kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
  » Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sadece yasal hakkım olan parayı istiyorum
Sadece yasal hakkım olan parayı istiyorum

İlk solo albümü 400 bin sattı. Şarkıları büyük beğeni topluyor. Fakat, İlhan Şeşen buna rağmen maddi sıkıntı yaşıyor. Telif haklarını alamamasına ise isyan ediyor: Lüks özentim yok ama geçim sıkıntısı yaşamak da istemiyorum.

Aşk şarkılarının en iyi bestecilerinden biri olarak kabul edilen İlhan Şeşen, maddi sıkıntı yaşıyor. Şarkıları dilden dile dolaşmasına, albümleri büyük ilgi görmesine rağmen Şeşen, para sorunu yaşamasının nedenini 'yasal haklarını alamamak' olarak açıkladı. Yılda 5-6 milyon YTL kazanması gerektiğini belirten sanatçı, bu ölçüde para kazanması gerekirken para sıkıntısı yaşıyor olmasına isyan ediyor. 'Neler Oluyor Bize' adlı albümü satışa çıktığı yıl 400 bin satmasına, bu albümdeki şarkılar hâlâ dilden dile dolaşmasına rağmen, İlhan Şeşen'in maddi zorluk yaşaması, kemikleşmiş bir sorunu yeniden gündeme getirdi: 'Besteciler telif haklarını alamıyor'...

* Yeni bir albüm çıkardınız ve adı 'Aşk Yalan'... Aşk gerçekten de yalan mı?
Aşk gerçekten de yalan mı bilmiyorum. Şarkılarımın ifadelerinin ille de hayatımın felsefesiyle iç içe olması gerekmiyor. Şarkıları anlık duyguların ifadeleri olarak kabul etmek gerekir. Daha fazlasını beklemek doğru değildir diye düşünüyorum.

'SIRRIM, ÇOK ÇALIŞMAK'
* Aşk şarkılarının en iyi bestecisi ve yorumcusu olmanızın sırrı nedir?
Tek bir sırrı var, o da çok çalışmak. Çok çalışarak Allah'ın bana verdiği yeteneklerin üzerine giderek, ortaya iyi şarkılar çıkarmaya çalışıyorum. 'Çok çalışmıyorum, yeteneklerimi kullanarak iyi şarkılar yapıyorum' demekle, kendime büyük haksızlık yapmış olurum.

* O halde beste yapmanın matematiği olduğunu kabul eden bestecilerdensiniz...
Elbette. Beste yapmanın matematiği vardır. Hatta, beste yapmak geometriyle ilgilidir, sistemleri vardır. Beste geometriğinin dışına çıkılırsa, ortaya da kötü şarkılar çıkar.

* En güzel şarkıların, en hüzünlü dönemlerde yaşanılan duygularla yapıldığı fikrine katılıyor musunuz?
Evet, hüzünlü olduğum dönemlerde daha güzel şarkılar yapıyorum. Ne var ki, bunun nedeni sadece o dönemlerde yaşadığım hüzünler değil. Hüzünlü olduğumda kendimi dış dünyadan soyutlar, eve kapanır, gitarımı alıp beste yaparım. Çünkü kendi dertlerimle kimseyi rahatsız etmek istemem. Eve kapandığımda çalışmak için çok fazla zamanım olur. Çok çalışınca da ortaya iyi şarkılar çıkar. Diğer besteciler için durum nasıldır bilemiyorum...

* Albümlerinizde satış kaygısı yaşıyor musunuz?
Elbette yaşıyorum, Şarkılarımın herkes tarafından dinlenmesini istiyorum. Çıkardığım her albümümün, o yılın en çok satanı olmasını o kadar çok istiyorum ki...

* İstediğiniz satış rakamlarına ulaşamadığınızda duygularınız ne yönde etkileniyor?
Çok üzülürüm. Bu, duygusal anlamda bir etkilenme. Beste matematiğimdeki etkilenme ise, yanlışlarımı bulmamla ilgilidir. Albümüm az satarsa, şarkılarımı yanlış yaptığımı düşünüp beste matematiğim üzerinde çalışırım.

* Bir albümün az satmasının tek hatası sahibinden mi kaynaklanıyor?
Elbette. Benim bir albümüm az satmışsa, bunun nedeni sadece benim hatalarımdır. Promosyon iyi olmadıydı, savaş çıktıydı, enflasyon yükseldiydi, albüm yanlış mevsimde çıktıydı gibi nedenler ortaya sürmek, albümün sahibinin hatasını kabul etmek istemeyişinden kaynaklanır. İyi bir albüm bu tür olumsuzluklardan çok etkilenmez. Bu tür nedenler hiçbir iyi albümü batırmaz. Albüm batarsa, bunun tek nedeni az çalışmaktan, şarkıların yanlış yapılmasıdır.

* Bir önceki albümünüz 'Ben Bu Şarkıları Kime Söyleyeyim' beklenenin çok altında sattı. O halde hata şarkılarınızın yanlış olmasında mıydı?
O albümüm için yapılan promosyon başka hiçbir albümüm için yapılmamıştı. Mükemmel bir tanıtım yapıldı. Satış rekorları kıracağımı düşündüm. Ne var ki, albüm beklediğimizin çok altında sattı. Hata, yaptığım şarkılardaydı. İnsanın hatasını kabul etmesi erdemdir. Albümlerin satmamasının nedenini başkalarını suçlayarak aramak olgunluk değildir. Hatalarını kabul etmemek, sanatçıların misyonları içinde barındırmak zorunda olduğu erdeme aykırıdır.

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜ VERMEM'
* Star gibi yaşamıyorsunuz...
Çünkü özgür olmak istiyorum. Starlar özgür değildir. Kimse benim özgürlüğümü elimden alamaz. Starlık payesi bana yakıştırılıyorsa kabulümdür ama star gibi yaşamam.

* Albüm satışlarının beş yıl içinde 50 milyon kayba uğramasının nedeni, sizce sadece korsancılıktan mı kaynaklanıyor?
Albüm satışlarının azalmasının tek sorumlusu olarak korsancılığı görmek büyük bir yanlış. En ağır cezaları da yürürlüğe koysanız, korsancılık yine olacaktır. Korsancılıkla uğraşmak bizim ve bizim bağlı olduğumuz derneklerin görevi değildir. Bu görev devletindir. Her şeyden önce korsancılar en çok devletten çalıyor. Biz kolluk kuvveti değiliz. Ben korsancılığı önlemek için çalışmalar yapmaktan önce, yasal haklarımı almakla uğraşıyorum.

* Ne tür yasal haklarınızdan söz ediyorsunuz?
Telif haklarımı almaktan söz ediyorum. Telif haklarımı alamıyorum. Aldığım telif haklarım o kadar az ki, neredeyse almıyor gibiyim. 100 lira almam gerekirken, bir lira alıyorum. Yasalar tam olarak uygulanır, ben de hakkımı alırsam, parayla işim kalmaz.

* Para sorunu mu yaşıyorsunuz?
Yaşıyorum. Almam gerekenin yüzde birini alırken, nasıl olur da para sorunu yaşamam? Benim lüks bir yaşantım veya lükse özentim yoktur ama para sorunumun da olmasını istemiyorum. Geçinme derdimin kafamın bir yerlerinde bir tilki gibi dolanıp durmasını istemiyorum.

MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN

DİĞER MAGAZİN HABERLERİ
 Ece iş kazasına uğrayınca Uluç'u dinlemeliydim dedi
 Ataizi en çekici yarışmacıları solladı
 İkinci kez anne oldu
 Aysun'un dürüstlüğü!
 Kişiye özel takılar
 Sabancı'nın mutlu günü
 Caz eşliğinde brunch keyfi
Savulun, dondurma reklamları başladı!
Savulun, dondurma reklamları başladı!
Sahillerde bikinili genç kızlar, mutluluk içinde halay çekiyor, biz...
Biletix, 5 çifti Dublin'e gönderiyor
Biletix, 5. yaş gününü düzenlediği kampanyalarla kutluyor. Bu...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.