kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
13 ile daha teşvik

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre endeks değeri eksi olan 13 ili daha teşvik uygulamaları kapsamına alan tasarı kabul edildi..

Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı'na göre, vergi ve sigorta primi teşvikleri ile enerji desteğinden, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nca 2003 yılı için belirlenen sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre endeks değeri eksi olan ''Kilis, Tunceli, Kastamonu,Niğde, Kahramanmaraş, Çorum, Artvin, Kütahya, Trabzon, Rize, Elazığ, Karaman ve Nevşehir'' de yararlanacak.
Bu iller, bedelsiz arsa ve arazi temini teşviklerinden de yararlandırılacak. 31 Aralık 2008 tarihine kadar bu illerde vergi teşvikleri şöyle uygulanacak: ''1 Nisan 2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, en az otuz işçi çalıştırmaları koşuluyla, bu iş yerlerinde çalıştırdıkları işçilerin son ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu işyerleri için tamamı, diğer yerlerdeki işyerleri için yüzde 80'i, tahakkuk eden vergiden terkin edilecek. 1 Nisan 2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, 1 Ocak 2005 tarihinden önce çalıştırdıkları işçi sayısını en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari otuz kişiye ulaşması durumunda, vergi teşviğinden yararlanacak.''
SSK PRİM TEŞVİKLERİ
Tasarının sigorta primi işveren hissesi teşviklerinin uygulanmasına ilişkin maddesine göre, bu illerde 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, en az otuz işçi çalıştırmaları koşuluyla, sigorta primlerinin işveren hissesinin organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu işyerleri için tamamı, diğer yerlerdeki işyerleri için ise yüzde 80'i Hazine tarafından karşılanacak.
Bu tarihten önce işe başlayan mükellefler ise işçi sayısını en az yüzde 20 oranında arttırmaları ve toplam işçi sayısının asgari otuz kişiye ulaşması durumunda bu teşvikten yararlanabilecek. Bu maddeye göre, primlerin geç ödenmesi durumunda, Hazinece Kuruma yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı işverenden tahsil edilecek.
ELEKTRİK ENERJİSİ TEŞVİKLERİ

Tasarı bu illerdeki işletmelerin elektrik enerjisi teşviklerinden de yararlanmasını öngörüyor. Buna göre, 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren faaliyete geçen, hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava
deposu yatırımlarında asgari 10, imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında ise asgari otuz işçi çalıştıran işletmelerin, elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20'si Hazinece karşılanacak. Bu orana asgari sayıdan sonraki her bir işçi için 0,5 puan eklenecek. Hazinece karşılanacak oran, organize sanayi veya endüstri bölgelerinde faaliyette bulunan işletmeler için yüzde 50'yi, diğer alanlarda faaliyette bulunan işletmeler için yüzde 40'ı geçemeyecek.
Bu tarihten önce faaliyete geçmiş işletmeler, 1 Ocak 2005 tarihinden önce çalıştırdıkları işçi sayılarını, 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu yatırımlarında en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari on kişiye ulaşması durumunda enerji teşviğinden yararlanabilecek.
İmalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarındaki işletmeler ise işçilerini en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari otuz kişiye ulaşması durumunda yüzde 20 oranında elektrik enerji desteğinden yararlanılabilecek. Bundan sonraki her bir işçi için destek oranı 0.5 puan artırılacak.
Yararlanılabilecek destek oranı organize sanayi veya endüstri bölgesinde kurulu işletmeler için yüzde 50'yi, diğer alanlarda kurulu bulunan işletmeler için ise yüzde 40'ı geçemeyecek.
BEDELSİZ YATIRIM YERİ
Bu illerde yeni işe başlayan işyerlerinin bedelsiz yatırım yeri tahsisinden yararlanabilmesi için en az 30 kişilik istihdam öngören yatırım gerçekleştirmeleri gerekecek.
Devlet İhale Yasası ile Kamu İhale Yasası ve uluslararası anlaşma hükümlerine dayanılarak yapılan hizmet ve yapım işlerinin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetler teşviklerden yararlanamayacak. 29 Ocak 2004 tarihinden sonra özelleştirme kapsamında devir alınan işletmeler hariç olmak üzere, mevcut ve faaliyette bulunan işletmelerin devredilmesi, birleşmesi, bölünmesi veya tür değiştirmesi gibi durumlar yeni işe başlama olarak değerlendirilmeyecek.
5 YIL SÜREYLE
Bu illerde 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamlanan yeni yatırımlar için destek ve teşvikler, tasarıda öngörülen sürelere bakılmaksızın yatırımın tamamlandığı tarihi izleyen beş yıl süresince uygulanacak.

İşletmelerden, diğer ilgili mevzuat uyarınca desteklerden yararlananlar, aynı dönem için ve mükerrer olarak yeni desteklerden ayrıca yararlanamayacak. Bu durumda, işletmelerin tercihleri dikkate alınarak uygulama, destek unsurlarından sadece biriyle sınırlı olarak yapılacak. Bu madde 29 Ocak 2004 tarihinden, diğer maddeler ise 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Vergide rantiye damgası
 ERDEMİR'e açık artırma
 Petkim'in TSP satışı yapıldı
 İş Bankası, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında
 Botaş doğalgaz ihalelerinde teklif süresi uzatıldı
 Gıdada devrim: Açıkta kokoreçe AB yasağı geldi
 Devlet yabancı sermayeyi nedense öcü gibi görüyor
 Bu kupa, Coca Cola'nın radarını Türkiye'ye çevirir
 5 bin Dışbanklı, iki yılda 111 milyon dolar kazandı!
 Minicargo'da Brezilya ile yarıştı, değerli TL zorladı
 Dünya borsaları toparlandı, İMKB yüzde 3.7 yükseldi
 Doğalgazda rota İran'dan Rusya'ya çevrilecek
 Dışa bağımlılığı azalttık zam yerine indirim yaptık
 'Gıdada taksit yasağının etkisi birkaç ay sürer'
 Şişecam'ın bu yılki yatırım hedefi 482 milyon dolar
 Unakıtan: 2B'den vazgeçmeyiz
 Tanzanya'nın bile gerisindeyiz
 IMF teşviği deldirmedi
 Ray Sigorta Doğan'a devrediliyor
 Çağlar ve Yiğit'e 3 yıl 7 ay hapis
 İsrail-Filistin iş dünyası TOBB'da
 Tavuk tüketiminde Suudi Arabistan'ın gerisinde kaldık
 Turkcell 'Çalarken Dinlet'e başladı
 Tavukçuluk sektörü duayenini anıyor
YAVUZ SEMERCİ
Doğan CEO'su Darbaz'dan gelen yanıt...
Dışbank'ın...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Enerjide by pass oyunları
Türkiye'nin, '...
GAZİ ERÇEL
Yüksek kamu borcu aslında halisünasyonmuş!
Kamu borcunun...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı, portföy yatırımından kaçıyor, doğrudan yatırıma...
Kapıda 'başarı' yazıyor
Fenerliler’in "Rıza Efendi 2 ekmek bir süt" pankartı Çalımbay...
Anadolu Aleviliği'nde kadeh tokuşturulmaz
Tunceli Hozat'da cem töreni sürüyor. Deyişler bittikten sonra...
İlkiz: TCK'daki değişiklik kısıtlı
İlkiz: TCK'daki değişiklik kısıtlı
Gazeteciler Cemiyeti adına ceza yasası görüşmelerine katılan Avukat...
Türkiye İsrail'den casus uçak alacak
Türkiye İsrail'den casus uçak alacak
Erdoğan, İsrail gezisi öncesi 10 casus uçağı alım projesini...
IMKB
E: 24.176 D:% 0,13
DOLAR
S: 1,362 D:% 1,415
EURO
S: 1,772 D:% 2,251
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu