kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlaç niyetine Boza içilir
İlaç niyetine Boza içilir
Evde nasıl yapılır?

İlaç niyetine Boza içilir

Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu özelliği de taşıyor.

Soğuk kış gecelerinde sokaklarda yankılanmaya devam eden "boza, bozaaaa" sesleri hepimizi geçmişe götüren bir çağrı gibi... Karlı gecelerde bile sokaklarda dolaşan bozacılar, bir zamanlar sobayla ısınan evlerin kapılarında dolaşıp dururdu. Hemen herkesin sevdiği boza, artık marketlerde bile satılsa da sokak bozacıları azimle yüzyıllık bir geleneği yaşatıyor. Tabii uzun gecelerde televizyon karşısında vakit geçirenlerin de sokaktan gelen bu sesle iştahı kabarıyor. Ve davetsiz misafir bozanın eve girmesiyle aile boyu eğlence başlıyor. İşte kış aylarında pek çok evde neşe kaynağı olan boza, en eski Türk içeceklerinden biri aslında. İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından 900 yıllarında yapılmaya başlanmış. Değişik yerlerde farklı lezzet ve kıvamlarda tanınan bu içecek, ülkemizde ise 1870'lerde Hacı Sadık Bey'in farklı formülüyle bugünkü lezzetine kavuşmuş. O yıllarda İstanbul'da 200 civarındaki Ermeni boza ustası varken, Hacı Sadık Bey'in saray ve çevresindeki sokaklarda sattığı özgün bozası her akşam beklenir olmuş. İlgi bu kadar fazla olunca da Hacı Sadık Bey, 1876 yılında İstanbul'un Vefa semtinde "Vefa Bozacısı"nı kurmuş. Boza denilince ilk akla gelen adres hala burası. Hacı Sadık Bey'in dördüncü kuşak torunu Sadık Vefa, bozanın en lezzetli olanının Vefa'daki merkezlerinde olduğunu belirtiyor: "Mayalanma anı esas lezzetin ortaya çıktığı an. Bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gün. Tabii uygun şartlarda muhafaza edilirse. Son birkaç senedir ulusal marketlere dağıtımla uzaktaki müşterilere ulaşıyoruz. Onu da çok taze olarak sevkiyat yapmak zorundayız. İşte o yüzden buradakiyle o lezzet tutmuyor. Ancak evde 2 gün falan bekletilirse kıvamını buluyor. Katkı maddesi koymuyoruz. Ancak her satış mağazasının iç ısısı aynı değil. Bu yüzden çabuk mayalanma olabiliyor. Çok şey denendi, pastörizasyon, şok dondurma gibi. Fakat içindeki yaşam öldüğü zaman boza kimliğini bozuyor." Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bozanın faydaları da oldukça fazla. Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor. Sadık Vefa, bozanın faydalarının TÜBİTAK'ta yapılan araştırmayla ortaya konduğunu söylüyor: "Kolera hastalığında bile etkiliymiş. Bir vitamin deposu aynı zamanda. İçinde ilk başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra yüzde 8'lere kadar düşüyor. İçindeki yağ oranı da sıfır.

Neslihan Tunç

DİĞER GURME HABERLERİ
 Ultra lüks harman viskiler
 Clinton da burada puding yedi
 Farklı Mekanlar Denemek İsteyenlere
 Yunan mutfağı İstanbul'da
 Şarap karafta sunulur
 Bağcılara üzümü öğretecek
 Hakikat şarapta gizlidir
 Romun yeni hedefi Türkiye
 Alkolü az aroması çok hoş
 Film değil sanki tadım kursu
 Beyaz şarap unutuldu mu?
 Vergi zammı şarabı vurdu
 Sıcak şarap içimizi ısıtıyor
 Adını mitolojiden almış
 Şeker yerine tatlandırıcılar
 Fransızların rejim sırları
 İş çıkışında pub'a gidilir
 Su böreğini çok severdi
 Biranın 8 bin yıllık yolculuğu
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
İstanbul'un merkez ilçesi Eminönü'ne bağlı Yavuz Sinan...
Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
Adını "mükemmel, eşsiz örnek" anlamına gelen...
Talimhane'yi turistler keşfetti ya siz?
Geçen yıl başlayan iyileştirme çalışmalarıyla yeni bir görünüme...
Kanserden korunmak için portakal ve nar suyu ideal
Gelişigüzel besin seçme devri sona eriyor. Artık...
Altın Lale başlıyor
İstanbul Film Festivali'nde ikinci hafta başlıyor. Bu hafta Altın Lale'nin...
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Bu birebir bir Yılmaz Güney hayat dilimi değil ondan yola çıkıp daha genel ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.