kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin en genç orkestra şefi
Türkiye'nin en genç orkestra şefi

Geçtiğimiz yıl Ortadoğu Teknik Üniversitesi Senfoni Orkestrası'nı kuran 28 yaşındaki genç şef Umut Asil, başarıdan başarıya koşuyor.

H. Umut Asil, genç ve başarılı bir orkestra şefi. Henüz ortaokul öğrencisiyken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni yıl konserinde tanıştığı "baget"i bir daha elinden bırakmayan Asil, şimdi ODTÜ Senfoni Orkestrası'nın başında. Piyanist ve besteci yönüyle de adından söz ettiren 28 yaşındaki sanatçı, "Orkestra şefi olmak cesaret istiyor, çünkü eğitimi çok zor" diyor. Asil, Hacettepe Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı mezunu. Üç yıl okuduğu Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin bırakıp, "orkestra şefi" olmak için konservatuvar sınavlarına giren sanatçı, şunları anlatıyor: "Ortaokulda okuyordum. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni yıl konserini izlemeye gitmiştik. Gelenektir, bu konserlerde izleyicilerden biri sahneye çağrılıp, orkestrayı yönetmesi istenir. O gün sahneye ben çıktım. O sıralar piyano eğitimi alıyordum. Orkestra çok iyi bildiğim bir eseri çalmaya başladı. Ben, doğru yerde sayfayı çevirip, orkestraya giriş veriyor, seyirciye dönüp alkışlatıyordum. Bu durum şef Gürer Aykal'ın da dikkatini çekti. 'Sen kimsin? Orkestra şefi olmak ister misin?' diye sordu. O gün orkestra şefi olmaya karar verdim." Konservatuvardan mezun olduktan sonra bir orkestranın başına geçmek istediğini belirten Asil, "Türkiye'de ne yazık ki genç şeflere fırsat ve destek verilmiyor. Ben de kendi orkestramı kurmaya karar verdim" diyor.

BESTECİLERE DESTEK
Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin desteğiyle öğrencilerden oluşan bir orkestra kurduğunu belirten genç "baget", şunları söylüyor. "Bu orkestrayla Polonya'da düzenlenen Bim Müzik Festivali'ne katıldık. Genç orkestraların ve koroların yarıştığı bu festivalden birincilik ödülüyle döndük. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde verdiğimiz konser ise yeni bir orkestranın kurulmasına yol açtı. Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut, 'ODTÜ'de bir orkestra kuralım' teklifinde bulundu. Üniversitenin büyük desteğiyle geçen yıl ODTÜ Senfoni Orkestrası'nı kurdum." ODTÜ Senfoni Orkestrası, konservatuvar, Güzel Sanatlar Lisesi ve Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Fakültesi öğrencileri ile Çağlar Müzik Okulu'ndan yetişmiş sanatçılardan oluşuyor. Asil, "Toplam 74 kişiyiz. Geçen yıldan bu yana çok iyi tepkiler aldığımız birçok konser verdik. Sponsorların desteğiyle orkestrayı daha profesyonel bir düzeye getirmek istiyoruz. Genç bestecilerin eserlerini seslendirmek de önemli hedeflerimiz arasında" diyor. Asil, Türkiye'de orkestra şefi sayısının 10'u geçmediğine işaret ederek, "Orkestra şefliğinin eğitimi çok zor. Sanırım, bu nedenle çok fazla cesaret edilemiyor" diyor. Sanatçının örnek aldığı orkestra şefleri ise Gürer Aykal, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı gibi ünlü isimler.

DOĞAÇLAMA MÜZİK
Asil'in orkestra şefliğinin yanı sıra besteci yönü de var. Ankara Güvenpark'taki anıtın tarihini anlatan "Taştaki İz" belgeselinin de müziğini besteleyen sanatçı, 12 ve 13 Nisan'da ise ilginç bir çalışmaya imza atacak. Asil, 1920'lerde çekilmiş "Kameralı Adam" isimli sessiz filmin Ankara Alman Kültür Merkezi'nde gösterimi sırasında doğaçlama müzik yapacak.

Songül Baş ANKARA

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
 Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
 Eviniz için 10 bin çeşit ürün bir arada
 Mona Lisa nihayet taşındı
 Chaplin'in çıplak varisi
 İki Türk kızına diplomasi ödülü
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Boğaziçi'nde etkinlik zamanı
 Nazilerle başlayan film gibi yaşam
 Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
 Onlar plaza yetimleri
 Fuarın yıldızı kangallar
 Dansın yeni mabedi
 Bu salonda evlenecekler
 Alman popçu geri döndü
 Tablolarda kaybolmak serbest
 Koleksiyonları için özel müze açtılar
 Van kedileri sıcak bir yuvaya kavuşacak
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Niye bu kadar utandık ses bile...
FİLİZ AKIN
Manolyam
Bizim Açelya adında 27 yaşında bir kızımız var.
SUNAY AKIN
Çocuk Bakanlığı
Ellerini arkasında bağlayarak ağır ağır...
Ultra lüks harman viskiler
Dünyanın her yerindeki milyarderler ve politikacıların tercihi süper lüks...
Clinton da burada puding yedi
1960'larda Clinton'dan Fischer'a pek çok ismin buluştuğu Pudding Shop, lezzetli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.