kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KURUCUNUN MEZARI ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR...   Opus Dei tarikatının kurucusu Josemaria Escrivanın mezarı da Romadaki merkezde yer alıyor. Escrivaya geçtiğimiz gün toprağa verilen Papa II. Jean Paul tarafından aziz ünvanı verilmiş.
En gizemli Katolik tarikatı
'Tanrı'nın işi'
Nasıl Üye Olunur
Opus Dei ve Masonluk
Hedefte Türkiye de var
Papa lobisi için toplandılar
Yarın

Dünyayı yöneten gizli örgüt

Katolik Kilisesi'nin en etkili tarikatı Opus Dei'nin uzun vadeli hedefinde Türkiye de var.

"KUTSAL MASONLAR" TARİKATI
Vatikan içinde ikinci bir kilise oluşturan Opus Dei'nin 70 ülkede 84 bin üyesi var. Bunların üçte biri hiç evlenmiyor. Kazakistan'a bile girmiş durumdalar. Sembolleri gül ve haç. Papa seçiminde etkin olan bu gizemli tarikat "kutsal masonluk" olarak da niteleniyor.


En gizemli Katolik tarikatı

Sempatizanlarının 1 milyonu bulduğu belirtilen Opus Dei tarikatı, Katolik dünyasında adeta ikinci bir kilise durumunda. Tarikat, Vatikan'daki iktidar kavgasının da önemli bir kanadı Gizliliğin hâkim olduğu ve İtalya'da, finans ve politik çevrelerle yoğun ilişkiler içinde olan Opus Dei tarikatının, yeni papanın seçimi sürecinde etkin rol oynamasına kesin gözüyle bakılıyor.

BAŞLARKEN
Katolik dünyasında bugün aktif olan hareketler, tarikatlar, Kilisenin geleceğini etkileyen, yönlendiren gruplar bu dizinin bölümlerini oluşturacak. Bu dizi de ayrıca katolik dünyasında mevcut "Deccal" inanışı, Katolik Kilisesi'nde "Deccal"in yakın zamanda geleceğine ve hatta geldiğine inananlar, yapılan kehanetler de yer alıyor... Kilise ve Masonlar ise ele alacağımız bir başka konu. Görünürde Katolik Kilisesi'nin aforoz ettiği masonların, Kilise içindeki çalışmaları, etkinlikleri... Mason olduğu söylenen Kardinaller, hatta Papa'ların isim ve faaliyetleri de inceleniyor. Sivil toplumu, Katolik Kilisesi için örgütleyen Opus Dei gibi gizliliğin temel olduğu tarikatların yanısıra, "Comunione Liberazione" (Birlik ve Özgürlük) gibi, İtalyan siyasetini temelden etkileyen daha açık hareketler de ele alınacak. Kısacası insanlığın ortaçağdan kalma ama günümüze uyarlanmış bir zihniyet tarafından yönlendirilişi anlatılacak...

Opus Dei, hristiyanlık aleminde kuşku ile bakılan ve merak uyandıran gizemli bir tarikat. Dan Brown'ın "Da Vinci Şifresi" kitabı ile şöhretleri olumsuz bir biçimde artan ve kısa adı 'Opera' olan tarikatın yöneticilerine göre Opus Dei kesinlikle açık bir tarikat... Ancak pek çok uzmana göre bir nevi "kutsal masonluk." SABAH, İtalya'da finans ve politika dünyasında çok sayıda üyesi bulunan, yeni papanın seçiminde etkin rol oynamasına kesin gözüyle bakılan ve Katolik Kilisesi'nin günümüzdeki en kuvvetli akımlarından biri kabul edilen bu tarikatı, merkezinde ziyaret etti ve yetkilileri ileTARİKATIN SEMBOLÜ GÜL, ROMADAKİ MABETTE KORUNUYOR....   Opus Dei tarikatının simgesi gül... Efsane o ki, İspanya İç Savaşında komünistlerin yaktığı bir kiliseden geriye sadece tahtadan oyma bir gül kalmış. Kurucu Escriva da, bu gülü bir sembol olarak benimsemiş.konuştu.

MÜTEVAZI MERKEZ
Opus Dei'nin merkezi, Roma'nın en şık semtlerinden biri olan Parioli'de şaşırtıcı derecede sıradan bir binanın içinde bulunuyor. Kilsenin içinde kurucuları Josemaria Escriva'nın mezarı da yer alıyor. Bu nedenle, Opus Dei'ye yakınlığı ile bilinen Papa II. Jean Paul'ün cenaze merasimi bittikten sonra yüzlerce İspanyol, Fransız ve Polonyalı kiliseyi uğrak yeri yaptı. Papa II. Jean Paul'ün, İspanya iç savaşı sırasında faşist diktatör Franco ile ilişkilerine rağmen 6 Ekim 2002'de aziz ilan ettiği Escriva 1947 yılında merkezi Madrid'ten Roma'ya taşımış. Karanlık ve gizemli bir havası olan 'kilise' çok sayıda ikonografi sembolüyle dolu.

RANDEVU ALMAK ŞART
Opus Dei'in mabetine randevu alıp gidiyoruz. Zira herhangi bir kiliseye girer gibi serbestçe girmek mümkün değil. Mabetin içinde ilk hristiyanlara ait ikonografiler yer almakta: kuzu, üzüm salkımları,tavus kuşu... Kilise her gün sabah 8.30 ile akşam 21.00 arasında Escriva'nın müritlerine açık. Hristiyan bayramları hariç kilisede her gün sabah 8.30 ila 12.00'de ise ayin yapılıyor. Opus Dei organizasyon şeması açısından bir hükümetten farksız. Bugün Opus Kilisesi'ni Javier Echevarria yönetiyor. Kilise kanunlarına göre doğrudan Papa'ya bağlı olan Opus Dei mensupları, kendilerine özgü, özel bir statü elde etmiş durumdalar. Opus Dei içinde bir haremlik-selamlık durumu var. 'Merkezi Hükümet' adı verilen örgütün kuruluş biçiminde erkek tam üyelerGenel Konsey'de kadınlar ise Merkezi Danışmanlık grubunda toplanıyorlar. Her iki grubu da kontrol eden bir ruhani müdür var. Üyelerin yapmak istedikleri her şeyin ruhani müdürün onayından geçmesi gerekiyor. Her iki grupta da genel sekreter, genel savcı, eğitim başkanlığı, genel idare gibi bölümler var. Kadınlarda buna ek olarak hizmetçiler başkanlığı ve delege gibi figürler de var. Faaliyette bulundukları ülkelerdeki örgütlerine kendi jargonlarında "bölge hükümeti" diyen Opus'çuların, Milano, Cenova gibi şehirlerdeki organizasyonlarının adı ise 'yerel hükümet.'

ÜÇ TİP ÜYE VAR
Opus Dei'de 3 tip üye bulunuyor: 'Numerari' (tam üyeler) hiç evlenmiyorlar, hatta Opus Dei evlerinde hep beraber yaşıyorlar. Kazançlarının hepsini kendi tarikatlarına bırakıp sadece ihtiyaçları olanı alıyorlar. 'Sopranumerari' ise Opus Dei'ye tam üye olup evlenip, çocuk sahibi olan üyelerden oluşuyor. Bunlar yaşamlarının Opera'nın evleri dışında normal bir biçimde yürütüyorlar ve aylık aidat ödüyorlar. 'Aggregati' adı verilen üçüncü tip üyeler ise evlenmedikleri halde hastalık, gibi çeşitli nedenlerle Opus Dei'in evlerinde yaşayamıyacak insanlara tanınan bir üyelik biçimi. Bunların dışında 'cooperatori' adı verilen Opus Dei'in yardım ve eğitim çalışmalarına katılan gönüllüler var. Tam üyeler normal üniversitelerde eğitildikten sonra, teoloji eğitimini de tarikata bağlı üniversitelerden birinde gerçekleştiriyorlar. "Numerari" olanların doktora yapması da şart. Opus'un bu kariyerist yaklaşımı, bazı katolik hareketler tarafından eleştiriliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kontrgerillayı açıkladım iyi oldu, başbakan oldum
 Yine aynı senaryo
 Cezayir'de yemek krizi
 Polis Günü kutlandı
 Sağduyu çağrısı
 Öğretmene kötü haber
ERDAL ŞAFAK
Kitaplardaki tohumlar
Şu sıralar milliyetçi...
UMUR TALU
Sınav provası
Elbette koca koca meseleler karşısında...
MEHMET ALTAN
Kadınlar tuvaletleri kullanmayı bilmiyor mu?
Petrol...
ÖMER LÜTFİ METE
Papaz uçmaz, medya uçurur
Bazı gazetelerimiz Papa II.
Ortadoğu'da gerilim artıyor
Çekilme planı'na karşı çıkan aşırı sağcı İsrailliler'in...
En etkili 100'ler
Time her yıl yaptığı gibi bu yıl da dünyanın en etkili 100 kişisini...
Kükreyen takım... Susturan takım...
Kükreyen takım... Susturan takım...
İşte Ali Sami Yen'deki maçın özeti: Galatasaray, reklam panosunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu