kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hamilelikte sarkan karnı gerip, beli inceltiyorlar
Yüz hastadan 90' sonuçtan memnun
Bu ameliyatı kimler yaptırabilir?

Hamilelikte sarkan karnı gerip, beli inceltiyorlar

Bilinçsiz uygulanan diyetler, gebelik süreci ya da hareketsiz yaşam sebebiyle sarkan karın, 'abdominoplasti' operasyonu ile yeniden geriliyor. Hastanın aynı gün hastaneden çıkmasına imkan veren bu yöntem sayesinde, operasyon yaptıranların yüzde 90'ı sonuçtan memnun kalıyor

Sık kilo alıp verenlerin, doğum yapmış kadınların en büyük sorunlarından biri olan sarkık karın, 'abdominoplasti' ile yeniden geriliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü Direktörü Operatör Doktor Tuğrul Kihtir, karın germe ameliyatı (abdominoplasti) ile ilgili bilgi verdi...

* Karın germe ameliyatı nedir? Abdominoplasti ya da halk arasındaki adıyla 'karın germe ameliyatı', karın duvarındaki fazla yağ ve derinin çıkarılıp, karın duvarındaki gevşemiş kasların sıkılaştırılarak, karın duvarının yeniden gençleştirilip şekillendirilmesidir. Bu ameliyatla karnın gevşek, yağ dokusu artmış ve şiş görünümü giderilmekte, yeniden düz ve ince görünümünü kazanması sağlanmakta ve ayrıca bel inceltilmektedir. Benzer şekilde, karın duvarı kaslarının orta hatta birbirinden ayrılmasıyla ortaya çıkan 'diyastaz' adı verilen durum da, bu ameliyatla onarılabilmektedir. Abdominoplasti ameliyatında değişik yöntemler uygulanabilmektedir.

'MİNİ' KARIN GERME AMELİYATI
* Evlilik öncesi karın germe nedir?
Karın germe ameliyatının başlıca üç türü vardır ve evlilik öncesi karın germe bu yöntemlerden birisidir. Klasik ya da formal karın germe ameliyatında, karın duvarındaki fazla deri-yağ tabakası çıkarılırken, göbek bağı bölgesinin üstünden itibaren tüm alt karın derisi çıkarılmakta ve göbek bağı bölgesi karın derisi üzerinde yeniden oluşturulmaktadır. Bu nedenle, bu yöntemde göbek bağının doğal görünümü değişebilmekte, göbek bağı bölgesinde iyileşme sorunları çıkabilmekte ve göbek bağı bölgesinin kenarlarında kalıcı iz oluşabilmektedir. Klasik karın germe, genellikle karın duvarında çok fazla miktarda yağ birikmesi olan ve karın derisinin esnekliğinin ileri derecede kaybolup sarktığı durumlarda uygulanır.

* Bu tekniğin diğer karın germe tekniklerinden farklılıkları neler? Mini-karın germe ameliyatında fazla deriyağ tabakası göbek bağı bölgesinin altında bir seviyeden itibaren çıkarılmakta ve göbek bağı bölgesi yeniden oluşturulmamaktadır. Bu yöntemle göbek bağı doğal görünümünü korumakta ve kenarlarında iz oluşmamaktadır. Ayrıca, kanlanma da daha iyi korunduğu için, zor ya da geç iyileşme gibi sorunlar görülmemekte ya da çok daha az görülmektedir. Mini-karın germe, genellikle karın duvarındaki yağ birikmesinin orta dereceli olduğu ve karnın alt yarısında görüldüğü ve karın derisindeki esneklik azalmasının karnın alt yarısında izlendiği durumlarda tercih edilir. Evlilik öncesi karın germe ameliyatında ise mini-karın germe ameliyatına ek olarak karnın üst bölümündeki ve bel bölgelerindeki fazla yağ, liposuction ile emilerek çıkarılmaktadır. Burada karnın alt bölgesinden çıkarılan yağderi bölümüne ek olarak, liposuction ile genellikle 500-2500 ml yağ ek olarak çıkarılabilmektedir. Evlilik öncesi karın germe adı verilen bu girişim de mini-karın germe ve liposuction girişimlerinin birleştirilmesinden dolayı böyle adlandırılmaktadır. Bu girişimin avantajları, mini-karın germede olduğu gibi hem göbek bağı bölgesinde iz oluşmaması, hem kanlanmanın daha iyi korunması nedeniyle zor iyileşme gibi sorunların önlenebilmesi ve hem de liposuction uygulaması ile bel ve üst karın bölgeleri gibi bölgelerdeki yağların ek bir ameliyata gerek kalmadan aynı ameliyat sırasında emilerek çıkarılabilmesidir. Benzer şekilde iyileşme ve normal hayat aktivitelerine dönüş de daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Marriage abdominoplastisi (evlilik öncesi karın germe), miniabdominoplastide olduğu gibi genellikle karın duvarındaki yağ birikmesinin ve karın derisindeki esnekli azalmasının karnın alt yarısında görüldüğü ve bel bölgelerinde yağlanma izlenen hastalarda tercih edilir.

* Karın germe ve liposuction arasındaki farklar neler? Karın germe gibi, liposuction da karın duvarının yeniden şekillendirilmesinde sık kullanılan bir yöntemdir. Liposuction ya da diğer adıyla 'yağ emme girişimi'nde karın duvarındaki fazla yağ dokusu emilip çıkarılmakta, buna karşın deri alınmamakta ve karın duvarı kasları sıkılaştırılmamaktadır. Bu nedenle, liposuction girişimi, karın derisinin esnekliğini yitirip sarkmadığı ve karın duvarı kaslarının gevşeyip karnın gergin görünümünü yitirmediği kişilerde uygulanır. Karın germe ameliyatında ise, karın derisinin esnekliğini yitirip sarktığı ve karın duvarı kaslarının gevşeyip karnın şiş görünüm aldığı kişilerde yararlanılır.

YOĞUN İLGİ LIPOSUCTION'A
* Karın duvarını şekillendirme ameliyatları hangi sıklıkla yapılabilir ve bu alandaki eğilim nedir?
Bu konuda en sağlıklı rakamları American Society of Plastic Surgeons'un her yıl yaptığı çalışmalara dayandırabiliriz. 2004 yılında ABD'de toplam 324 bin liposuction-yağ emme ameliyatı ve 107 bin karın germe ameliyatı uygulanmıştır. Liposuction en sık uygulanan estetik cerrahi ameliyatı, karın germe ameliyatı ise sıklık sıralamasında, altıncı sıklıkla uygulanan estetik cerrahi ameliyatı olmuştur. Her iki ameliyatta da, 12 yıl öncesine kıyasla büyük artış görülmektedir. 1992 ile karşılaştırıldığında uygulanan liposuction ameliyatı sayısında yüzde 472, karın germe ameliyatında ise yüzde 510 artış görmekteyiz.

* Ameliyat sonrası iyileşme dönemi nasıl? Karın germe ameliyatlarından sonra hasta ya aynı gün eve çıkabilir ya da bir gün hastanede kalabilir. Ameliyatın ertesi günü yürümeye başlanır. Üç-dört gün sonra evden dışarı çıkılabilir. İşe dönüş genellikle iki hafta içinde mümkündür. Hafif egzersizlere ameliyattan sonraki birkaç gün içinde başlanır. Yorucu ve ileri egzersizlere ise, tolere ettikçe dördüncü haftadan sonra başlanabilir. Karın germe ameliyatları, sezaryen kesisine benzer şekilde, bikini çizgisinin altında enlemesine uygulanan 15 cm kadar bir kesi ile gerçekleştirilir. Dışarıdan görünmeyen bu kesi genellikle iyi tolere edilir; ameliyat izi üç-altı hafta içinde belirginliğini yitirir ve altı-dokuz ay içinde çok az görünür bir duruma gelir.

* Karın germe ameliyatının riski var mı? Her cerrahi girişimde olduğu gibi, karın germe ameliyatının da riskleri vardır. Bunlar arasında geçici şişlik ve morluklar, cilt altı kanama, duyu azalması, enfeksiyon, cilt altında kan ve sıvı birikmesi, cilt hasarı, geç iyileşme ve izlerin kalıcı olabilmesi sayılabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 'meme Asma Tekniği' Göğsü Toparlıyor, Yeniden Şekillendiriyor
 Lazer Tedavisi İle Yarım Saatte Varislerinizden...
 Hamilelikte Sarkan Karnı Gerip, Beli İnceltiyorlar
 Cilt Mezoterapisi İle 20 Dakikada 10 Yaş Gençleşmek Mümkün
 Obezite, Avrupalılar İçin De Büyük Tehlike
 Selülite İğneli Çözüm
 Ergenlik Sivilceleri Hormonların Eseri
 Türk Kadını En Çok Göğüs Büyütme Ameliyatı Yaptırıyor
 İğneli İplikli 'asma' Yöntemiyle İsteyene Dolgun Kalça...
 Grup Terapileri İle Kilolarınızdan Kurtulun
 Yüksek Tansiyona Fayda Sağlayanlar
 Ballıbaba Bitkisi Kanı Temizliyor
 Estetik 'bel Altına' İndi
 Heykelde 'burun Ameliyatı' Pratiği
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
23 Nisan Çocuk Bayramı
Bugün 23 Nisan, neşe doluyor...
'Bugün çocuklar çok eğlensin
'Bugün çocuklar çok eğlensin
Aliye'nin iki küçük oyuncusu Ayberk Koçar (Arda) ve Beril Işık (Ayşe)...
Rüyalar bilinçaltını dışa vuruyor
Rüyalar bilinçaltını dışa vuruyor
Hastalarını rüya analizi ile tedavi eden Doç. Dr. Nusret Kaya,...
Anadolu'nun yıldızı dizilerle yükseliyor
Anadolu'nun yıldızı dizilerle yükseliyor
Son dönemde reyting rekorları kıran dizilerin ortak bir özelliği var.
Musti artık ödül istemiyor
Musti artık ödül istemiyor
Türkiye'deki ödüllerin, düzenlenen geceler daha renkli olsun diye tüm...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.