vatanımız Kıbrıs'ın çıktığı yolculuğu birlikte sürdürmeye ikna edinceye kadar her iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı adil ve kalıcı bir çözüm çağrımızı tekrarlayacağız.''

Talat, Kıbrıs'ın garantör ülkeleri Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye BM Genel Sekreteri gözetimindeki çözüm çabalarını desteklemeye devam etmeleri için yaptığı çağrıyı tekrarlayarak, ''Kıbrıslı Türklerin haklarını koruyacak kuzey yarısıyla da AB üyesi olacak bütünleşmiş bir Kıbrıs'ın kurulması için üstümüze düşen iyi niyeti göstereceğiz. Bunun için Genel Sekreter'in Rum tarafına yönelik taleplerinin karşılanarak görüşmelere başlanabilmesi için uluslararası toplumun, AB'nin ve dünya devletlerinin daha aktif olmalarını, Kıbrıslı Türklerin tecridini sona erdirmelerini bir gereklilik olarak görüyoruz'' dedi.

''Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün BM'yi meşgul eden Ortadoğu ve Balkanlar'daki sorunlar başta olmak üzere tüm dünyadaki barış arayışlarına umut ve ivme kazandıracağını'' kaydeden Talat, daha sonra şunları söyledi:

''Çünkü adamızı saran deniz, bizi dünyanın üç kıtası ile ayırmıyor, birleştiriyor. Türkiye ile kader birliğimizi tekrar tekrar vurguluyor. İyi ve kötü günümüzde hep yanımızda bulduğumuz Türkiye Cumhuriyeti'ne gösterdiği sınırsız destek ve dayanışma için halkımız adına teşekkür etmeliyim. Atatürk'ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ve 'Muasır Medeniyet Seviyesine Ulaşma' ilke ve hedefleri ile AB üyeliğine yürüyen Türkiye, Kıbrıs Türkünün en güvenilir dayanağı olmaya devam edecektir. Tarihin açık denizlerindeki yolculuğumuz sürecektir.''
Cumhurbaşkanı Talat konuşmasını şöyle tamamladı: ''Değerli KKTC yurttaşları: Ben, sizin adınıza, tüm Kıbrıs Türk halkı adına buradayım. Sizin barış ve demokrasi, çözüm ve AB doğrultusundaki açık iradenizi başarıyla gerçekleştirmek için buradayım. Burada, Kıbrıs adlı bu geminin direksiyonu başında ant içerek göreve başladığım KKTC Cumhurbaşkanlığı makamında kimin adına ve niçin bulunduğumu bir an bile unutmayacak, sözüme her zaman sadık kalacağım. Elime verdiğiniz pusuladan şaşmayacağım. Çocuklarımız, gelecek nesillerimiz için barış, refah ve kardeşlik içinde Avrupalı bir ülke yaratmak inancı ve azmiyle hepinizi selamlıyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İsrail eski Cumhurbaşkanlarından Ezer Weizmann öldü
 Bağdat'ta patlamalar: 15 ölü, 57 yaralı
 Ermeniler Türk Bayrağı yaktı
 Papa resmen göreve başladı
 Schwarzenegger, 24 Nisan'ı 'Ermeni soykırımını anma günü'...
 Tikrit'te saldırı: 6 ölü
 Derin kilise yakalandı
 Gereği düşünüldü
 Ünlü dizi plajı 'mezarlık' oldu
 Aral Gölü hızla çöle dönüyor
 ABD polisi 5 yaşındaki çocuğa kelepçe taktı!
 Çocuğuna bakmayana ehliyet yok!...
 Isınsak mı ısınmasak mı?
 Güzel yıldızın çevre uyarısı
 Dünyanın en güzel aşkının kanıtları
SOLİ ÖZEL
Meal
Hiç kuşku yok ki Genelkurmay Başkanı Orgeneral...
Med-cezir: 2-1
Med-cezir: 2-1
Kadıköy Kartalı Beşiktaş, maça hızlı başladı. AhMED ile öne geçti.
İnönüde şov
İnönüde şov
Beşiktaş taraftarı, F.Bahçe derbisini unutmadı. Asılan pankartlarda...
Kardak Adası'nda kriz Bodrum'da sirtaki
Kardak Adası'nda kriz Bodrum'da sirtaki
Yunanlı çocuklar Bodrum'da 23 Nisan kutlamalarına katılırken...
Bir 23 Nisan klasiği
Havanın hemen hemen her yıl tekrarlayan azizliği sayesinde 23 Nisan...
'Ortak komisyon teklifi umut verdi'
İngiliz The Guardian gazetesi Türkiye'nin Ermeni iddialarına karşı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu