kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kalkmaya hazır uçak gibisiniz'

Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Roh Moo-Hyun, ülkesinden önemli bir mesaj getirdiğini belirterek, ''55 yıl önce ülkesinin zor durumunda Türk hükümetinin asker göndererek Kore hükümetine destek verdiği'' için Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

Roh, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında, Sezer ile bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını, ikili ilişkilerin gelişmesi açısından da çok faydalı bir görüşme yaptıklarını söyledi.

''Size en önemli mesajım: Kore halkı adına, Türk hükümetine teşekkür etmek istiyorum, 55 yıl önce Kore'nin zor durumunda Türk hükümeti asker göndererek, Kore hükümetine destek vermiştir'' diye konuşan Roh, Kore Savaşı sırasında şehit veya gazi olan Türk askerlerine değinerek, Türk askerinin gösterdiği kahramanlıkların Kore halkına ''efsane'' olarak anlatıldığını, Türkiye'nin desteğini hiç unutmadıklarını belirtti.

Roh, Koreli işadamlarının, stratejik konumu itibariyle Türkiye'nin ne kadar verimli olduğunu bildiklerini kaydederek, ikili ilişkilerin hızla geliştiğini, ticaretin ve Türkiye'yi ziyaret eden Koreli turist sayısının geçen yıla göre 2 kat arttığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticari dengesizlikten duyduğu üzüntüyü de dile getiren Roh, beraberinde 30'a yakın işadamının geldiğini, bu yılın sonlarına doğru da Kore'den büyük bir ithalatçı işadamı grubunu Türkiye'ye yönlendirmeyi düşündüğünü ifade etti. Roh, bu konuyu Koreli işadamlarıyla görüşme sözü verdi.

'ANKARA ÇOK TEMİZ VE DÜZENLİ BİR KENT'

Roh, Ankara'da sadece 1 gece geçirdiğine işaret ederek, başkentin, sokakları çok temiz, düzenli bir kent olduğu izlenimi edindiğini söyledi.

''Türkleri güler yüzlü, dinamik, kaliteye sahip insanlar'' olarak niteleyen Roh, bir ülkenin geleceğinde ''halkın gülümsemesinin'' çok önem taşıdığını belirtti.

Roh, Türkiye'yi ''kalkmaya hazır bir uçağa'' benzeterek, ''Ankara'da şunu teyit ettim; Türkiye çok dinamik bir ülke, Türk halkı kendine çok güvenen bir halk, Türkiye'nin geleceği parlaktır ve hızla gelişecektir'' diye konuştu. Roh, iki millet arasında çok sıcak ve yakın bir ilişki olduğunu kaydederek, Korelilerin Türkleri ''kardeş'' olarak gördüğünü söyledi.

Roh, Kore gazilerinin ülkesi için yaptıkları katkıların kendisini çok duygulandırdığını ifade etti. Roh, Futbolda 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Kore Cumhuriyeti milli takımları arasında oynanan 3'üncülük maçının, iki milletin ne kadar dost olduğunu gösteren bir örnek olduğunu ve bu dostluğun o maçla birlikte tüm dünyaya sergilendiğini belirtti.

KONUK CUMHURBAŞKANI İÇİN RESMİ KARŞILAMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Roh Moo-Hyun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir araya geldi.
İki ülke arasındaki görüşmelerden önce konuk cumhurbaşkanı için Çankaya Köşkü'nde resmi karşılama töreni düzenlendi.

Türk ve Kore milli marşlarının okunduğu törende, Cumhurbaşkanı Roh tören kıtasını denetledi. Törene TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile diğer yetkililer katıldı.

Karşılama töreninin ardından görüşmelere geçildi. Görüşmelerden sonra Sezer ve Roh'un ortak basın açıklaması yapması öngörülüyor.

KORE'DEN TÜRKİYE'YE GELEN İLK CUMHURBAŞKANI

Roh'un ziyareti, Kore Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması açısından önem taşıyor. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in 1982 yılında bu ülkeye yaptığı
ziyaretten sonra hiçbir Kore cumhurbaşkanı iadeyi ziyarette bulunmadı. Bununla birlikte başbakanlar düzeyinde çok sayıda karşılıklı ziyaret yapıldı. Kore'yi Nisan 1958'de dönemin başbakanı Adnan
Menderes, Kasım 1986'da Başbakan Turgut Özal, Mayıs 1991'de Başbakan Yıldırım Akbulut ve Şubat 2004'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ziyaret etti.

Türkiye ile Kore arasında Kore Savaşı nedeniyle de özel bir ilişki bulunuyor. Bu savaşa katılan ülkeler arasında ABD ve İngiltere'den sonra en çok şehit ve gazi sayısı (3 bin 240 kişi)Türkiye'de.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Kızılay'a eleştiri
 AKP'li Kaya için fezleke
 'Çakıcı tehdit ediyordu'
 Şam'dan Sezer geçti
 "Bıraksaydım ciddi kriz olurdu"
 'Faşizmi yenme' davetine gidiyor
 Öymen: Kripto saklanmadı
 Öcalan kararı öncesi anlamlı görüşme
 Başbakan Erdoğan'a 'Yılın Lideri' ödülü
 Erbakan son anda yine rapor verdi
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Bölgenin kaderi maalesef...
Başbakan Yardımcısı ve...
YAVUZ DONAT
İnfaz kararı
Zonguldak'ın üçte biri "2-B." Okul,...
Gülseren yerine Kiev'e sen git
Şarkıcı İzel, Eurovision Türkiye Komitesi'nin bu teklifi yaptığını...
ABD'li albaya yumurta şoku
Kocaeli Üniversitesi'nde terör konusunda konferans veren Albay Nicos...
Siirt'te üç günde üç şehit verildi
Siirt'te üç günde üç şehit verildi
Siirt Pervari'de süren operasyonlarda 21 PKK/Kongra-Gel üyesi...
Bakarsan bağ olur
Bakarsan bağ olur
Gelecekte Türkiye'nin ışığı olacak çocuklar kötü eğitim koşullarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu