kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbol ateşine internet benzini
Futbol ateşine internet benzini
Şiddet karşıtı yayın yapıyoruz
Küfürlü yazılar sansürlenir
Ne verirsen onu alırsın

Son holigan internette

Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu ve öğrencisi Arda Coşkun'un araştırması, internetteki taraftar sitelerinin futboldaki şiddeti körüklediğini ortaya koyuyor. Sitelerde animasyonla rakipler dövülebiliyor, küfretmek de yasak değil.


Futbol ateşine internet benzini

Taraftar internet siteleri üzerine bilimsel bir araştırma yapan Bilgi Üniversitesi, söz konusu sitelerin şiddeti körüklediğini açıkladı.

Bilgi Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği "Futbol Web Sitelerinde Şiddet" konulu bilimsel araştırması, kulüplerin taraftar internet sitelerinin şiddeti körüklediğini ortaya koydu. Futbolda şiddet tartışmalarında pek önemsenmeyen taraftar web sitelerinin önemli bir şiddet kaynağı olabileceğine ilişkin bilimsel çalışmalardan yola çıkan Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Serdar M. Değirmencioğlu ve Psikoloji Bölümü öğrencisi Arda Coşkun, dört büyük kulüp ve iki İzmir kulübünün internet sitelerini inceledi. Araştırma sonunda söz konusu sitelerde futbolda yasaklanmış eylemlerden karşı takımın taraftarına acı vermeyi içeren animasyonlara kadar şiddeti teşvik eden birçok unsurun bulunduğunu saptadı. Araştırmacılar elde ettikleri bulgular üzerine kulüpleri ve Futbol Federasyonu'nu uyardı. Serdar M. Değirmencioğlu ve Arda Coşkun, "Futbol Web Sitelerinde Şiddet" araştırması için 29 internet sitesini inceledi. Özellikle son senelerde doruk noktasına ulaşan ve "taraftar terörü" teriminin kullanılmasına neden olan şiddetin, taraftarların kendilerini stadyumlar dışında en rahat ve özgürce ifade edebildikleri alanlar olan internet sitelerine yansıdığını saptayan araştırmacılar, siteleri inceleyen bir girişim başlattılar.

RESMİ SİTELER DAHA DİKKATLİ
Bu girişimin ilk adımı olarak, araştırmacılar Türkiye'de "dört büyükler" olarak bilinen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ile hem rekabetleri hem de taraftarlarının çıkardığı olaylar ile bilinen iki köklü İzmir takımı Göztepe ve Karşıyaka'nın web sitelerini incelediler. Bu inceleme, kulüplerin resmi web sitelerinin şiddet teşvik etmediğini ama Futbol Federasyonu tarafından yasaklanmış eylemleri (örneğin stadyumda meşale yakılması gibi) içerdiğini gösterdi. Araştırma asıl şiddet içeren web sitelerinin ise taraftar web siteleri olduğunu ortaya koydu. Araştırmada taraftar web sitelerinde gerek yasak eylemler, gerekse şiddeti teşvik eden veya şiddeti haklı gösteren yazılı ve görsel öğeler bulundu. Özellikle web sitelerinin forum bölümlerinde şiddet içeren veya körükleyen ifadelerin yer aldığı görüldü. Araştırmada ele alınan taraftar sitelerinin bazılarının şiddet içeren fotoğraflar içerdiği ve özellikle bir başka takıma karşıtlık teması üzerine kurulu web sitelerinde (örneğin infazteam. com) daha çok şiddet sergilendiği belirlendi. İncelenen web sitelerinden birinde (gencgalatasaraylilar. org), karşı takımın taraftarını dövmeyi içeren bir animasyon (FB'li Döv Stres At) bile bulundu. "Tribünlerde Kavgaya Son, Gelin Burda Sinir Atın" başlığı ile verilen bu animasyonda karşı takımın taraftarı değişik şekillerde dövülebilmekte, nasıl zarar gördüğü ve acı çektiği izlenebilmekte.

DÜZENLİ OLARAK İZLENECEK
İnternet sitelerinin "resmi kulüp web siteleri" ve "taraftar web siteleri" olmak üzere iki ana kategoride incelendiği çalışma, sitenin ismi, amblemi veya simgesi, metinlerin, fotoğrafların ve video-animasyon- mp3'lerin analizi ve site penceresinin üzerinde ve altından geçen akan yazılardan oluşan altı ana değişken açısından ele alındı. Sitedeki metin analizleri ana sayfa, ana sayfadan ulaşılabilen diğer sayfalar, forum bölümündeki yazılar ve sabit yazarların yazıları olarak dört gruba ayrıldı. Sitedeki fotoğrafların analizinde ise yasak olan eylemler, şiddet içeren pankartlar, fiziksel şiddet ve acı/zarar verme eylemler değerlendirildi. Futbol Web Sitelerinde Şiddet Araştırması'nın devam edeceğini belirten Değirmencioğlu ve Coşkun, araştırmanın hedefinin futbol web sitelerinde şiddetin azalması olduğunu ve web sitelerinin düzenli olarak inceleneceğini vurguladılar. Ayrıca araştırmanın Süper Lig'deki bütün takımları içerecek şekilde genişletileceğini belirttiler. Araştırmanın sonucunun bir uyarı niteliğini taşıdığını belirten Serdar M. Değirmencioğlu ve Arda Coşkun, web sitelerinde şiddetin önlenebilmesi için şu önerilerde bulundu:

* Kulüplerin resmi web sitelerinde stadyumlarda yasaklanmış davranışlara yer verilmemelidir.

* Futbol Federasyonu ve kulüpler, şiddete karşı olan taraftarlar ile işbirliği yaparak taraftar internet sitelerinde görülen şiddeti teşvik edici öğeleri engelleyecek adımlar atmalıdır.

* Spor yazarları, web sitelerdeki şiddet yanlısı tutumlara açıkca karşı çıkmalı ve şiddet içeren web sitelerinde yazmamalı, bu gibi siteleri hazırlayan kişilere ve derneklerine destek vermemelidir.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yeni Sol'un peygamberi
 Cellatların iftira dansı
 Festival sayesinde yeniden keşfedilen bir semtten...
 Yakmak için matbaanın icadını bile beklemediler
 Cerrah, bir yakınını ameliyat ederse...
 Giymeli mi giymemeli mi? İşte bütün mesele
 Öğretmene göre dershane şart
 Hamal olamayınca başkan oldu
 Van'ın düş atölyesi
 Problem çözmek eğlendirir
 Kızlar yeniden sıralara döndü
 Okula gidenler ev geçindiriyor
 Demokratik devrim tugaylarının komutanı
 Çok şiddetli baş ağrısı ve bulantı asla ihmale gelmez
 Keşke çıkıp da "Ağca'ya aşık oldum" diyebilseydi
 Hollywood'un gözüpek yönetmeni
 Mezuniyet hediyesi estetik operasyon
 Tarihten ceza manzaraları
 Bir tek onlar üzüldü
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Gözler asla yalan söylemiyor hatta fazla açık...
MEHMET ALTAN
Kadınları taşlayarak mı öldürelim?
Amerika, Türkiye'de...
ÖNCEL ÖZİÇER
Taklaya gelme mevsimi
İyi olacak hastanın doktoru...
REFİK DURBAŞ
Küllük'ün "orijinal şairi" Arif Dino
1940 kuşağı...
Sonun başlangıcı yaklaştı mı?
Sonun başlangıcı yaklaştı mı?
SABAH'ın büyük ilgi gören "Nostradamus" dizisini hafta içinde takip...
Acı dolu hayatlardan dünyalara ışıltılı
Acı dolu hayatlardan dünyalara ışıltılı
Bir model ajansı keşfedene kadar hiçbirinin cebinde para yoktu. Bu...
Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
Sağlık kontrollerinizi zamanında yaptırıp oluşabilecek...
Jakobenler Sahili'nde şarap suaresi
Cumhuriyeti kuran, Deniz Köşkü'nü yapan, o günlerin Jakoben toplumu şarapçılığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.