kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yasemin Taskin @ SABAH
 

Diktatörün Sırları Ekranda

Mussolini'nin ölene kadar tımarhaneye kapattığı sevgilisi Ida Dalse ve bu ilişkisinden olan oğlu Benito'nun dramını anlatan bir belgesel RAI'de yayınlandı

İtalyan devlet televizyonunun üçüncü kanalında "Mussolini'nin Sırrı" adında yeni bir belgesel film yayınlandı. İtalyanların bugün faşist diktatör Mussolini'ye bakış açısı farklı. Dedesi ile aynı soyadı taşıyan, Sofia Loren'in yeğeni Alessandra Mussolini'ye sempati ile bakılıyor. Aklından geçeni süzgeçten geçirmeden 'dobra dobra' söyleyen bu genç kadın televizyonlarda tartışma programlarında en rağbet gören isimlerden. Tabii bir de akla hemen oğlu Romano Mussolini geliyor, şu meşhur ve başarılı İtalyan caz ustası. Faşizmin dehşet veren manzaraları, insanların kafasında silinmeye başlıyor. Zaten Başbakan Berlusconi de Mussolini'nin anlatıldığı kadar kötü bir diktatör olmadığını, Yahudileri sınıra tatile yolladığını "lo spectator" gazetesine verdiği mülakatta anlatmıştı. İtalyan televizyonunda yayınlanan bazı programlara baktığınızda da Mussolini için 'aslında tonton bir adammış' diyeceğiniz geliyor! İtalyan Televizyonu RAI'nin en çok izlenen tartışma programlarından "Porta a porta"nın artık "devletlu" olmuş sunucusu Bruno Vespa da bundan birkaç zaman önce "yumuşak kalpli diktatör masalını" sahneye koydu. Oğlu Romano ile yapılan söyleşiler, belgeler, anlatılar "sert suratlı, yumuşak kalpli, çocukların başını okşayan, büyüklerin gönlünü alan, hatta Yahudi arkadaşları olan, kaçamakları bir yana iyi bir aile babası olan Mussolini senaryosunu yeniden ısıtıp İtalyanlara sundu. Tabii kimse bu kadar iyi bir aile babası olan munis bir adamın kötü niyetle kötü işler yapmış olabileceğini düşünmek istemiyor. Neyse RAI'nin birinci kanalının "devletlu" program yapımcısı karşısında acar gazeteciler de var. Fabrizio Laurenti ve Gianfranco Norelli'nin hazırladığı "Il Segreto di Mussolini" (Mussolini'nin Sırrı) adlı belgesel, "Duce"nin ölene kadar tımarhaneye kapattığı sevgilisi Ida Dalse ve bu ilişkiden doğan oğlu Benito Albino'nun dramını anlatıyor.

OĞLUNU ANNESİNDEN AYIRDI
Duce, 1915'te kendisine Edda adında bir kız çocuğu veren Rachel Guidi'nin yanı sıra sevgilisi Ida Dalser'den de Benito Albino adında bir erkek çocuğa sahip oluyor. Mussolini yasal olarak ilk erkek çocuğunu tanıyor. Daha sonraki yıllarda siyaset basamaklarını hızla tırmanan Mussolini, oğlunu annesinden ayırmayı ve Avusturya vatandaşı Ida Dalser'i hapse tıkmayı başarıyor. Ida Dalse 1926 yılında bu kez Trento ve Venedik'te "tımarhaneye" kapatılıyor. Burada 11 yıl kaldıktan sonra ölüyor. Mussolini'nin yasak ilişkisinden doğan ilk erkek çocuğu Benito Albino ise anne kucağından küçük yaşta koparıldıktan sonra 1935 yılında akıl hastası olduğu gerekçesiyle Milano'da Mombello tımarhanesine kapatılıyor. Burada 1942 yılında 26 yaşında hayata gözlerini yumuyor. Laurenti ve Norelli'nin özel ve kamu arşivlerinde, eski psikiyatri hastanelerinde yaptıkları araştırmalar genç kadın ve çocuğunun trajedisinin solmuş ve unutulmuş renklerine biraz canlılık kazandırıyor. Ida Dalser'in akrabalarına göndermeyi başardığı mektupların yanı sıra faşist otoriteden, Mussolini'nin bizzat kendisinden ve Papa XI. Pio'dan merhamet dilediği ortaya çıkıyor. Genç kadının Venedik'te akıl hastanesinden kaçış denemesinden sonra "Benito ağlama yüreğini mezarıma götüreceğim" sözleri bir deliden çok, çaresiz bir annenin son yakarışı.
Olayın insani trajedi boyutunun yanı sıra bir de "Mussolini'nin sırrını" saklamak için faşist rejimin şahsiyetlerinin kayda değer çabaları önemli bir mikro tarih incelemesi: Her türlü ahlaki kaygıdan yoksun polis, rejimin gözüne girmeye çalışan doktorlar, Trento bölgesi üst düzey yöneticileri, Ida Dalser'in deliliği tezini destekleyen komşuları, kimliğini, insaniyetini, onurunu kaybetmiş bir İtalya.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Belediye Eli İle Komşuluk   / 03-04-2005
 Siyaset Sahnesi   / 27-03-2005
 İki Yanlış Bir Doğru Etmez   / 13-03-2005
 Türkiye'ye Gelmek   / 06-03-2005
 Töre Cinayetleri Bitmiyor   / 20-02-2005
 Kadın Gazetecinin Hayatı Tehlikede   / 13-02-2005
 Yeni Soluklar   / 30-01-2005
 Diktatörün Sırları Ekranda   / 16-01-2005
 Bir İtalyan Miti   / 09-01-2005
 Dağlarda Kutlama   / 02-01-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Ruhun penceresi gözdür
Bütün sanatların anası paylaşma...
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Pisti yaptık evleri boşaltın'
Geçen haftaki "Yolcu mu,...
YASEMİN TAŞKIN
Cenaze Mi Şov Mu?
Papa'yla vedalaşmak isteyen...
STELYO BERBERAKİS
Yüzyılların Mezhep Gerginliği
Şimdi herkes Vatikan'ın...
FİKRET AYDEMİR
Tiyatro Haftası
Bu hafta sonu sahnelenmeye başlanan iki...
Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
Sağlık kontrollerinizi zamanında yaptırıp oluşabilecek...
Okan'la güzel bir aşk hikayesi yaşadık ama...
Okan Bayülgen ile ilişkisinde hiç konuşmadı Deniz Seki... Şimdi bütün...
Yeni Sol'un peygamberi
Dünyanın diplomasız tek Devlet Başkanı Lula Brezilya'yı üç yılda IMF'nin...
Cellatların iftira dansı
Çölde Allah'tan başka kimsesi kalmayan Osmanlı neferine altın dağıtmakla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.