kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Maddeci dünyadan zevk alabilmek için
Kazandım, harcamaya hiç vakit bulamadım'
'Galiba artık ben de yogi oldum'

Hayat değiştiren Yoga

* Modern yaşamın yükünü iç huzuru yakalayarak taşımaya çalışanların bulduğu yollardan biri yoga.

* Avukat Şebnem Işık ile bankacı eşi Can Malta yogaya başladıktan sonra mesleklerini bırakıp yogayı iş edinenlerden.


Maddeci dünyadan zevk alabilmek için

Yaşam kalitesini yükseltmeye çalışanlar farkında olmadan tatminsizliğe düştü. Yogayı deneyenler ise hayattan zevk almaya başladıklarını gördüler.

Doğadan uzaklaşıp modern hayatın beklentilerine ayak uydurmaya çalışan günümüz insanı iç huzurunu ve dengesini kaybetmeye başladı. Teknolojinin getirdikleri ve maddi hayat mutluluk vermez oldu. Maddi değerlere bağlı olarak yaşam kalitesini yükseltmeye çalışanlar farkında olmadan tatminsizliğe düştü. İş hayatının zorlukları, yaşanan stresler, zamanla yarışma hali, gelecek kaygıları, bitmeyen taksitler, borçlar, savaş görüntüleri, depremler... Beden ve ruh bu ağırlığı taşıyamaz hale geldi. Depresyon, hayattan zevk almama duygusu, baş ve boyun ağrıları günlük yaşamın birer parçası oldu.

YOGA MODA OLDU
İşte tam da bu dönemde Batı'da 50 yıldır giderek yayılan yoga hareketi, Türkiye'ye de ulaştı. Birkaç yıl öncesine kadar küçük bir kesimin öğrenip uyguladığı yogaya ilgi büyük ölçüde arttı. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde birbiri ardı sıra yoga kursları açıldı, evlerde yoga dersleri verilmeye başlandı. Gençlerin de ileri yaştakiler kadar ilgi gösterdiği yogaya başlayanlar kısa sürede hayattan daha fazla zevk almaya başladıklarını fark ettiler. Yorgunluklar azaldı, depresyonlar unutuldu. Bugünlerde herkes birbirine yogayı tavsiye ediyor. Fiziksel hareketler eşliğinde ve nefes çalışmalarıyla yapılan yogada asıl amaç iç huzuru yakalamak. Evrenle bir olmak, bütünleşmek. Fakat Türkiye'de henüz felsefesi tam anlaşılmadığı için yogayı bilinçli olarak yapanlar kadar sadece moda olduğu için spor olarak düşünerek yapanlar da var. Peki insanların huzuru bulmak için peşinde koştukları yoga nedir? Ne gibi yararları var? Herkes yapabilir mi? Hindistan'da 10 bin yıl önce "rishi'' denilen bilgeler, hayatın sırlarını keşfetmek için yaptıkları arayışlarda oruç tutmayı, sessiz kalmayı ve doğa ile aralarındaki ilişkiyi inceleyip birçok gizli bilgiyi fark ettiler. Doğadaki canlılar ile kurdukları bağlantıda ulaştıkları mutluluk seviyesi o kadarESKİSİNDEN MUTLULAR 7 yıldır hatha yoga hocası olan Şebnem Işık Malta ve eşi Can  tercihlerini kendilerini daha mutlu hissedecekleri alandan yana yapmakta bulan ve eskisinden çok daha mutlu çiftlerden...yükseldi ki bu öğretileri kendilerinden sonra hazır olanlara da öğretmeye başladılar. İşte bu rishi'ler ilk yoga hocaları yani yogilerdi. Daha sonra bu bilgiler "veda"lar denilen Hindu bilim kitaplarında toplandı. Yoga Sanskritçe'de "birleşme, bütünlük" anlamındaki yug kelimesinden geliyor. Burada sözü edilen birleşme veya bütünleşme, bir yandan kişinin bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan bütünlüğünü ifade ederken, diğer yandan da bireysel uygulamalar ve mistik deneyimler sonucu kişinin "içindeki özle iletişime geçmesi, evrensel ruh ile birleşmesi" çağrıştırılır. Kişisel bilincin, evrensel bilinçle buluşması olan yoga; kişinin kendini tanıma, farkındalığını artırma ve güçlerini açığa çıkarma ilmidir. Batı'da ruhsal aydınlanmadan çok dinlenme, stresle baş etme ve sağlıklı yaşam için yapılıyor. Vücudu, ruhu, duygu ve düşünceleri dengeleyip uyumlu hale getiriyor. Dünyanın karmaşasından etkilenmemeyi, huzurlu ve güvende hissedebilmeyi sağlıyor. Yoga, din değil, sadece insanın kendi gücüne inanmasını gerektiren bir benliği geliştirme tekniği...

'TANRISAL İLAHİ'
İÖ 6. yüzyılda yazılan iki büyük Hint destanı olan Ramayana ve Mahabharata bize kaynak olarak yol gösteriyor. İki yüz bin dizelik Mahabharata adlı uzun destanın bir bölümünü oluşturan "Bhagavadgita" ise bilinen en eski yoga belgesi. Bhagavadgita, tanrısal ilahi anlamını taşıyor. Yedi yüz dizeden ve on sekiz bölümden oluşan bu yapıt, tanrıyı simgeleyen Krişna ile savaşçı Ajuna arasında Mahabharata Savaşı'ndan önce savaş meydanında geçen diyalogları konu alıyor. Tanrı, ruh ve yeniden doğuş felsefesi aktarılırken "ölüm" ile "yaşam"ın sorgulandığı savaş ortamında günlük yaşamın yüklediği sorumluluklar ve görevler karşısında kişinin erdemli ve bilgece yaşamını sürdürebilmesi için nasıl davranması gerektiği konusunda uyarılarda bulunulup tinsel (spiritüel) anlamda arınma yolları açıklanıyor.

Figen Yanık


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İktidarla basın ilişkilerinde hastalık ne?
 Kök hücreye büyüteç
 Portakal'dan 222 nadir eser
 15 dakika yürü daha az sigara iç
 Kafatası sonunda bulundu
 En büyük acının tesellisi başka hayatları kurtarmak
 Kırmızı ışıkta şehit oldular
 Ohh! Nihayet bahar geldi
 SABAH muhabirleri iki ödül birden aldı
 1248 merdiveni 9 dakikada çıktı
 Sızan gaz iki cana mal oldu
 Teknenin üstüne uçtu
 Alo SABAH İstanbul
MEHMET BARLAS
Bu prens gerçekten başka türlü
Yıllar önce bir Amerikan...
İLKER SARIER
Tüp geçit
En baştan söyleyeyim. İstanbul Boğazı'na bir...
MAHMUT ÖVÜR
'10 milyon dolarlık kıyak...'
Genç bir iş adamı öfkeyle...
EMRE AKÖZ
Uykusuz Başbakan
Ateş Hattı tartışmasında Nazlı...
YAVUZ BAYDAR
İnfialin öncüleri kim?
Trabzon, 6 Nisan günü...
SAVAŞ AY
Ben şimdi bu haberi ne yapayım?..
Haber yöneticiliği...
REFİK DURBAŞ
Beykoz'da yapılaşma...
Beykoz Belediyesi kaçak yapılara...
Kükreyen takım... Susturan takım...
Kükreyen takım... Susturan takım...
İşte Ali Sami Yen'deki maçın özeti: Galatasaray, reklam panosunda...
Tarihi rövanş
Tarihi rövanş
Tarih 9 Mayıs 2004: Trabzon-G.Saray: 2-4. Geçen sezon bu yenilgi...
Erdoğan'ın 'Roma Tatili'
Papa'nın cenazesi için Vatikan'a giden Başbakan, birkaç saatliğine...
'Ulusalcılık' akrabalığı
Ulusal solculuğun ödün vermez isimlerinden eski Dışişleri Bakanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu