kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
Vitaminle yaşlanmayı geciktirin

Hastalık ve yaşlılık şikayetlerinden kurtulmak isteyenler, antioksidan kullanmalı... Yeterli vitamin, mineral ve bitkisel kimyasal alımı, zihinsel performansı artırır... Yaşlanmanın yüzde 70'ini çevre faktörleri oluşturuyor. Vitamin desteği bunu önleyebilir.


Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin

Yaşlanmada kalıtımın yüzde 30, çevre faktörleri ve yaşam biçiminin ise yüzde 70 rolü var. Kalıtım dışındaki faktörler çeşitli önlemlerle kontrol edilebiliyor.

Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki, insan organizmasının sağlıklı ve kusursuz fonksiyonu için birçok mikrobesin maddelerine (vitaminler, mineraller, bitkisel kimyasallar, yağ asitleri ve aminoasitler, enzimler) gereksinimi vardır. Her şeyden daha önemli olan; optimum sağlık ve hastalıklardan korunmak için bu maddelerin vücutta doğru konsantrasyonlarda bulunmalarıdır. İşte yaşamsal önemi olan mikrobesin maddelerinin doğru miktarlarda kullanılması 'orto moleküler tıp' adıyla beslenme biliminin bir bölümünü oluşturmaktadır. Orto moleküler tıbbın kurucusu iki kez Nobel ödülü almış olan Prof. Linus Pauling'dir. Orto moleküler tıp daha çok koruyucu anlamda ise de, hastalıkların tedavisinde de uygulanır. Tüm tıbbi tedavilerde temel tedavidir ve diğer önlemlerin istenilen başarıyı vermeleri için ön koşuldur. Demek ki orto moleküler tıp doğru besin maddelerinin (yaşamsal önemi olan mikrobesin maddeleri) doğru miktarlarda kullanılması esasına dayanır. Başka bir deyişle, orto moleküler tıbbın konusu; doğal olarak vücutta bulunan maddelerdir. Eğer bu maddeler; yanlış ya da tek yönlü beslenmeye ya da kimi yaşlılarda olduğu gibi alınan maddelerin sindirilmesinde bozukluğa bağlı olarak vücutta eksilirse normal yaşlanma olayı hızlanır ve hastalıklar ortaya çıkar. Y a ş l a n m a , hücrelerdeki aktivite azlığına bağlı organ fonksiyonlarında gerileme sonucudur. Yaşlanmada kalıtımın (ırsiyetin) yüzde 30; çevre faktörleri ve yaşam biçiminin ise yüzde 70 rolü vardır. Kalıtım dışındaki faktörler çeşitli önlemlerle kontrol edilebilmektedir. Örneğin çevrenin zararlı etkilerinden kaçınılabilir; vitamin ve diğer besin maddelerinin desteğiyle bu maddelerin eksikliği giderilebilir.

MEYVEDEN VAZGEÇMEYİN

* Vitamin, mineral hapları desteği gerekli midir? Yoksa bu boşa harcanmış para mıdır? Eğer Amerikan ve Avrupa beslenme örgütlerinin önerdiği gibi gerçekten günde 5 kez çok taze, değişik meyve ve sebze yiyorsanız ve bunun yarısını çiğ olarak tüketiyorsanız, ayrıca vitamin ve mineral almanıza gerek kalmaz. Ancak dalından koparılarak meyve ve topraktan koparılarak sebzenin çok taze olarak tüketilmesi üretici dışında pek az kişiye nasip olmaktadır. Çünkü meyve ve sebzeler tüketiciye genellikle günlerce sonra ulaştığından besin değerlerinin büyük bir kısmı kaybolmaktadır. Nitekim kişinin besin tüketiminin miktar olarak fazla olduğu Amerika'da bile yapılan bir araştırma hemen hemen tüm yetişkinlerin beslenme ile yeterli vitamin almadıklarını ortaya koymuştur. Almanya'da yapılan araştırmada da toplumun yüzde 49'unun çok az vitamin C, yüzde 52'sinin çok az vitamin E ve yüzde 76'sının çok az vitamin B6 aldığı tespit edilmiştir. Özellikle alkol içenlerde, sindirim bozukluğu olanlarda ve tüm ileri yaşta insanlarda ve kantin yemeği yemek zorunda olanlarda vitamin yetersizliği riski yüksektir.

* Kişinin vitamin-mineral eksikliği nasıl anlaşılır? Her maddenin kandaki miktarı laboratuvar incelemeleri ile tespit edilebilirse de; bunun hem ekonomik külfeti, hem de sadece o günkü anlık kan değerini (her günkü kan değerini değil) göstermesi gibi sakıncaları vardır. Deneyimli bir hekim kademeli olarak tanıya (teşhise) gider. Hastayı sadece dinlemekle kalmaz, hastanın beslenme alışkanlıklarını, yaşam biçimini, mesleki ve özel hayatının hastaya getirdiği yükü, aldığı ilaçlar ve kullandığı keyif maddelerini ayrıntılı olarak sorgular. Hastanın görünümünü, duruşunu dikkatle gözden geçirir, cildini, saçlarını, tırnaklarını inceler. Ayrıca boş yerleri hasta tarafından cevaplarla doldurulacak çeşitli soruları içeren basılı soru kağıdı ile de hekim önemli bilgiler edinir. Böyle bir yaklaşımla orto moleküler tıp israf olmadan en az parasal harcama ile büyük etkililik sağlar.

ERKEN YAŞLANMAYI ÖNLER
Hekimler; hastalıklardan korunmak için günlük vitamin tabletleri önerirler. Yaşlı kimselerde alınan miktar daha fazla olmalıdır. Yeterli vitamin, mineral ve bitkisel kimyasallar ileri yaşlara kadar zihinsel performansın daha iyi olmasını sağlar. Özellikle C, E vitaminleri, betakaroten ve bitkisel kimyasallar (flavonoidler, karotenoidler, fitoostrojenler) antioksidan etkilidir ve ateroskleroz'u (damar sertliği) önler. Kanlarında C vitamini ve karoten miktarı yüksek olan yaşlıların belleklerinin, bu maddeler düşük olanlara göre daha iyi olduğu kanıtlanmıştır. Antioksidanlar hücrelerimize serbest radikallerin zarar vermesini önleyen maddelerdir. Herkes serbest radikallerle karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü her bedensel ve ruhsal zorlanma serbest radikal (oksidatif stres) oluşumuna neden olur. Vücudumuzdaki her bir hücre serbest oksijen radikalleriyle yani oksidatif stres ile zarar görüp, bozulabilir. Vücudun başedebileceği normal boyutlardaki oksidatif stres; yanlış yaşam biçimi, çevre zararları ve vitaminminerallerden yoksun beslenme sonucu kontrolden çıkar ve hastalık yapan oksidatif stres haline gelir. Böylece kronik (müzmin) hastalıklar ve erken yaşlanma başlar. Eğer besinlerimizle ya da ek haplarla yeterli antioksidan alırsak, normal ve sağlıklı hücre fonksiyonları korunur. Demek ki antioksidanlar yaşlılık şikayetlerinden ve hastalıklarından korunmak için en etkili önlemlerden biridir ve anti-aging tedavisinin temelini oluşturur.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
 Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
 Budist Türkler'in tuzlu çayı
 Bu salondan çok zinde çıkacaksınız
 50'sinden sonra kuğu oldular
 Kuru ciltlere ballı, yağlı ciltlere naneli
 Güzel hayaller beyni rahatlatır
 40'ından sonra gebelik çok zor
 Deterjan kısırlık yapabiliyor
 Şeker bir salgın gibi yayılıyor
 Şeker hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar
 Tiroid vücudun orkestra şefi
 İhmal edilirse kansere yol açar
 Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
 Kirli siyasette fazilet mücadelesi
 Akciğer kanserinde yeni umut
 Menopozdan sonra annelik
 Bir tablet al, gençleş ve güzelleş
 Savunma askerleri görevde
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Irak'ın Özal'ı olmak isteyen adam
Irak'ın Özal'ı olmak isteyen adam
Kim derdi ki hayatı boyunca Zagros dağlarında Irak'a meydan okuyan...
Etiler'deki eğlenceye tahammül edemiyorum
Etiler'deki eğlenceye tahammül edemiyorum
Eğlence gecelerinin en gözde ismi Hande Yener gece kulübü...
Erkeklerin en 'büyük' korkusu
Penis boyundan memnun olmayan milyonlarca erkek çareyi...
Dünya starı oldu ama hala amatör ruhlu
İstanbul Film Festivali'nin ünlü konuğu Harvey Keitel çağın en iyi...
Komşu usulü yaprak sarma
Türkler ve Rumlar birlikte yaşamaya başladığı gün mutfağını Türkler'den, yaşama...
Önce deniz sonra midyeler kirlendi
Marmara Denizi'nin herhangi bir kıyısından elimizi uzatıp midye çıkardığımız...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.