kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Barzani, PKK'ya pasif destek veriyor"

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld'in Irak konusunda eski danışmanlarından Michael Rubin, ''IKDP lideri Barzani'nin, PKK'ya pasif destek verdiğini ve PKK'yı hedef alacak bir harekete geçilmesine karşı çıktığını'' belirtti. Rubin'e göre Türkiye ile ABD arasındaki PKK anlaşmazlığının başrolünü 'Ortadoğu'dan sorumlu ABD Komutanlığı CENTCOM' oynuyor..

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in Irak konusunda eski danışmanlarından Michael Rubin, ''Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani'nin, terör örgütü PKK'ya pasif destek verdiğini ve PKK'yı hedef alacak bir harekete geçilmesine karşı çıktığını'' belirtti.

American Enterprise Institute adlı muhafazakar düşünce kuruluşunun Ortadoğu uzmanı olan Rubin, Turkish Policy Quarterly dergisinde çıkan yazısında, ''Iraklı Kürtlerin, topraklarında ABD ordusuna sürekli bir üs vermek istediğini'' kaydederek, ''Türkiye'nin, ABD'nin askeri isteklerine soğuk bakması durumunda Kürtlerin avantaj kazanacağını'' savundu.

Rubin, ''ABD ordusunun Irak'ta terör örgütü PKK'ya karşı mücadele etmemesinin de Başkan George Bush'un terörle mücadele politikalarını sekteye uğrattığını'' yazdı.

ABD - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YANLIŞLIKLAR KOMEDİSİ

Irak konusunda Türk-Amerikan ilişkilerini ''yanlışlıklar komedisi'' olarak nitelendiren Rubin, 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi sürecinden özellikle, ''Angola'ya, Yeşil Burun'a ve Kolombiya'ya gidip de Türkiye'ye gitmeyen'' eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı ve iki ülke basınına bilgi sızdırarak ilişkilerin kötüleşmesine yol açmakla suçladığı eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'u sorumlu tuttu ve Türk tarafını da eleştirdi.

''Irak savaşı sırasında ve sonrasında Iraklı Kürtlerin, kuzey Irak'taki Amerikan birliklerini pahalı hediyelere ve rüşvete boğduğunu'' belirten Rubin, ''bu gibi nedenler ve Türkiye'ye duyulan kızgınlıktan dolayı Irak'taki Amerikan ordusunun Kürt yanlısı bir konuma geldiğini'' savundu. Michael Rubin, ''bir örnekte, Erbil'deki bir Amerikalı komutanın, Kürtlerden aldığı hediyelerin aşırılığından dolayı görevinden azledildiğini'' kaydetti.

BREMER İLİŞKİLERE ZARAR VERDİ

Rubin, ''işgalin ilk döneminde Irak'ın sivil yöneticisi olan Paul Bremer'in de Türkiye'ye karşı sert tutum içine girerek, ilişkilere zarar verdiğini'' bildirdi. Rubin, ''Irak Türkmen Cephesi'nin de Türk-Amerikan ilişkilerinde olumsuz rol oynadığı'' görüşünü dile getirdi.

''Türkiye'nin NATO çerçevesinde Avrupa'daki Amerikan komutanlığı EUCOM ile uzun yıllardır yakın dostluğu bulunduğunu'' anlatan Rubin, ''Ortadoğu'dan sorumlu Amerikan Merkez Komutanlığı CENTCOM'un ise Ankara ile ilişkilerinin çok kötü olduğunu'' belirtti.

PKK'YA KARŞI HAREKETSİZLİĞİN SORUMLUSU CENTCOM

Rubin, ''bu çerçevede kuzey Irak'ta PKK'ya karşı mücadele edilmemesinden Bush'un değil, bizzat CENTCOM'un sorumlu olduğunu'' ifade ederek, ''PKK'nın Irak'taki varlığına bu şekilde hoşgörü gösterilmesi, Bush'un terörizmle küresel savaşının ruhuna ve içeriğine zarar verdi'' ifadesini kullandı.

Michael Rubin, ''Amerikan halkı, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu terör tehlikesini anlamıyor. Amerikan basını da Türkiye'yi genellikle ihmal ediyor. İsrail'deki tek bir terörist olay ABD'de manşetlere çıkarken, PKK'nın son aylarda düzinelerce insanı öldürmesinden çok az bahsediliyor''diye yazdı.

BARZANİ PASİF DESTEK VERİYOR

Ortadoğu uzmanı Rubin, ''Barzani'nin partisi IKDP'nin, daha önceleri çatıştığı PKK'ya son yıllarda pasif destek verdiğini ve PKK'yı hedef alacak şekilde harekete geçilmesine karşı çıktığını'' da belirtti.

''Kerkük konusunun tehlikelerine'' işaret eden Rubin, bu ve başka konularda Türkiye ve ABD'ye, yakın çalışmaları çağrısında bulundu. Iraklı Kürt liderlerin topraklarında ABD'ye kalıcı bir üs vermeye istekli olduğunu anlatan Rubin, ''Türkiye'nin Amerika'nın askeri taleplerine isteksiz kalması durumunda, ABD'nin Kürtler ile pazarlık gücünün azalacağını'' savundu.

Rubin, makalesinin sonunda, ''Türk ve Amerikan siyasetçileri ve diplomatları, eski hatalarını anlayıp bunlardan vazgeçmezlerse, ikili ilişkiler zarar görmeye devam eder ve bu, bir zamanlar özel olan bu ilişkiye darbe vurmakla kalmaz, Türkiye'nin güvenliğini ve Irak'ın gelecekteki şeklini etkiler'' görüşünü dile getirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çağlar'a hapis kararı onandı
 'Yüzümü kızartacak hiçbir işin içinde olmadım'
 "AB'nin sonu Osmanlı gibi olur"
 Bakanlıkta suç örgütü iddiası
 Sezer'e Suriye'de sevgi gösterisi
 Şam ziyaretine ABD yorumu
 Devlet kaçağı yıkamadı
 "Acele" kamulaştırma kararı
 İki tarafa da yakın değiliz
 Kışkırtmaya kapılmamalı
 Genelkurmay sağduyu istedi
 Heves var, öğrenci var ama gidecek sınıf yok
 Kardak'ta balıkçı krizi sona erdi
 Yunan medyası yapay krizi sevdi
 Erbakan için erteleme süresi bugün doluyor
 Müteahhit Özmen'e tahliye
 Yumurtalı protestoya ceza istendi
 81 lise barajı geçemedi
 Eğitime bilişim desteği
 Yapay rahimde çocuk dönemi
 Organ naklinde acı bir sürpriz
ERDAL ŞAFAK
Saydamlık zamanı
Göreve başladığı 16...
ALİ KIRCA
Kırmızı kapaklı kitap!
Orta kalınlıktaki kırmızı kapaklı...
ÖMER LÜTFİ METE
Kışkırtan adres meçhul mü?
Bahçeli'nin şimdiye kadarki...
UMUR TALU
Hangi biz!
Yok, yok... nafile! Düşünmek, anlamak,...
'Bağımsız bir Kürdistan hayal'
Irak Devlet Başkanı Talabani, bağımsız bir Kürdistan'ın...
Sumatra'da 25 bin kişi lavlardan kaçıyor
Endonezya'nın Sumatra adasındaki yanardağın, bölgeyi art arda...
Golsüz bitmez
Golsüz bitmez
Pazar günü oynanacak derbide ligin en çok gol atan iki takımı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu