kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mona Lisa nihayet taşındı
Mona Lisa nihayet taşındı

Mona Lisa'nın Louvre Müzesi'nde sergilendiği salon sonunda değişti. Dünyanın en ünlü tablosunun şanına yakışan yeni salon 3 buçuk milyon euro'ya mal oldu.

1911 yılının sıcak bir yaz günüydü. Genç ressam Louis, Mona Lisa'nın bir kopyasını yapmayı kafasına koymuştu. Fakat Louis, elinde boyaları ve tuvaliyle tablonun sergilendiği salona girdiğinde gözlerine inanamadı: Duvar boştu. Hemen bekçilere haber verildi, müzeye çok sık geldikleri için şüpheli bulunan, Picasso'nun da içinde bulunduğu bir kaç kişi sorguya çekildi, tablonun bulunması için 40 franklık bir ödül vadedildi. Mona Lisa, tam iki yıl sonra bir antikacıda ortaya çıkarak Louvre Müzesi'ne geri getirildiğinde halk, tabloyu yakından görebilmek için kuyruğa girmişti. O günden bugüne de, Leonardo Da Vinci'nin tablosunun önündeki kalabalık hiç bitmedi. Bu yıl ise, dünyada 16 milyon satan "Da Vinci Şifresi" adlı kitabın etkisiyle rekor kırdı. Kavak ağacından yapılmış incecik levhasına gereken havalandırma şartlarıyla donatılmış olan yeni mekan, mimar Lorenzo Piqueras tarafından tasarlandı, eserin rahat görülebilmesi için, önünde 28 metrelik bir boşluk bırakıldı. Resmin sürekli olarak 20 derecede tutulması, nem oranının yüzde 50'yi geçmemesi ve üzerine hiç bir gölge düşmemesi sağlandı. Mona Lisa'nın yeniden gündeme gelmesi, hafızalarımızı tazelemek için de bir fırsat: Sipariş üzerine yapılmış olan bu portrenin adı, Madonna'nın kısaltması Monna ile büyük ihtimalle Floransalı bir tüccarın karısı olan Lisa'nın adının birleşimi. Fransızlar ise ona soyadıyla hitap ediyorlar: La Joconde. Tabloyu sanat tarihinde önemli kılan unsurlar, 16. yüzyıl portre sanatı için devrimci bir kompozisyona sahip oluşu ve ressamın optik, ışık ve perspektif konusuna getirdiği yenilikler. Sanatçının 1503 yılında başladığı eser, 1518 yılında Fransa Kralı 1. Fransuva tarafından satın alınmış ve asırlarca çeşitli kraliyet saraylarının duvarlarını süsledikten sonra, son sahibi Napolyon'un sarayından çıkıp 1804 yılında bir müze parçası olmuş. Alman işgali sırasında çeşitli mekanlarda saklanan tablo, 1955 yılında Bolivyalı bir deli tarafından saldırıya uğramış ve zarar görmüş. Bu tarihten sonra cam altında saklanan Mona Lisa, Louvre Müzesi'nin içinde tam yedi kere yer değiştirmiş.

ESERİN ÖYKÜSÜ
Bir kere de Kennedyler'in davetlisi olarak Amerika'ya giden portre burada üç ay içinde iki milyon Amerikalı tarafından görülmüş. Tablo geçtiğimiz aylarda, yeni yerine taşınmadan önce sıkı bir de restorasyondan geçti ve üst kısmındaki 11 santimlik yarığın durumu gözlemlendi. Mona Lisa'nın 3,5 milyon euro'ya malolan yeni mekanının tanıtımı çok keyifli oldu. Ama en hoşu, açılıştan ayrılırken, tablonun tarihindeki en renkli kişilerden biriyle tanışmak oldu. Brigitte, Mona Lisa'nın yirmi yıllık bekçisiymiş. Kendisine bu yeni düzenlemenin onun için ne değiştireceğini sorduğumda suratını asıp şöyle cevapladı: "Tam yirmi yıldır la Joconde'un ışıklarını ben yakarım. Ardından da her sabah, bir kaç dakika boyunca birbirimize bakarız. Turistler üzerine üşüşmeden onunla gözgöze gelebildiğim için şanslı olduğumu düşünürüm. Ama bundan sonra tablo o kadar iyi teşhir edilecek ki, herkes onu benim kadar iyi görebilecek..." Dünyanın en ünlü tablosunun "en yakın dostu" Brigitte, bu müthiş ayrıcalığı bundan sonra milyonlarca turistle paylaşacağı için hafif bir kıskançlık hissettiğini itiraf ettikten sonra, Mona Lisa'ya yakışacak bir gülümsemeyle yanımızdan uzaklaştı.

Sedef Ecer

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
 Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
 Eviniz için 10 bin çeşit ürün bir arada
 Türkiye'nin en genç orkestra şefi
 Chaplin'in çıplak varisi
 İki Türk kızına diplomasi ödülü
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Boğaziçi'nde etkinlik zamanı
 Nazilerle başlayan film gibi yaşam
 Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
 Onlar plaza yetimleri
 Fuarın yıldızı kangallar
 Dansın yeni mabedi
 Bu salonda evlenecekler
 Alman popçu geri döndü
 Tablolarda kaybolmak serbest
 Koleksiyonları için özel müze açtılar
 Van kedileri sıcak bir yuvaya kavuşacak
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Niye bu kadar utandık ses bile...
FİLİZ AKIN
Manolyam
Bizim Açelya adında 27 yaşında bir kızımız var.
SUNAY AKIN
Çocuk Bakanlığı
Ellerini arkasında bağlayarak ağır ağır...
Ultra lüks harman viskiler
Dünyanın her yerindeki milyarderler ve politikacıların tercihi süper lüks...
Clinton da burada puding yedi
1960'larda Clinton'dan Fischer'a pek çok ismin buluştuğu Pudding Shop, lezzetli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.