kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"PKK, Kürtleri temsil etmiyor"

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, terör örgütü PKK'nın insanların huzur ve güvenini tehdit ettiğini ifade ederek, ''PKK terör örgütü, asla Kürt vatandaşlarımızın temsilcisi olamaz. PKK terör örgütü Kürtler adına konuşamaz'' dedi. Erdoğan, Noel Enstitüsü'nde ''Küresel Barış Arayışı ve Türkiye'nin Katkısı'' konulu konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

Salonda bulunan ve kendilerini Kürdistan Ulusal Konseyi üyeleri olarak tanıtan bazı kişiler, ''Türkiye Cumhuriyeti anayasasının Kürt varlığını kabul etmediği'', ''Türkiye'de Kürt sorunu olduğu'' ve ''Türk güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonların savaş olduğu'' yönünde iddialarda bulundular.

Başbakan Erdoğan, bu iddialara sert tepki göstererek, şunları söyledi:

''Çirkin bulduğum, art niyetli düşünceleri paylaşmam mümkün değil. Her şeyden önce ordumuzun başlattığı bir operasyonu, bir olayı niteleyemezsiniz. Bu terör örgütlerinin başlattığı maalesef terör uygulamalarıdır. Bu terör uygulamalarına karşı güvenlik güçlerimizin duyarsız kalması mümkün değildir. Güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu mücadele, o bölgelerde yaşayan insanımızın huzuruna ve mutluluğuna yöneliktir. Terörist grup PKK, o bölgede insanlarımızın huzurunu, güvenini tehdit etmektedir. PKK terör örgütü, asla Kürt vatandaşlarımızın temsilcisi olamaz, değildir. Bunun altını özellikle çiziyorum. PKK terör örgütü Kürtler adına konuşamaz.

Benim partim içerisinde de Kürt vatandaşlarım, kardeşlerim vardır ve şu anda Kürt vatandaşlarımın en yoğun olduğu bölgede birinci parti benim partimdir. Bu bölgenin belediye başkanlıklarının da ciddi bir kısmını benim partim kazanmıştır. Bu şunu göstermektedir: Benim vatandaşlarım, benim partimle bütünleşmiştir ve partimden bir şeyler beklemektedir. Biz de bu beklentilere cevap vermenin gayreti içerisindeyiz. Bu tür tahrik unsuru yaklaşımlarla olaylara çözüm olmaz.''

'ETNİK UNSURLAR ARASINDA AYRIM YOK'

''Türkiye'de Kürt sorunu vardır'' demenin sanal sorunlar olarak ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim için böyle bir sorun yoktur. Bizim burada temel yaklaşımımız, vatandaşlık bilinci içinde tüm vatandaşlarımıza olan yaklaşımdır. Şu anda Türkiye'de ne kadar etnik unsur varsa, aynı mesafedeyiz. Bunlar arasında en ufak bir ayrıma giremeyiz. Türk'ü ile Kürt'ü ile Laz'ı ile Gürcüsü ile Abazası ile... Türkiye'de sadece Türk vatandaşları mı yaşıyor? 30'a yakın etnik unsur var Türkiye'de... Siz bunları görmeyeceksiniz, sadece Türkiye'de bir bölgeyi Kürt vatandaşlarımızın yaşadığı bölgeler olarak ilan edeceksiniz. Bunu bu şekilde değerlendireceksiniz. Bu mümkün değil. Böyle bir temsili de kimse size vermez.

Az önce bir ifade kullandınız. Bu çok çirkin bir ifade. 'Savaşı durdururuz', diyorsunuz. Siz kimsiniz de savaşı durduruyorsunuz? Türkiye'nin içerisinde bir defa böyle bir ayrı devlet mi var da siz savaşı durduruyorsunuz? Bunun anlamı terörizmi kabul ettiğinizi ifade etmektedir. Terörün bir odağı olarak sizi ben şu anda görüyorum. Asla Türkiye'de, askeri de polisi de bu tür terör gruplarıyla mücadeleden cayamayız. Bunun üzerine gitmekte kararlıyız. Bunu başarmakta kararlıyız. Bu, Türkiye'nin bütünlüğü için gereklidir. Ülkemizin huzuru, mutluluğu için gereklidir. Devlet bunun için vardır. Biz bu mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.''

'HERKESİN HAKKINI, HUKUKUNU ANAYASAMIZ KORUR'

Başbakan Erdoğan, kimsenin ülkeyi parçalama yoluna gidemeyeceğini belirterek, ''Bizim ortak paydamız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Bu bizim üst kimliğimiz. Bu üst kimlik içerisinde bütün etnik unsurlar yerini almıştır. Hepsine hükümet olarak eşit mesafedeyiz. Eşit mesafede olmaya da devam edeceğiz'' diye konuştu.

Dünyada küresel teröre karşı bir mücadele verildiğine dikkati çeken Erdoğan, bununla küresel barışın sağlanmasının amaçlandığını kaydetti. Erdoğan, ''Sizin savaşınız eğer bu barışı tehdit ediyorsa, karşısında tabii ki Türkiye Cumhuriyeti hükümetini bulacaktır, tabii ki Türk güvenlik güçlerini bulacaktır'' dedi.

Anayasa'da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı anlayışının bulunduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:''Bu vatandaşlığın içerisinde Kürt'ü de vardır, Türk'ü de vardır, Laz'ı da vardır, Çerkez'i de vardır, hepsi vardır. Hepsinin de hakkını, hukukunu anayasamız korur. Burada hiçbir ayrım söz konusu değildir. Ama siz kendinizi böyle bir ayrım içerisinde telakki ediyorsanız, ben ona bir şey diyemem.

Ben, Rizeliyim, eşim Siirtli. Bu neyi gösteriyor? Türkiye'nin böyle bir sorunu yok. Sizin böyle bir sorununuz varsa, ben bilemem. Biz zaten bu sorunları çözmüşüz. Türkiye'de bakıyorsunuz, Türk Kürt'ü ile evlidir, Azeri Gürcüsü ile evlidir. İkisi birbiriyle adeta et-tırnak gibi olmuştur. Ama olamayanlar var. Olacaktır. Her toplumda bu var. Birliğimizi, beraberliğimizi tesis etmek için bırakın yanlış yaklaşım tarzlarını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliğinde bütünleşmek suretiyle aydınlık geleceğe birlikte beraber yürüyelim.'' Başbakan Erdoğan, daha sonra Norveç Parlamento Başkanı Jorgen Kosmo ile biraraya geldi.

Erdoğan-Kosmo, görüşmesinin devam ettiği sırada, terör örgütü PKK mensuplarıyla aralarında Norveçliler'in ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 30 kişilik bir grup, protesto gösterisinde bulundu. Grubun, sözde Kürdistan bayrağı ve terör örgütü elebaşının posterlerini taşıdıkları görüldü. Grup, Türkçe ve Kürtçe terör örgütü ve elebaşı lehinde sloganlar attı.

BAŞBAKANA YUMURTALI PROTESTO

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Thorhild
Widvey'in onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Başbakan Erdoğan, Norveç Parlamentosu Başkanı Jorgen Kosmo ile görüşmesinin ardından parlamento binasının çok yakınındaki ikamet ettiği Grand Otel'e yürüyerek geçti. Bu sırada, parlamento önünde eylem yapan terör örgütü PKK yanlısı grup, Başbakan Erdoğan'ı protesto etti. Terör örgütü yanlısı grup üyelerinden bazıları, Başbakan Erdoğan'ın bulunduğu yere yumurta fırlattılar.

Erdoğan, Norveç'in başkenti Oslo'daki resmi temaslarının ardından Stavanger kentine geldi.

Erdoğan, Stavanger'de yaşayan Türk vatandaşlarının sevgi gösterileriyle karşılandı. Türk vatandaşları, ''En büyük başkan bizim başbakan'' ve ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' sloganları attı. Başbakan Erdoğan, vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Petrol ve Enerji Bakanı Widvey'in Türkiye'de ortak yatırımları olan Norveç devlet şirketi Statoil misafirhanesinde onuruna verilen yemeğe katıldı.Erdoğan'a yemeğin ardından Statoil Ceo'su Helge Lund tarafından brifing verildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Muhabere hattı kurulacak
 Siyasi Partiler Kanunu'na veto
 Terör mücadelesinde yanlız hissetik
 'AİHM Öcalan için karar aldı'
 Kardak'ta ihlal iddiası
 Gül: Kıbrıs'ta fırsat kaçtı
 Uzan siyasi husumet yüzünden buradayım
 Mumcu: Tepkiler demokratik yollardan olmalı
 Soykırım iddiası için özür istenecek
 Mercan ve Ürün görevden alındı
 Türkiye'de Kürt azınlık yok PKK ile Kürt aynı şey değil
 Derin devlet sözlüğe girdi
 Aksu: Vatandaşlık yasası yenileniyor
MUHARREM SARIKAYA
Mehmet Ağar'ın çağrısı...
14 Mayıs'ta yapılacak büyük...
YAVUZ DONAT
Çakırbeyli - 2005
Adnan Menderes'in köyü Çakırbeyli'ye...
'Annem ve Melih her şeyi adabıyla yaşadı'
Melih Kibar'ın ölümünden sonra herkes, yıllar önce Çiğdem Talu ile...
'Beni bırakma anne'
4 yaşındaki Cennet Ozan bahçede oynarken sanayi tüpünün altında...
80 öncesi gibi ortalığı karıştırmak istiyorlar
80 öncesi gibi ortalığı karıştırmak istiyorlar
Ortalıkta birtakım provokasyonlar olduğunu belirten Ecevit, "Ancak...
Hedefteki öğretmen konuştu
Hedefteki öğretmen konuştu
Trabzon'da halkı kışkırttığı iddia edilen emekli öğretmen Ulusal,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu