kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çellini’lerin kurucusu Don Guissani, Papa’dan büyük destek gördü...
Papa 2. Paul'ün toplumdaki askeri Çellini'ler
Siyaset ve ekonomiye en büyük yatırımları yaptılar
Papa'nın odası mühürlendi
Seçimdeki anahtar İslam

Papa 2. Paul'ün toplumdaki askeri Çellini'ler


1954 yılında "din elden gidiyor" diyerek ortaya çıkan Çellini tarikatı, Papa 2. Paul'ün desteğiyle büyüdü. Tarikat, bugün siyaset başta olmak üzere kilise ve ekonomik alanda çok etkin bir durumda.

Bugün İtalyan siyaset ve ekonomi dünyasında en etkin tarikatlardan biri olan Comunione e Liberazione (Birlik ve Kurtuluş) 1954 yılında Don Giussani tarafından kuruldu. Tıpkı Opus Dei tarikatında olduğu gibi gücünü tarikat liderinin karizmasına dayandırdı ve 50 yıl içinde Kilise içindeki gücünü doruğa ulaştırdı. CL, İtalyanca okunuşuyla "Çellini" tarikatı için Vatikan uzmanı Giancarlo Zizzola, İspanyol kökenli Opus Dei'in İtalyan fotokopisi tanımını yapıyor. Milano'da İsa'nın esamesinin okunmadığı, yüksek burjuvazinin çocuklarının gittiği Berchet Lisesi'nde, gençleri "Bu okulda İsa var mı?" "Eğer Tanrı her şeyse, matematikle ilgisi nedir?" türünden sorularla provoke ederek etrafında toplayan rahip Don Giussani'nin tarikatı, tüm İtalya'dan gençleri önüne katarak çığ gibi büyüdü. Toplumun laikleşmesinden şikayetçi olan Çellini tarikatı lideri Don Giussani, önlem almadığı için Katolik kilisesini de suçladı. Hatta Vatikan'ın da bir felakete doğru sürüklendiğini öne sürdü. Bir yandan politik kolu Movimento Popolare (Halk Hareketi) ve diğer yandan ekonomik kolu Cdo (la Compagnia delle Opere) ile kendi gerçekleri doğrultusunda faaliyete başladı. Başlar başlamaz da diğer İtalyan Katolik hareketleri ile çatışmaya girdi.

TOPLUM ÇOK LAİK OLDU
Bunlardan Azione Cattolica (Katolik Aksiyon) ve Democrazia Cristiana (Hıristiyan Demokrat) partisinin bazı kanatları da payını aldı. Çellini (CL) tarikatının lideri Don Giussani devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyen tüm laik Katolikleri hedef aldıktan sonra, Papa II. Jean Paul'ün desteği ile daha emin adımlarla yürüdü. Komünizmle mücadele eden, vahşi kapitalizmi aşağılayan bir Papa olarak Karol Wojtyla, Çellini'lerde kendi Polonyalı genç katoliklerini gördüğünü söylüyordu. Parlamento dışı sol gruplara karşı aşırı düşmanlık gösteren bu tarikata karşı kilise ve Katolikler arasında "entegralist" yani 'aşırı dindar" suçlamasını getirenler çok. Tarikat lideri Don Giussani'nin "din elden gidiyor" sloganıyla Hıristiyanlar'ın giderek azaldığı ve toplumun laikleştiği haykırışları ile başlattığı hareket, kilise içinde güçlendikçe piskoposları tedirgin etmeye başladı. Papa'nın Çellini tarikatını desteklemesinin nedenleri arasında, Solidarnosc hareketine batıdan gelen paraların bu tarikat aracılığı ile aktarılması da vardı. Wojtyla Krakovya kardinali iken Çellini'ler kendisini ziyaret eder ve Lehçe şarkılar söylerlerdi. San Pietro Meydanı'nda şarkılar söyleyen Papa Boys'ların kökeni de Çellini tarikatına dayanıyor.

KİLİSEYİ İKİYE BÖLDÜLER
Güçlerini liderlerinin karizmasından ve kendi yaşam stillerinden alan Çellini'ler bu güçlü kimlik adına Katolik kilisesi içinde de bölünme yaratmaktan korkmadılar. Kendi grupları ile ayin yaptılar ya da diğer ayinlere gitmediler, daha da ileriye giderek kendilerine ait kiliseler kurdular. Piskoposlukların ekonomik zorluk içine girdikleri yıllarda sonsuz kaynaklarla yuvalardan liselere kadar okullar satın aldılar, kooperatifler, kitapçılar, üniversite kantinleri, yayın evleri, kullanılmayan kiliseleri kendi faaliyetleri için açtılar, gazete ve dergiler kurdular. Papa'nın laik toplumun Hıristiyanlaştırılması görevini emanet ettiği Çellini tarikatının destekçilerinden biri de Venedik Kardinali Angelo Scola'dır. İkinci Vatikan Konsilinden sonra İtalya'da doğan en büyük Katolik hareket oldu. Josemaria Escriva de Balaguer'in Opus Dei'yi onlar için bir okul olmuştu. Polonyalı Papa sivil toplumdaki "askerleri" arasında bulunan Çellini'leri en az Opus Dei kadar koruyordu. İtalya'da, Latin Amerika'da, Papa'lık iktidarını perçinleştiren Çellini'lerin diğer kolu da siyaset dünyasında bir yandan merkez sağda kariyer yapıyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Apo'yu neden geri verdiler bilmiyorum
 Çocuklar kaldığı yerden devam ediyor
 'Keşke bildiriyi dağıtmasaydık'
 TAYAD'lılar gitmiyor
 Adapazarı'nda da 'açıklama' gerginliği
 Ülkücüler birbiriyle çatıştı
 Sarıışık Paşa'dan şov tepkisi
ERDAL ŞAFAK
Şam'da bayram günü
Uyarıyoruz; Cumhurbaşkanı...
UMUR TALU
Anti-demokratik demokrat
Türkiye'nin...
'Türkiye İncirlik'i açacak'
Washington Times gazetesi, Ankara'nın ABD ile ilişkileri düzeltmek...
Bush, ilk kez Şaron'a sert çıktı
İsrail Başbakanı Şaron, kaçak Musevi yerleşkeleri konusunda ABD'yi...
Futbola MHK bombası
Futbola MHK bombası
Yargıtay, MHK seçiminin iptalini onayladı... Sezon büyük olasılıkla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu