kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu ailede herkes figüranlık yapıyor
Bu ailede herkes figüran

Dizi furyası figüran talebini patlattı. Ajansların portföyünde 30 bin kişi küçük bir rol için sırada.

İzlenme rekorları kıran yerli diziler yüzünden figüranlık da altın çağını yaşıyor. Binlerce kişi rol almak için beklerken ailece bu işi yapanlar da var. Kılıç ailesinin dört ferdi de oyuncu.



Bu ailede herkes figüranlık yapıyor

Kılıç ailesi televizyonlarda oynayan hemen her dizide figüran olarak kamera karşısına geçiyor. Metin ve Fatoş Kılıç ile kızları yaptıkları işten çok mutlu.

Bir filmde ya da dizide başrol oyuncuları ve ana karakterleri izlerken arka planda kalan figüranlar dikkat çekmez. Ama aslında onlar olmadan da o filmler diziler olmaz. Kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuklardan oluşan bu arka plan karakterlerin arasında hemen her dizide kameralara takılan simalar var. Kılıç ailesinin üyeleri dizilerin bu vazgeçilmez figüranları arasında. Dizilerde, reklamlarda eşi ve iki kızıyla birlikte kamera karşısına geçen Metin Kılıç'a figüranlığa nasıl başladığını sorduğumuzda önce cümlemizi düzeltiyor: "Biz bu figüran kelimesinden memnun değiliz. Çünkü yardımcı oyuncu olmadan dizi ya da film olmaz. Biz oyunculara yardım ediyoruz. Bu nedenle de yardımcı oyuncu olarak adlandırılmak istiyoruz". Metin Kılıç'ın kendi deyimiyle "yardımcı oyunculuğa" başlaması lise arkadaşı yönetmen Nesli Çölgeçen'i sette ziyaret etmesiyle olmuş. Makine mühendisi olan ve Almanya'da 25 yıl yaşadıktan sonra 1999 yılında emekli olup ailesiyle birlikte Türkiye'ye dönen Metin Kılıç'ın "Vaktimi nasıl geçireceğim, herkes gibi kahvede mi oturacağım?" soruları da bu ziyaretle cevap bulmuş. O sırada Okan Bayülgen ve Zeki Alasya'nın başrolünü oynadığı "Oyunbozan" filmini çeken Nesli Çölgeçen "Gel sana da küçük bir rol ayarladım" deyince Metin Bey kendisini Okan Bayülgen'in karşısında doktor olarak bulmuş. İşte o gün bugündür de dizilerin, reklamların vazgeçilmez yardımcı oyuncularından biri Metin Kılıç.

EN GÜZEL MEKANLARDA
Zamanla kendisiyle birlikte çekimlere ev hanımı eşi Fatoş ve kızları Fulya ile Melda'yı da götürmeye başlayan Metin Kılıç böylelikle filmlere, dizilere, reklamlara figüran arayan ajanslara ailece kayıt yaptırmış. Bu işten fazla bir maddi kazanç elde etmediklerini söyleyen Metin Kılıç, hem ailecek üretime katkıda bulunduklarını hem de bu sayede İstanbul'un en güzel restoran, otel, kafelerine gidebildiklerini anlatıyor: "Değişik insanları tanımak, değişik mekanlara gitmek bu işin en cazip yanı. Böyle bir işte olmasaydık böyle yerlere zor giderdik herhalde". Kılıç ailesinin 99 yılından bu yana rol almadığı dizi neredeyse yok. Sadece son dönemde göründükleri diziler arasında Azize, Çemberimde Gül Oya, Aşka Sürgün, Bir İstanbul Masalı, Gümüş, Yağmur Zamanı gibi çok izlenenler var. Tabii bu dizilerde birçok ünlüyle de çalışan Kılıçlar genelde ünlülerin çok kaprisli olduğunu anlatıyor. Metin Kılıç bunu ünlülerin yoğun çalışma tempolarına bağlarken eşi Fatoş Kılıç, çoğu ünlünün yardımcı oyuncuları küçümsediğini, onlarla çay bile içmediğini anlatıyor. Kılıç ailesinin aynı seti paylaştıkları ünlüler arasında en sıcak bulduğu isimler ise Beyaz, Levent Kırca, Mehmet Aslantuğ ve Ozan Güven... Diziler arttıktan sonra kendi işlerinin de yoğunlaştığını söyleyen Metin Kılıç, bazen haftanın altı gününü çekimlerde geçirdiklerini anlatıyor. Kılıç ailesinin büyük kızı Fulya 20 yaşında ve İstanbul Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümünde okuyor. 17 yaşındaki Melda ise lise son sınıfta. Fulya ve Melda yaşıtlarının çoğunun aksine, bu işin içinde olmalarına rağmen oyuncu olmayı düşünmüyorlar. Nedeni hem kendi mesleklerine sahip olmak istemeleri hem de oyunculuğun zor ve zahmetli bir iş olduğunu düşünmeleri. Kızlar, daha çok gençlerin gerektiği bar, kafe sahnelerinde çekimlere katılıyor. Bu işi ailecek yapmanın avantajının birbirlerinin ne yaptığını bilmeleri olduğunu söyleyen Fatoş Kılıç, "Kızlar biz olmadan gece çekimine gitseler bile gözümüz arkada kalmıyor" diyor. Metin Kılıç aile olarak bu işi disiplinli yaptıkları, denilen yerde, denilen saatte, bulundukları için çekimlerde de tercih edildiklerini anlatıyor.

İKİ HAFTADA BİR
Tabii yardımcı oyunculuğun da bazı püf noktaları bulunuyor. Metin Kılıç, "Bu işe ilk başlayanlar hep kameraya çıkmak ister. Ama kameraya net olarak çıktığınız zaman artık o dizide bir kez daha görünemezsiniz. O dizi sizin için bitmiştir, bir daha çağırmazlar sizi. Ama kamera sizi arkadan çekerse, yüzünüzü çok görünmezse aynı dizide tekrar çalışma şansınız olur" diyor. Aynı dizide bir kez daha çalışmak için en son çekimin üstünden en az iki hafta geçmesi gerektiğini söylüyor.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Talimhane'yi turistler keşfetti ya siz?
 Kanserden korunmak için portakal ve nar suyu ideal
 Büyük beden şıklık bu adreslerde
 'Kapıyı Anahtarla Açmak' bir ayda 25 bin adet sattı
 Zehirlenen köpeğin yavrularına bir kedi baktı
 Heyecan, büyü kan ve şiddet
 İsteyin ve alın
 Türk oteline ABD tanıtımı
 Kongre turizmi canlanıyor
 Kısa.. Kısa..
 Onlar da mahkum oldu
 Belçika bu adamı konuşuyor
 Dünyayı dolaşan seyyahın gözünden
 Ünlü olmak için 30 bin kişi sırada
 Platonik aşklar
 Erkeklere pembe gömlek
 İpekyol mayoda da iddialı
 Ikea artık Türkiye'de
 Dışarı Çıkmadan Önce
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Şişmanlığa güzelleme
'Burasııı Aaaagooraaa...
Altın Lale başlıyor
Altın Lale başlıyor
İstanbul Film Festivali'nde ikinci hafta başlıyor. Bu hafta Altın...
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Bu birebir bir Yılmaz Güney hayat dilimi değil ondan yola çıkıp daha...
Ultra lüks harman viskiler
Dünyanın her yerindeki milyarderler ve politikacıların tercihi süper...
Clinton da burada puding yedi
1960'larda Clinton'dan Fischer'a pek çok ismin buluştuğu Pudding...
İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
İstanbul'un merkez ilçesi Eminönü'ne bağlı Yavuz Sinan Mahallesi'nde sadece...
Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
Adını "mükemmel, eşsiz örnek" anlamına gelen "quintessential" kelimesinden alan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.