kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Halaçoğlu: Ermeni diasporası rahatsız oldu
Almanya Meclisi sözde Ermeni soykırımı iddialarını tartıştı
Alpogan: Soykırım kanıtı yok
Gürdoğan: İlişkilerin düzelmesi dünya açısından önemli
Halaçoğlu: Ermeni diasporası rahatsız oldu

Halaçoğlu: Ermeni diasporası rahatsız oldu

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeni diasporasının, Türkiye'nin Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili başlattığı çalışmalardan rahatsız olduğunu söyledi.

Halaçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli ortamlarda Türkiye'nin karşısına çıkarılan Ermeni soykırımı iddialarının asılsız olduğunu kanıtlamak üzere, özellikle son 4-5 yılda çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye'de, bu konuda özellikle son yıllarda oldukça fazla değişiklikler meydana geldiğini, meclisin bu konuda belli girişimlerde bulunduğunu ifade eden Halaçoğlu, bilim adamlarının da Ermeniler ve onlarla işbirliği yapan kesimleri, bu konuda birlikte araştırma yapmaya ve bilimsel veriler ışığında tartışmaya davet ettiklerini belirtti.

Yusuf Halaçoğlu, bu çalışmaların yankılarının Türkiye'de fazla görünmüyor olabileceğini belirterek, ''Ama Ermeni gazetelerine veya dışarıdaki bir takım gazetelere baktığınız zaman çok büyük yankıları olduğunu görüyoruz. Ermeni diasporası, bizim bu çıkışımızdan hayli rahatsız olmuş durumda'' dedi. Halaçoğlu, Türkiye'de artık bu konuda bir kamuoyu oluşmaya başladığını belirterek, bunun çok önemli bir gelişme olduğu vurguladı.

Türkiye'nin, Ermeni meselesi konusunda haklılığını ortaya koymak için atağa kalktığına işaret ederek şunları söyledi:

''Atağa geçeceğiniz zaman, mutlaka o toplumun bilinçli ve birlikte hareket edebilme kapasitesine sahip olması gerekir. Böyle olduğu takdirde, karşınızdaki insanların ümitlerini kırarsınız. Ermeni diasporasının ümidi şuydu, büyük bir baskı uygulanarak, Türk toplumunun ister istemez (Bu olayı biz de yapmışız) demesini sağlamaktı. Sözde soykırımın birkaç sene içinde kabul edileceğine inanıyorlardı. Ama şu an, o inançları tamamen ortadan kalkmış durumda.''

'İSPAT KONUSUNDA HİÇBİR ŞEY SÖYLEYEMİYORLAR'

Prof. Dr. Halaçoğlu, Türkiye'de Ermenilerin soykırıma uğradıklarını öne sürenlerin sürekli olarak, TTK'nın belgelerle ortaya koyduğu gerçeklerden söz etmemelerinin, açıklamaların resmi söylemler ve tezler olduğunu öne sürmelerinin ve kurumun ''devletin ağzıyla konuştuğunu'' iddia etmelerinin, Türkiye'nin doğru yolda olduğunun kanıtı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Eğer bir şeyi gerçekten tenkit edecekseniz ve doğruyu ortaya koyacaksanız, karşınızdaki insanların sundukları belgeleri çürütmeniz gerekir. Şimdi biz bunu söylüyoruz, çürütün o zaman. (1.5 milyon insan öldü) diyorsanız, (Bunu ispat edin) diyoruz. Bakın ispat konusunda hiçbir şey söyleyemiyorlar. Bence Türkiye'nin Ermeni meselesiyle ilgili başlattığı çalışmalar iyi yolda gidiyor.''

Yusuf Halaçoğlu, Türkiye'nin haklılığını ortaya koymak, böyle bir soykırımın yapılmadığını kanıtlamak için sürekli araştırmalar yürüttüklerini ve bu araştırmaları kitap haline getirdiklerini belirterek, hazırlanan kitapları yabancı dillerde de yayınladıklarını bildirdi.

Yabancı dillerdeki yayınları dışarıda bastırdıklarına işaret eden Halaçoğlu, ''Çünkü bu kitapların, oradaki yayınevleri tarafından dağıtılmasını istiyoruz. Bu, kitapların propaganda amaçlı olarak algılanmaması açısından da büyük önem taşıyor'' dedi. Prof. Dr. Halaçoğlu, Ermeni meselesi konusunda yapılan çalışmaların bazı çevrelerde ''Kendi kendilerine konuşuyorlar''

şeklinde nitelendirildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: ''Biz bu meseleyi halka anlatırken, bazıları diyor ki (Kendi kendinize konuşup duruyorsunuz). Bir kere bunu söyleyenlerin kim olduğuna iyi bakmak ve değerlendirmek lazım. Bunu söyleyenler, daha önce Ermenilerin soykırıma uğradıklarını söyleyenler mi, değil mi? Bakıldığında, onlar olduğu açıkça görülüyor. Aslında Türk toplumunun bilgilendirilmesi ve böyle bir soykırımın olmadığına kanaat getiren bir düşünce içine girmesi, onlar için çok büyük bir handikap ve büyük bir yenilgi demektir. Basın organları artık bu konudan bahsediyor.''

'TÜRKİYE ÜZERİNDE ÇOK BÜYÜK OYUNLAR OYNANIYOR'

Türkiye'nin AB'ye girebilmesi için öne sürülen şartlara da dikkati çeken Prof. Dr. Halaçoğlu, başka ülkelere aynı şartların getirilip getirilmediğine bakıldığında, her şeyin çok açık şekilde ortaya çıkacağını vurguladı.

Türkiye için istenilenlerin, Yunanistan, Bulgaristan veya başka Balkan ülkelerinden talep edilmemesinin, bunun altında başka şeyler yattığı anlamına geldiğini savunan Halaçoğlu, şunları söyledi:

''Yani bunu anlamamak için insanın özel bir anlamama eğitimi görmesi gerekir. Türkiye üzerinde çok büyük oyunlar oynanıyor. Aslında ütün mesele bizim anlaşamamamız değil. Neden anlaşamadığımızı ortaya koymamız lazım. Bizim anlaşamamamız mümkün değil. Bakın tekrar çatışmalar başlıyor. Bu durum Türkiye için hiç iyi değil. Sağ-sol meselesi çıkmıştı, ardından Ermeni terörü Asala çıktı, ardından PKK çıktı. Türkiye'nin bunlardan, 100 milyar dolardan fazla bir kaybı var.

Bunun yatırıma dönüşmüş olduğu varsayılırsa, Türkiye'nin ulaşacağı pozisyonu bir düşünün. Bunun engellenmesi için mi bu meseleler çıkarıldı diye iyi düşünmek gerekir. Ben öyle olduğunu düşünüyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gül: Gevşeme yok
 TBMM Onur Ödülü Yaşargil'in
 "Denizden su" konferansı
 Asker 'ılımlı İslam' modeline tepkili
 Ankara'dan ABD'ye İncirlik jesti
 Doktorlar bugün 'iş'ini bırakıyor!..
 'Çete köstebeği' gözaltına alındı
 Göçe elektronik takip
 Ankara'ya ek şart AB'yi ikiye böldü
 'Götürün onu buradan! O Tanrı'nın meleği!..'
 ABD'de Ermeniler'e destek girişimi
 Polonya'nın 'soykırım' kararına tepki
 Hukuk Fakültesi eğitimi 5 yıl oluyor
 Bayan Bush'tan bayram mesajı
 2004'ün 'En Has' ödülleri verildi
ERDAL ŞAFAK
GOP ve Türkiye
Genelkurmay Başkanı Org....
ÖMER LÜTFİ METE
Sivil akıl nerede?
Genelkurmay Başkanı Özkök'ün Harp...
UMUR TALU
Artık nasıl bakarsan
Bu ülkede "gelir dağılımı"...
111'inci kehanet gerçekleşti
Aziz Malacchia, kendi döneminden sonraki 111'inci Papa için "zeytinin...
Playboy olmadı kısmet Elle'miş!
Elle dergisine kapak olan Ukrayna Başbakanı'nın 4 yıl önce "Gerçek...
Kupa yaz 1905'e yolla
Kupa yaz 1905'e yolla
UEFA Kupası'nı ve Süper Kupa'yı kazanan; Türkiye Kupası'nı 13 kez...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu