kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FİLİSTİNLİLER İSRAİL POLİSİYLE ÇATIŞTI: İsraillilerin Haremüşşerife yürüyeceğini duyan Filistilinler otobüslerle bölgeye akın etti. Ancak İsrail polisi olayların daha da büyümesini engellemek için ne Filistinlilere ne de İsraillilere geçit verdi
Ortadoğu'da gerilim artıyor

Çekilme planı'na karşı çıkan aşırı sağcı İsrailliler'in Haremüşşerif'e yürüme tehdidiyle başlayan, üç Filistinli'nin öldürülmesiyle artan gerilim dün doruğa çıktı.

1) 3 bin polis etten duvar ördü
İsrailli aşırı sağcı Museviler'in, Başbakan Ariel Şaron'un geri çekilme planı karşısında "gururlarını kurtarmak" için Müslümanlar'ın üçüncü kutsal mekanı Kudüs'teki Haremüşşerif'e yürüyeceklerini açıklaması üzerine Ortadoğu'da gerilim yeniden tırmanıyor. Musevi yerleşimciler, El Aksa Camii içinde bulunan Haremüşşerif'e yürümek için sabah saatlerinde toplandı. İsrail'in bazı önde gelen hahamları da planı protesto için halka yürüyüşe katılması çağrısında bulundu. Bunun üzerine İsrail, güvenlik güçlerinin önemli bir bölümünü Haremüşşerif'in çevresinde görevlendirdi. Üç bin polis aşırı sağcıların içeri girmesini engellemek için etten duvar ördü.

31 KİŞİ TUTUKLANDI
Bazı Museviler, yetkililerin yasak getirmesine rağmen, buluşma noktası olan Batı Duvarı'nda biraraya geldi. Bazıları ise Tel Aviv'deki anayolu kapattı. Oturma eylemi yapan ve lastik yakan eylemciler kısa süre içerisinde güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı. Bölgeye girmeyi çalışan binlerce Musevi ise polis tarafından engellendi.İsrail polisi Haremüşşerifin bulunduğu bölgeye girmeye çalışan aşırı sağcıları yaka paça tutuklayarak gözaltına aldı. Filistinliler ise İsraillilerin El Aksa Camiine girmesini engellemek için çareyi kapının önünde yatmakta buldu.Yollara barikatlar kuran polis gösteri düzenlemeye hazırlanan grupların liderlerini tutukladı. Çıkan olaylarda 31 İsrailli de gözaltına alındı. Aşırı sağcı Museviler yollarını kesip ilerlemelerine izin vermeyen İsrail polisine "Gestapo" diye bağırdı. İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gideon Ezra aşırı sağcı Museviler'in Haremüşerif'e girmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Ezra "Hiçbir konuda provokasyonlara izin vermeyeceğiz. Haremüşerif'e giremeyecekler" dedi. Öte yandan Hamas liderlerinden Hassan Yusuf'un, İsrail askerleri tarafından tutuklandığı iddia edildi. İsrailli aşırı sağcıların müslümanların kutsal mekanı Haremüşerif'e girmeye çalışmaları müslüman ülkelerin de tepkisini çekti. Mısır' da bir üniversite kampüsünde toplanan 4000 kişilik öğrenci grubu İsrail aleyhine sloganlar attı. Ürdün Kralı Abdullah ise bir haber ajansına yaptığı açıklamada kutsal mabetlere yapılacak herhangi bir saldırının tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atacağını söyledi.

2) Üçüncü intifada başlar
Aşırı sağcı binlerce kişinin El Aksa Camii'ne yürüme girişimininardından Haremüşerif'i korumak isteyen Filistinliler, otobüslerle bölgeye akın etti. Bunun üzerine Haremüşerif'i korumak için buraya girmeye çalışan Filistinli gençlerle İsrail polisi arasında çatışma çıktı. İsrail polisi, Filistin grubu dağıtmak için ses bombası kullandı. Hamas, ateşkesi sona erdirme tehdidinde bulundu. Hamas üyesi Nizar Ayyan, "Eğer Siyonistler El Aksa'yı kirletirse üçüncü intifada başlar" tehdidinde bulundu. El-Aksa Camii ve Haremüşşerif, 2000 yılındaki ikinci Filistin intifadasının başlamasına neden olan olaylarla hatırlanıyor. 2000 yılının eylül ayında, o dönemde muhalefet lideri olan Ariel Şaron'un bölgeye gitmesinin ardından taraflar arasında çatışmalar şiddetlenmişti.

9 HAVAN TOPU SALDIRISI
Öte yandan İsrail askerlerinin dün Refah mülteci kampında öldürdüğü üç Filistinli gencin cenaze törenine binlerce Filistinli katıldı. Bölgede gerilimi artıran ve İsrail-Filistin arasındaki ateşkesin bozulması yolunda ciddi endişelere yol açan olayı protesto eden Filistinliler cenaze töreni sırasında intikam sloganlarıattı. Hamas'ın bir sözcüsü cenaze töreni sırasında "Sabrımız sınırlı. Onları tekrar tekrar yenilgiye uğratmaya hazırlanıyoruz" dedi. İsrail, üç Filistinli gencin uyarı ateşine rağmen sınıra yaklaştıklarını ve bu nedenle ateş açıldığını söylüyor. Filistinliler ise oynadıkları topun sınırdaki parmaklıklara çarpması üzerine kaçmaya başlayan gençlerin üzerine ateş açıldığını öne sürüyor. Gençlerin öldürülmesinin ardından Filistinli direnişçilerin Gazze Şeridi'nin güneyindeki yerleşim yerlerine düzenlenen havan topu saldırıları dün de devam etti. Düzenlenen 9 saldırıda birçok evde maddi hasar meydana geldi.

3) Şaron'a darbe olabilir
İsrail Başbakanı Ariel Şaron çekilme planına destek aramak için Amerika'ya Başkan George W. Bush'la görüşmeye gitti. Ancak bugünkü görüşme öncesinde Bush "Başbakan Şaron'a söyleyeceklerim ve şimdi söylediklerim aynı olacak. Yol haritasında yeni yerleşkeler yapılmasına dair bir madde yok" açıklaması yaptı. Şaron'a geri çekilme planı konusunda yapılan uluslararası baskılar artarken İsrailistihbarat servisi Mossad'ın eski Başkanı emekli general Danny Yatom,"çekilme planının, yönetimi darbe tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını" iddia etti. Yatom, Reuters'e yaptığı açıklamada, hahamların ayaklanma çağrılarından vazgeçmemesi halinde, Gazze Şeridi'nden çekilme planına karşı çıkan dinci askerlerin darbe girişiminde bulunabileceği uyarısında bulundu.

TOPYEKÜN AYAKLANMA
Mossad'a, 1996-1998 yılları arasında başkanlık yapan emekli general Yatom, "topyekün ayaklanmanın tohumlarını gördüğünü'' söyledi ve "Kitlelere, ayaklanma ve itaatsizlik çağrısında bulunan birçok haham var. Bu tip buyrukları ordunun emirlerinin önünde gören asker sayısının çok olması, darbe yolunu açacak bir sorun yaratacaktır'' dedi. Şaron'un çekilme planına göre Musevi yerleşimciler Gazze'de 21, Batı Şeria'da 4 yerleşim birimini boşaltacak. İsrail hükümeti, Gazze'deki 8 bin 500 Musevi göçmene evlerini tahliye etmeleri için temmuz sonuna kadar süre tanıdı. Sürenin sona ermesinden sonra, asker ve polis evlerinden ayrılmayı reddenleri zorla çıkaracak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 En etkili 100'ler
 11 saatte 'X-Large'
 Cesetler 'manken' oldu
 Chirac'tan anayasa için 'Haçlı Seferi'
 Talabani: Saddam idam edilmemeli
 Pek çok Türk ABD'yi düşman görüyor
 Rüzgâr prens dinlemez
 'Tembeller' ayrı sınıfta okuyacak
 Endonezya yine sallandı
Kükreyen takım... Susturan takım...
Kükreyen takım... Susturan takım...
İşte Ali Sami Yen'deki maçın özeti: Galatasaray, reklam panosunda...
Tarihi rövanş
Tarihi rövanş
Tarih 9 Mayıs 2004: Trabzon-G.Saray: 2-4. Geçen sezon bu yenilgi...
Erdoğan'ın 'Roma Tatili'
Erdoğan'ın 'Roma Tatili'
Papa'nın cenazesi için Vatikan'a giden Başbakan, birkaç saatliğine...
Kontrgerillayı açıkladım iyi oldu, başbakan oldum
Bu kez "derin devlet"i eski Başbakan Bülent Ecevit anlatıyor. Ecevit...
Yine aynı senaryo
Trabzon'da bildiri dağıtan gençlere yapılan linç girişiminin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu