kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Yabancı sermayenin senaryosu belli peki ya yerlilerin senaryosu var mı?

Türkiye ekonomisindeki düzelme, AB'nin müzakere takvimi vermesi ile birleşince doğrudan yabancı sermaye yatırımları hızlandı. Başta bankalar olmak üzere Türkiye'nin en büyük şirketlerine yabancılar talip. Doğrudan sermaye girişi, şu dönem piyasaları ayakta tutan en önemli gelişme. Her hafta bir iki kuruluşun satışının bağlandığı açıklanıyor. Satışı bağlananların toplam tutarı 5 milyar doları buluyor. Satışa çıkarılacakların da 10 milyar doları aşması bekleniyor. Planlanan satışların bir bölümünün gerçekleşmeyeceğini varsayarsak Türkiye bu yıl yabancı sermaye rekoru kıracak.

Özelleştirmenin anlamı- Halen Türkiye'nin en büyük 10 sanayi şirketinden 3'ü yabancı sermayeli. Bu yıl 2'si daha satışa çıkıyor. Yabancıların alması durumunda 10 büyük şirketin yarısı yabancıların olacak. Kamu bu yıl Tüpraş, Türk Telekom, Erdemir gibi kuruluşları satışa çıkartıyor. Başka kuruluşlar da var ama içlerinde özellikle yabancı taliplisi olanları seçtim. Tüpraş yıllarca en büyük sanayi şirketi olma üzelliğini koruyor. Erdemir, altıncı büyük sanayi kuruluşu. Türk Telekom en büyükler arasına rahatlıkla girer. Hepsinin de yabancı taliplileri var ama yerliler ortaya çıkmıyor. Peki bu yapılan özelleştirme amacına uygun mu? Yerli özel sektör bu özelleştirmenin neresinde bulunuyor?

Kamunun yerine yabancı- Aşağıdaki veriler buna iyi bir yanıt. Kamu kesimi ekonomiden çekildikçe veya sanayi üretimindeki payını azalttıkça yerini yerli özel sektör değil, yabancılar alıyor. Tablo Merkez Bankası danışmanlarından Dr. Ercan Türkan tarafından İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yayımladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasına dayanılarak hazırlandı. TCMB sitesinde de yayımlandı. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun üretimi de, toplam sanayi üretiminin yüzde 52'sini temsil ediyor. Türkan'ın belirlemelerine göre, 500 büyük kuruluşun üretimi içinde kamu şirketlerinin payı 1990'da yüzde 41.5 iken 2003 yılında yüzde 15.6'ya indi. Buna karşılık yabancı sermayeli şirketlerin üretimdeki payı yüzde 8.2'den yüzde 20.1'e çıktı.
Yerli özel sektör şirketlerinin payının 2000 sonrasında yerinde saydığı dikkati çekiyor. Kamunun terkettiği üretim alanını yerli özel sektör değil yabancılar dolduruyor.
Büyük şirketlerin özelleştirmesi de, kamu şirketlerinin özel sektöre devredilmesi şeklinde değil, yabancıya satılması, yabancılaştırılması olarak gerçekleşmeye aday. Halbuki özelleştirmenin adı gibi olabilmesi için, bu şirketlerin kamudan özel sektöre geçmesi gerekmezmiydi?

Yerlilerin senaryosu ne?- Yıllardır sermaye birikiminin kamunun politikaları nedeniyle oluşturulmamasından ya da özel sektörün kaynakları yanlış yerlerde kullanmış olmasından dolayı bugün böyle bir sonuç doğuyor.
Yabancılar belli bir stratejiyle Türkiye'ye geliyor. Aralarında kamusal sermayeli bankalar ve şirketler de var. Peki satışı yapan Türkiye'nin stratejisi ne? Satıştan elde ettiği gelirle çok daha iyi işler mi kuracak? Yoksa cari harcamalarını mı finanse edecek? Yabancıların belli bir senaryosu var ve oynuyorlar. Ya yerliler?

Bölgesel güç olma şartı- Sermaye kıtlığı çeken bir ülkede yabancı sermayenin ilgisinden şikayet etmek elbette mümkün değil. Hatta aptallık olur. Yabancı sermaye binlerce, on binlerce şirketi satın alabilir, ortak olabilir. Bunun Türkiye ekonomisine büyük katkısı da olur. Yeterki satışı yapanlar bu gelirleriyle yeni, yabancılara satılan şirketlerden daha kârlı işler kursun veya yurtdışında böyle şirketler bulup satın alsın.
Ama yabancıların bankacılık sektöründe ağırlıklı konuma gelmelerinin herhalde bazı sakıncaları vardır ve pek de ülke ekonomisi yararına sonuç doğurmayabilir. Bunun yanında Türkiye'nin en seçkin, en büyük, bölgesel bazda marka haline gelmiş ve artık dünya ligine doğru adım atmakta olan büyük özel ve kamusal şirketlerinin bir bir yabancıların eline geçemesi sevinilecek bir durum değildir. Bu, Türkiye'nin ve Türk özel sektörünün dünya ligine çıkmak iddiasından vazgeçmesidir, yenilgisidir. Ekonomide etkin şekilde var olmayacağının tescilidir.
Türkiye bölgesel boyuta gelmiş ve dünya ligine atlamak üzere olan, toplamı iki elin parmalarını geçemeyecek şirketlerini bir bir yabancılara kaptırarak bölgesel oyuncu ve güç olamaz.

Sonuç- "Gideceği limanı bilmeyene hiç bir rüzgardan hayır gelmez" Montaigne

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mali piyasaların önünde en kritik eşik 29 Mayıs   / 18-04-2005
 Yüzde 6.5 faiz dışı fazla cari açık ve seçimin jokeri   / 15-04-2005
 Borçta AB kriteri bu yıl tutar   / 14-04-2005
 Tasarruf sahiplerini 'zede' yaptık şirketleri yabancılara kaptırdık   / 13-04-2005
 Petrolde hesabı kitabı kalıcı şoka göre mi yapmalı?   / 11-04-2005
 Serveti sermaye yap fakirlikten kurtul   / 07-04-2005
 Futbol devriminden sonra borsada temettü devrimi   / 06-04-2005
 Bu enflasyon Merkez'in faiz indirimini zorlaştırır   / 05-04-2005
 Hükümet daha yavaş büyümeye razı olmazsa, bugünleri de arar mıyız?   / 04-04-2005
 Sadece büyüme değil yatırım rekoru da kırıldı   / 01-04-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Rekabet Kurumu'nda seçim heyecanı
Rekabet Kurulu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı sermayenin senaryosu belli peki ya yerlilerin...
Onun en büyük hayali bir ev sahibi olmaktı
İzmir'deki otomobil yarışlarında pistten çıkan aracın altında kalarak...
Olası bir faciayı usta şoför önledi
Freni boşalan iki katlı özel halk otobüsü dehşet saçtı. Sinyaller ve...
Bıyıksız dede olmaz bıyık erkeğin nişanıdır
Bıyıksız dede olmaz bıyık erkeğin nişanıdır
Tunceli Hozat'ta düzenlenen cem törenine katılan Alevi dedelerine...
Teröristler çemberde
Teröristler çemberde
Şırnak Jandarma Tümen Komutanlığı ve Siirt Jandarma Komando Tugay...
IMKB
E: 23.286 D:% -2,38
DOLAR
S: 1,376 D:% 0,000
EURO
S: 1,786 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu