kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF'yle niyet mektubu tamam

Devlet Bakanı Ali Babacan, niyet mektubu taslağını güncelleştirmek üzere davet edilen IMF heyeti ile görüşmelerin, bugün itibarıyla sonuçlandırıldığını bildirdi.

Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, IMF heyetinin ziyareti sırasında niyet mektubu taslağına ilişkin teknik detayların görüşüldüğünü, yapısal reformlardaki son gelişmelerin mektup taslağına yansıtıldığını, yeni ekonomik veriler ışığında taslağa nihai şeklinin verildiğini bildirdi.

Babacan, ''böylece, yeni stand-by düzenlemesine ilişkin önemli bir aşamayı tamamlamış olduk'' dedi. Bakan Babacan, Yeni stand by düzenlemesinin ise IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda Mayıs ayının ilk yarısında görüşülmesinin beklendiği vurguladı.

Ali Babacan, Bankacılık ve Sosyal Güvenlik tasarılarının TBMM'de olduğunu söyledi. Türkiye'de makro ekonomik hedeflerde tarihi gelişmeler sağlandığını belirten Babacan, "Kısa süre içinde bir çok yapısal adımlar atılmıştır. Yapısal reformlarla Türk ekonomisi korunaklı olacak" dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF heyetiyle yapılan görüşmelerde güncelleştirilen Niyet mektubunda yer alan bazı projeksiyonlarda revizyon olduğunu belirtirken, ''bunu, niyet mektubu açıklandıktan sonra hep beraber göreceğiz'' dedi.

Babacan, Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Babacan, cari açık projeksiyonlarında da bir miktar yenileme olacağını, ancak 2005'de gerçekleşecek cari açığı nominal olarak, geçen yıldan daha büyük bir rakam olarak beklemediklerini bildirdi. Babacan, şöyle devam etti:

''Ancak ekonomimiz 2005'de daha büyüyeceği için, GSMH'ye oranı olarak 2004'ün daha altında bir rakam olacağını görüyoruz. Bu sadece bir projeksiyon. Bizim ekonomik aktivitemiz, büyümemiz, yatırımlarımız, bugünkü projeksiyonlarımızdan farklı bir şekilde gerçekleşirse, o zaman tabi bütün bunları yeniden gözden geçireceğiz.''

Bu arada özellikle AB'ye yeni üye olan 11 ülkeye bakıldığında, bunların, müzakere sürecinde ortalama yüzde 5-6.5 gibi cari açıkla devam ettiğine işaret eden Babacan, ''Türkiye'ye yatırım olduğu sürece, dışarıdan yatırım ürünleri girdiği sürece, cari dengemizde bir miktar açık olacaktır. Önemli olan bunun finansmanıdır, bu finansmanın sürdürülebilirliğidir, ne kadar sıhhatli olduğudur. Kaldı ki biz bunu çok sıkı şekilde takip ediyoruz'' şeklinde görüş bildirdi.

''ÇALIŞMALAR BAŞARIYLA TAMAMLANDI''

IMF heyetiyle görüşmelerde, üzerinde müzakere, değerlendirme gereken bir konu kalmadığını ve Ankara'daki çalışmaların başarıyla tamamlandığını söyleyen Bakan Babacan, ''Mayıs ayının ilk yarısında bordun (İcra direktörleri kurulu) toplanıp, stand-by düzenlemesini
neticelendirmesini öngörüyoruz'' dedi.

Üç önemli yasal düzenlemeden söz ettiklerini, ikisinin Meclis'e sevkedilmesi, birinin de yasalaşması gerektiğini anlatan Bakan Ali Babacan, Gelir İdaresi yasa tasarısının meclis gündemine alındığını ve bunların yasalaşmasının belli bir süreç gerektirdiğini vurguladı.

Hafta sonu IMF-Dünya Bankası bahar toplantıları olduğunu, bundan sonraki bir haftalık sürecin, IMF'nin çalışanlarının en yoğun dönemi olduğunu kaydeden Bakan Babacan, şöyle devam etti:

''Nereden baksanız 1 hafta-10 gün, bir ilerleme sağlanamayacak bir dönem söz konusu. Onlar kendi takvimine baktı, biz kendi takvimimize baktık. Mayıs ayının ilk yarısında bordun yani icra direktörleri heyetinin toplanıp, bunu neticelendireceği öngörüsünde bulunduk. Bu kuvvetle muhtemel. Zaten bizim tarafımızdaki işler tamamlanıyor. onların iç prosedürleri var. Niyet mektubu imzalandıktan sonra, 24 icra direktörüne dağıtılıyor belki kendi başkentlerine gönderiyorlar, değerlendiriyorlar daha sonra heyet toplanıp nihai kararı veriyor.''


MOGHADAM: EKONOMİSİ İYİ BİR PERFORMANS YAKALADI


Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, ''Türkiye ekonomisinde, halihazırda önümüzdeki döneme ilişkin görüntü oldukça iyi'' dedi.

Moghadam, Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, yeni 3 yıllık stand-by düzenlemesine ilişkin çalışmaların, bugün itibariyle sonuçlandırıldığını kaydetti.

Bu kapsamda bir takım ekonomik adımların sonuçlandırılma aşamasına geldiğini kaydeden Moghadam, ''Daha önce Aralık ayında duyurusu yapılmış olun politika uzlaşmaları doğrultusunda, niyet mektubu sonuçlandırılmış durumda'' dedi.

Moghadam, bu çerçevede niyet mektubunun IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda ele alınması için, takvim olarak mayıs ayının ilk haftasının öngörüldüğünü belirtti.

''Bunların dışında Türkiye ekonomisinde, halihazırda önümüzdeki döneme ilişkin görüntü, gerçekten oldukça iyi'' diyen Moghadam, önemli kazanımlar elde edildiğini bildirdi.

Geçen yıl büyümenin yüzde 10 civarında gerçekleştiğini, enflasyonun 35 yıldır görülen en düşük seviyelere indiğini vurgulayan Moghadam, bütün bunların Türkiye ekonomisinin gerekli performansı yakaladığını gösterdiğini kaydetti.

''İŞSİZLİK VE REEL FAİZ ORANLARI YÜKSEK''

Moghadam, bu kazanımlarla birlikte, gelecek dönemde de üzerine gidilmesi gereken bazı konular bulunduğunu vurgularken, ''azalma eğilimine girmiş olmakla birlikte, borç seviyesi halen yüksek bir seviyede. Reel faiz oranları ve işsizlik yüksek seviyelerde. Bölgesel birtakım dengesizlikler var'' şeklinde görüş bildirdi.

Bu sorunların üzerine gidilebilmesi için, kendi içinde tutarlı ve sapmalar olmaksızın genel bir çerçeve içinde iyi politikalar gerektiğine işaret eden Moghadam, ''nitekim bizim için Kasım öncesi Ekonomik program ve yeni stand-by düzenlemesine baz teşkil eden 3 yıllık Ekonomik Programın da, bu gerekli politikaların ihtiyacı kapsadığını düşünüyoruz'' dedi.

''KİLİT KONU UYGULAMA''


Bu politika çerçevesini ileriye götürmedeki kilit konunun ''uygulama'' olduğuna işaret eden Moghadam, hükümetin son 2-3 yıllık uygulamalarının ne kadar başarılı olduğununun da görüldüğünü söyledi.

Moghadam, ''dolayısıyla bir strateji belirlenmiş ve bu uygulamaya alınmış durumda. Biz bundan sonra da, bundan önce olduğu gibi hükümetin bu politikalarını uygulama konusunda hükümetle birlikte çalışmak için hevesliyiz'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 2007'den sonra yeni düzenlemeye ihtiyaç görülmüyor
 Moghadam görevi devretti
 Fortis, Dışbank'ı satın alıyor
 Petkim'de kesin talep yarın başlıyor
 Yapı Kredi'den opsiyon açıklaması
 Açlık sınırı 668.58 YTL'ye yükseldi
 '2005'te büyüme % 5'
 Merkez Bankası: Yüksek reel faizlere dikkat
 Büyümeye petrol freni
 BDDK: 2004 yılı tüketici kredileri yılı oldu
 Trabzon 10 bin taraftarla borsada
 Gündoğdu'nun yerine 4 aday
 Tekel satılamıyor sigara devlerinin cebi doluyor
 Naturland Tatil Köyü benim batışım oldu!
 AB için tekstil ürünleri de insan haklarına uyacak
 IMF, Gelir İdaresi'ne 'patron başkan' atanmasını istiyor
 Opsiyonda anlaşıldı Digiturk Çukurova'da
 Ziraat ve Halkbank'ta koltuklar oynayabilir!
 Akmerkez'de yerlinin almadığını yabancı aldı halka arz...
 Merkez, faizi 0.5 puan düşürdü
 SABAH bir ilke daha imza attı
 Yeni Para satış rekoru kırdı en yakın rakibine fark attı
 Don Kişot Osman büyümeyi protesto etti
 Verginin patronu zatürree başlangıcı
 'Sanayici silah sayısını bilmiyor'
 Buffett, AIG davası şahidi oldu
 Devlet şirketini kaybetti, Cayman Adaları'nda iz sürmeye...
 Koç Holding'in kârı 508.5 milyon YTL
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Kolada şeker kavgası büyüyor
Ülker Grubu'nun...
ŞELALE KADAK
'GAP tuzlandı' belgeseli için destek...
'Annem ve Melih her şeyi adabıyla yaşadı'
Melih Kibar'ın ölümünden sonra herkes, yıllar önce Çiğdem Talu ile...
'Beni bırakma anne'
4 yaşındaki Cennet Ozan bahçede oynarken sanayi tüpünün altında...
80 öncesi gibi ortalığı karıştırmak istiyorlar
80 öncesi gibi ortalığı karıştırmak istiyorlar
Ortalıkta birtakım provokasyonlar olduğunu belirten Ecevit, "Ancak...
Hedefteki öğretmen konuştu
Hedefteki öğretmen konuştu
Trabzon'da halkı kışkırttığı iddia edilen emekli öğretmen Ulusal,...
IMKB
E: 25.078 D:% -1,15
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,148
EURO
S: 1,743 D:% -0,400
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu