kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mesih, bülbüllerin en çok öttüğü yere gelecek
Kıyametin kopacağı yılı 'biliyordu'...
Yarın

Sabetay'ın '1648' sırrı

İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini oluşturdu.

SABAH, Türkiye'nin en merak edilen topluluğu Sabetaycılar'ın dosyasını açıyor. Bu, 17'nci yüzyılda peşine on binlerce Yahudi'yi takan Sabetay Sevi'nin öyküsü.
Bugünkü Sabetaycılar için en kutsal yerlerden biri İstanbul'daki Bülbülderesi Mezarlığı: Mesih'in geleceği 'bülbüllerin en çok öttüğü yer.'


Mesih, bülbüllerin en çok öttüğü yere gelecek

Sabetay Sevi 17. yüzyılda İzmir'de doğdu. 22 yaşında kendini Mesih ilan etti. Yahudiliği ikiye böldü. Sadece Osmanlı'da bir milyon kişiyi peşinden sürükledi. Her kıtada binlerce mürit edindi.

Başlarken...
'Sakladım söylemedim derdimi, gizli tuttum, uyuttum...' İstanbul'un şirin semtlerinden Üsküdar'da dik bir yokuşun başında yer alan, büyükçe bir mezarlığın içindeki mezar taşlarından birinin üzerinde yazılı bu sözler... Üzerleri fotoğraflı, kıbleye göre yerleştirilmemiş, ziyaretçilerinden dua veya fatiha istemeyen bu mezarlarda, bir zamanların en gizemli topluluklarından birinin mensupları yatıyor. Selanikliler sokağının başındaki Fevziye Hatun Camisi'nin hemen yanından girilen bu mezarlık, 'Bülbülderesi' adını taşıyor. Kim bilir; belki upuzun servilerinin serin gölgeliğinden, belki de Tevrat'daki "Mesih, bülbüllerin en çok öttüğü yere gelecek" ibaresinden seçtiler burayı kendilerine kabristan olarak. Kim bilir belki de pek çok kişinin söylediği gibi artık kimse hatırlamıyor bile, Selanik'teki o günlerini ve 'gizli dinlerini'. Ya da belki de hâla bazıları her sabah gün doğarken deniz kıyılarına çıkıyor ve bekliyorlar, kendilerini kurtaracak Mesihleri'ni... İşte size tarihten pek de üstü açılmamış bir gizemli hareketin; 17. yüzyılda on binlerce Musevi'yi peşine takan Sabetay Sevi'nin öyküsü...

Sabetaycılar ya da Sabetayistler... Köklerinin Sefarad İspanyası'na dayandığına inanılan, bugün isimleri ortaya atıldığında, "Birkaç kuşak önce kaybolup gitmiş bir hareket" ya da "Türkiye'nin asıl kurucuları" şeklindeki komplo teorilerinin öznesi olarak anılan bir topluluk... Sabetaycılık üzerine yapılan tüm bu tartışmalar 'Matrix' filminin senaryosunu andıran sorular ve olaylar üzerine yoğunlaşıyor: Yaşadığımız dünya aslında başkaları tarafından mı kurgulanıp yönlendiriliyor? Sabetaycılar, Türkiye ve dünyada Yahudiliği hakim kılmak için çok gizli bir oyun mu oynuyorlar? Yaşadıklarımız, bir komplo teorisinden mi ibaret? İslam'ın en büyük kalesi Osmanlı'yı ele geçirmek istediği iddiaO DÖNEMİN BAŞLICA TİCARET LİMANI İZMİR... Ticarette öne çıkan İzmir Limanı, 17. yüzyılda Avrupalı tüccarların akınına uğruyordu. Sabetay Sevi’nin babası Mordehay onlar için tüccarlık yaparak ciddi bir servet sahibi oldu. Sevi ise, kardeşlerinin aksine ticaret yerine dine yöneldi.edilen Sabetaycılar, İttihat ve Terakki vasıtasıyla Osmanlı'yı yenilmesi kesin bir savaşa, göz göre göre mi soktu? Laiklik, kıyafet devrimi, saltanatın ve hilafetin kaldırılması Sabetaycılar'ın büyük planının bir parçası mı? Sabetaycılık'la ilgili eldeki bilgilerin çok az olması da 'komplo teorisi meraklıları' için bulunmaz bir fırsat oluşturuyor. Bu teorilerin günümüze kadar çürütülememesinin, hatta zaman zaman 'kulağa mantıklı gelmesinin' altında yatan asıl neden de yine, eldeki somut bilgilerin azlığı.

YANITSIZ SORULAR
Sabetay Sevi'nin hayatı bir gerçek. Ama buna dayanarak üretilen yukarıdaki komplo teorilerinin belgelere dayandırılmış, tanık anlatımlarıyla derinleştirilmiş bilimsel bir boyutu yok. Sabetaycılık ile ilgili bu yazı dizisinde, hem bu konudaki tarihi ve bilimsel gerçekleri, hem de buna dayanarak ileri sürülen komplo teorilerini ele alacağız. Belki de ilk defa, okuduğunuz bir yazı dizisinden sonra kafanızdaki yanıtlar değil, sorular çoğalacak. Üstelik de yanıtını kimselerin vermeyeceği, veremeyeceği sorular...

YAHUDİLİĞİ İKİYE BÖLDÜ
Tarih kitapları Sabetay Sevi için, '17. yüzyılda Yahudiler arasından ortaya çıkan Sahte Mesih' ifadesini kullanıyor. Ancak ortaya çıktığı dönemde tüm dünyadaki Yahudiliği ikiye bölen, sadece Osmanlı'da bir milyon kişiyi etrafına toplayan, Avrupa, Asya, Afrika ve hatta Amerika'ya kadar uzanan, Yahudilik gibi İslamiyet'i ve Hıristiyanlığı da etkileyen bir hareket, bundan daha fazlasını hakediyor. Aslında Sabetay Sevi gerçeğini anlamak için ondan 200 yıl öncesine,Yahudiler'in İspanya'dan kovuldukları 1492 tarihine kadar gitmek gerekiyor. O tarihte Hıristiyanlığın baskılarına ve Engizisyon'un gazabına uğrayan Yahudiler'e Osmanlı İmparatorluğu kapılarını açmıştı. İspanya, Portekiz, Provence, İtalya, Sicilya, Almanya ve Avusturya'danBU MEZARLIĞA GÖMÜLDÜLER... Sabetaycılar’ın mezarlarının bulunduğu Bülbülderesi Mezarlığı.gelen Yahudiler'e 'Sefarad', aynı dönemde Orta ve Doğu Avrupa'dan gelenlere de 'Aşkenaz' deniyordu.

KABALA'NIN YÜKSELİŞİ
Bu dönemlerde oldukça kötü günler geçiren Yahudiler, yaşadıklarının kutsal kitaplarda anlatıldığı gibi Tanrı'nın isteği olduğuna inanıyorlardı. Ama yine kutsal kitaplarda anlatıldığı gibi günün birinde bir Mesih'in gelerek kendilerini bu acılardan kurtaracağını düşünüyorlardı. Bu zor koşullar altında Yahudiler arasında mistizme inananların sayısı da giderek artıyordu. Yahudi mistizminin en önemli kaynaklarından biri 'Kabala' idi. Görünenin arkasında mutlaka bir başka şeyin gizlendiği fikrinden hareket eden Kabalistler, kutsal metinlerde çeşitli sayılar ve matematiksel işlemlerle gizli gerçeği ortaya çıkarmaya çalışıyorlardı. Ortaya çıkarılmaya çalışılan gizli gerçekler arasında kurtarıcı Mesih'in kim olacağı ve hangi tarihte geleceği de vardı. Bu görüşler içinde en çok rağbet görenlerinden birisi de milenyumda (1000'li yıllarda) bir Mesih'in mutlaka geleceği şeklindeydi. Yine Kabala'da 666 sayısının şeytanın yılı ya da sayısı olduğu şeklinde bir inanış bulunuyordu. Bu iki sonuçtan hareketle, 1666 yılının 'hayati önemine' ilişkin yaygın bir inanış oluştu.

DOĞUM TARİHİ DEĞİŞTİRİLDİ Mİ?
Gersom Scholem tarafından yazılan ve Sabetaycılığın tarihi konusundaki en geçerli referans eser kabul edilen kitapta, Sabetay Sevi'nin 1 Ağustos 1626 tarihinde, bir cumartesi günü dünyaya geldiği belirtiliyor. Sabetay Sevi'ye, Yahudilik'te cumartesi günü doğan çocuklara 'Sabatai' adını verme geleneği gereği bu ismin verildiğinin altı çiziliyor. Bu tarih aynı zamanda Yahudiler'in, Birinci ve İkinci Tapınakları'nın yıkılışını andıkları gündür. Sabetay'a inanmayanlarsa, Sabetay Sevi'nin doğum gününü, bu inanca uydurmak için bilinçli olarak değiştirdiğini ileri sürerler.

NEVZAT ATAL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dokuz ocağın dedesi ilk kez Sarı Saltık cemi için buluştu
 Dedeciğim sen meleksin ve biliyorum cennettesin
 AKP'nin yeni yüzleri
 53 Türk'e Körfez Savaşı piyangosu
ERDAL ŞAFAK
Nomen est omen
Latince, son günlerdeki...
ÖMER LÜTFİ METE
YÖK varsa gelecek yok
Milli Eğitim Bakanı Çelik yeni...
UMUR TALU
Bizden öylesi çıkmaz!
Dün...
Hem "dindar,...
ERGUN BABAHAN
Gelibolu
Tarih, şiddetin hiçbir sorunu çözmeyip sadece...
MEHMET ALTAN
Liberalizm yükseliyor...
Dün, Turgut Özal'ın on ikinci...
KKTC'nin ikinci cumhurbaşkanı!
Adada 30 yıllık Rauf Denktaş devri dün kapandı... Başbakan Talat,...
Papa seçimi start alıyor
115 kardinal bugün törenle "kilit altına alınacak." Yeni papayı...
Kartal kondu Fener söndü
Kartal kondu Fener söndü
Kadıköy'de öyle bir zafer kazandı ki Beşiktaş, 36 yıl önce insanlığın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu