kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ünlü olmak için 30 bin kişi sırada
Ünlü olmak için 30 bin kişi sırada

Bir an için olsa da televizyonda görünmek isteyen oyuncu adayları, kast ajanslarının kapılarını aşındırıyor. Diziler kimileri için ekmek kapısı, kimileri için ünlü olmaya giden yolda en önemli basamak.

Son zamanlarda televizyon dizilerinin sayılarının artmasıyla, oyuncu ve figüran ihtiyacı da çoğalmaya başladı. Bunun için profesyonel oyuncuların yanı sıra sıradan insanlar da dizilerde rol almak için kast ajanslarında sıra bekliyor. Tiyatro eğitimi olmayan her yaştan oyuncu adayının amacı, küçük de olsa bir rol kapabilmek. Çünkü her biri ekranın büyüsüne kapılarak hem seyrettiği dizilerde kendini görmek, hem de para kazanmak istiyor. Bugün Türkiye'de Ajanslar Birliği'ne kayıtlı 13 kast ajansı var. Bu ajansların elindeki oyuncu sayısı ise tahmini 30 bini buluyor. Ajanslar Birliği'nin başkanlığını yapan Başak Gürsoy, artık herkesin bir biçimde televizyonda görünmek istediğini söylüyor. "Gençler çok ilgili. 'Para önemli değil bir kere gözükeyim yeter' diyen de var. Cep harçlıklarını çıkartıyorlar. 'Bir dizide rol alsam, Bodrum tatili çıkar' diye düşünüyorlar. Ama rekabet çok fazla." Dizilerde figüran olarak görev alanlar bir bölümde 10-50 YTL arasında kazanıyor. Yan rollerden birini kapabilenler ise ortalama 1000 YTL ücret alıyor.

HER YAŞTAN ADAY VAR
İzlediğiniz televizyon dizilerinden birinde rol almak istiyorsanız ama eğitiminiz yoksa, öncelikle kast ajanslarından birine başvurmanız gerekiyor. Daha sora ajansınız fotoğraf veya deneme çekimleri için sizi çağırıyor. Kimi ajanslar bunun için masraf olarak 20 YTL civarında ücret talep ederken, kimileri bu hizmete para almıyor. Duygu Başara Casting'in sahibi Duygu Başara kayıtlı 6 bin oyuncularının olduğunu söylüyor. "Her gün ortalama 50 başvuru geliyor. Bunlardan bir kısmı Diyarbakır, Siirt gibi uzak şehirlerimizden olduğu için elemek zorunda kalıyoruz. Müşterinin isteği doğrultusunda çoğunlukla sarışın veya beyaz tenli kişileri tercih ediyoruz. Yine de her tipten insana ihtiyacımız var. Çünkü dizilerde kapıcı veya çöpçü rolleri de bulunuyor." Yine de ajanslara yapılan başvuruların hemen hemen yarısı eleniyor. Ancak önemli olan tek şey tabii ki dış görünüş değil. Kamera karşısında rahat olmak gerekiyor. Ayrıca güzel dişler ve sıcak bir gülüş tercih sebebi oluyor. 2500 civarında kayıtlı oyuncu adayı olan Mayadrom Ajans, Bir İstanbul Masalı ve Haziran Gecesi gibi popüler dizilere figüran sağlıyor. Ajansın genel müdürü Mevlüt Dede özellikle 'Ben İstanbul Masalı'nda oynamak istiyorum' diye başvurular geldiğini söylüyor.

KENDİNE GÜVEN GEREKLİ
Cast ajanslarının sınavlarını geçtiyseniz, ajansınızın kayıtlı oyuncusu oluyorsunuz ve internet sitelerinde ve kataloglarında resminiz yer alıyor. Dizi yapımcıları, rolün ihtiyacına göre o fotoğraflardan oyuncu adayı beğeniyor ve görüşmeye çağırıyor. Bu sınavdan da geçerseniz, o "büyülü" dünyanın bir parçası olmaya hazırsınız demektir. 20 yaşındaki Duygu Yetiş, dört yıldır kamera önünde. Tatlı Hayat, Evli ve Çocuklu dizilerinden sonra şimdi Yağmur Zamanı'nda rol alıyor. Bunun yanı sıra çeşitli reklamlarda yer alıyor. Piyasanın çok değiştiğini söylüyor: "Bundan dört yıl önce dizilere oyuncu seçiminde bekleyen 3-4 kişi olurdu. Artık odalar dolusu insan oluyor. Bu kadar insanın arasından sıyrılmak çok zor. Gece yarısına kadar veya sabahın köründe çalışabiliyorsunuz. İnsanın biraz da kendine güveni olması gerekiyor. İlerde hem oyunculuk, hem grafikerlik yapmak istiyorum." 20 yaşındaki Çağkan Çulha da çok sayıda reklamda oynadı. Henüz hiçbir dizide rol almasa da, kendisine çıkacak rol için sıra bekliyor. "İşletme Bölümü'nde okuyorum. Kendimi garanti altına almak istediğim için okulu bırakmak istemiyorum. Oyunculuk yapamazsam işim olmalı. Annem Mine Mutlu eski bir oyuncu. Onun yolunda gitmek istiyorum." Arko reklamından oyuncağını atıp, ağlamasıyla tanıdığımız iki buçuk yaşındaki Yasmin Özdemir de yeni projeler için bekliyor. Annesi Leyla Özdemir, anı olması için kızın bu reklamda oynamasını istediğini söylüyor.

Ece Koçal

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Talimhane'yi turistler keşfetti ya siz?
 Kanserden korunmak için portakal ve nar suyu ideal
 Büyük beden şıklık bu adreslerde
 'Kapıyı Anahtarla Açmak' bir ayda 25 bin adet sattı
 Zehirlenen köpeğin yavrularına bir kedi baktı
 Heyecan, büyü kan ve şiddet
 İsteyin ve alın
 Türk oteline ABD tanıtımı
 Kongre turizmi canlanıyor
 Kısa.. Kısa..
 Onlar da mahkum oldu
 Belçika bu adamı konuşuyor
 Dünyayı dolaşan seyyahın gözünden
 Bu ailede herkes figüranlık yapıyor
 Platonik aşklar
 Erkeklere pembe gömlek
 İpekyol mayoda da iddialı
 Ikea artık Türkiye'de
 Dışarı Çıkmadan Önce
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Şişmanlığa güzelleme
'Burasııı Aaaagooraaa...
Altın Lale başlıyor
Altın Lale başlıyor
İstanbul Film Festivali'nde ikinci hafta başlıyor. Bu hafta Altın...
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Bu birebir bir Yılmaz Güney hayat dilimi değil ondan yola çıkıp daha...
Ultra lüks harman viskiler
Dünyanın her yerindeki milyarderler ve politikacıların tercihi süper...
Clinton da burada puding yedi
1960'larda Clinton'dan Fischer'a pek çok ismin buluştuğu Pudding...
İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
İstanbul'un merkez ilçesi Eminönü'ne bağlı Yavuz Sinan Mahallesi'nde sadece...
Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
Adını "mükemmel, eşsiz örnek" anlamına gelen "quintessential" kelimesinden alan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.