kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Stelyo Berberakis @ SABAH
 

Yunan Usulü Derin Devlet

Başpapaz Yakovos Yosakis tarihi Bizans ikonalarını ve arkeolojik buluntuları pazarlamakla suçlanıyor. Araştırmalar papazın adının birçok yolsuzluğa karıştığını ortaya çıkardı

Türkiye'deki "derin devlet" söylentilerinin daha "light" olanı bugünlerde Yunanistan'da yaşanıyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarında Yunan halkının büyük bir çoğunluğunun en çok "kiliseye" ve "adalet sistemine" güven duyduğunu ortaya çıkartmasına rağmen son haftalarda gün ışığına kavuşan bir dizi olay bu kamuoyu araştırmalarının sonuçlarını alt üst edecek boyutlara ulaştı. Kilisenin önde gelen din adamlarının adaletin önde gelenleriyle "haşır neşir" oldukları, bazı yargıç ve sorgu yargıçlarının yine kilise çevreleriyle işbirliği yapıp bol miktarda "rüşvet" kabul ettiklerinin ortaya çıkartılması şok etkisi yaratıyor. Rüşvet olaylarının basına sızmasıyla ki bu skandallar bir Yunan TV programında ortaya çıktı, Yunan Kilisesi, aldığı bu ağır darbeyi temizlemek amacıyla kilisenin en yüksek organı Kutsal Sinod'u olağanüstü topladı. Kilise yargıçlara rüşvet verdikleri saptanan din adamlarını sorgulamaya aldı. Ancak adalet de kendisini temizlemek amacıyla, din adamlarından rüşvet aldıkları saptanan ve sayıları 15'i bulan yargıç ve sorgu yargıçlarının görevlerine son verilmesini hedefleyen davalar açmaya başladı. Tarihi Bizans ikonalarını ve birçok arkeolojik buluntuyu piyasada pazarlamakla suçlanan arhimandrit (başpapaz) konumundaki Yakovos Yosakis'in yurtiçi ve yurtdışında gösterdiği birçok yasadışı faaliyetin her defasında "ört bas" edilmesi, bir Yunan TV'sinde yayınlanan programın dikkatini çekti ve başpapaz mercek altına alındı. Derinlemesine yapılan araştırmalar, başpapazın yalnız ikona kaçakçılığına değil bir dizi yolsuzluğa paralel olarak "pembe" ve "kirli işlere" de adı karıştığı anlaşıldı. Başpapazın aleyhindeki ihbarların ve suçlamaların her defasında "fos" çıkması ise kilise çevreleriyle "fevkalade iyi ilişkiler" içinde bulundukları saptanan bazı yargıç ve sorgu yargıçlarının gösterdikleri "müsamahalardan" kaynaklanıyordu.

DİN İLE HUKUK İŞBİRLİĞİ
Ancak başpapaz için yapılan araştırmalar, daha birçok din adamının, birçok hukukçuyla "işbirliği" içinde olduğunu gösterdi. Kendi bölgelerinden sorumlu bazı metropolitlerin (despotların) sorgu yargıçlarıyla yaptıkları telefon konuşmalarının bantları ortaya çıktı. Bu ses bantlarında bazı metropolitlerin, sözüm ona "bağımsız adalete" hizmet verenlere, kendilerini ilgilendiren davalarda "müsamaha" göstermelerini tavsiye ettikleri ve "gerekenin yapılacağı" gibi yanıtlar aldıkları duyuluyor. Din adamları arasındaki kavgalar Yunan TV ekranlarına sıçrarken, bazılarının milyonlarca servet sahibi olduğu; bazılarının görevini istismar ederek halkı kandırdığı, bazılarının da adının çeşitli entrikalara karıştığı gibi halk arasında hayretler uyandıran açıklamalar yapılıyor. Araştırma derinleştikçe, bazı durumlarda din adamlarının, rüşvet yöntemiyle- uyuşturucu mahkumlarının bile tahliye edilmelerini "başardıkları" anlaşıldı. Her fırsatta Yunan milletinin "temizliğinden" gurur duyan ve milliyetçiliğiyle tanınan Yunan Kilisesi Başpikopos'u Hristodoulos, bu son gelişmeler karşısında küçük dilini yutmuşa benziyor. Kutsal Sinod'u toplayıp adalete rüşvet verdikleri saptanan din adamlarını sorgulayacak olan Hristodopulos da kilise içindeki rakipleri tarafından yerden yere vuruluyor. Yunanistan, bugünlerde skandal olaylarıyla çalkalanırken şok etkisi yaratan başka bir olayın ortaya çıkması da bu kez gazeteci dünyasını sarstı. Yunan hükümeti, Yunan gazeteciler derneğine verdiği bir liste ile dernek üyesi 1055 gazeteciden birçoğunun çalıştıkları yayın kuruluşlarının yanı sıra bir ya da birden fazla devlet kuruluşlarına da çalıştıklarını ortaya çıkardı. Yani bu gazeteciler hem kendi yayın organlarından hem de çalıştıkları ya da çalışıyor gösterildikleri- devlet kuruluşlarından da bir ya da birden fazla maaş almakla suçlanıyor. Oysa basın yasasına göre gazetecilerin birden fazla devlet kuruşunda çalışmasının deontolojiye aykırı olması bir yana devlet kuruluşundan maaş alan sözde "bağımsız" bir gazetecinin tarafsız gazetecilik yapamayacağı da bir gerçek. Kısacası Yunanistan bugünlerde kendi "derin devletini" temizlemeye çalışıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Avrupa'dan Geçerken   / 03-04-2005
 Yunanistan'daki Osmanlı Eserleri   / 27-03-2005
 Enerji Terapisti   / 20-03-2005
 Yorgun Mülteciler   / 13-03-2005
 Yunanistan'ın Gündemi   / 06-03-2005
 Bir Zamanların Devrimcileri...   / 27-02-2005
 Kundakçılar Ve İtfaiyeciler   / 20-02-2005
 Çocukları Dövmek Yasak   / 13-02-2005
 Yunan Usulü Derin Devlet   / 06-02-2005
 Dostluk Zamanı   / 30-01-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Ruhun penceresi gözdür
Bütün sanatların anası paylaşma...
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Pisti yaptık evleri boşaltın'
Geçen haftaki "Yolcu mu,...
YASEMİN TAŞKIN
Cenaze Mi Şov Mu?
Papa'yla vedalaşmak isteyen...
STELYO BERBERAKİS
Yüzyılların Mezhep Gerginliği
Şimdi herkes Vatikan'ın...
FİKRET AYDEMİR
Tiyatro Haftası
Bu hafta sonu sahnelenmeye başlanan iki...
Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
Sağlık kontrollerinizi zamanında yaptırıp oluşabilecek...
Okan'la güzel bir aşk hikayesi yaşadık ama...
Okan Bayülgen ile ilişkisinde hiç konuşmadı Deniz Seki... Şimdi bütün...
Yeni Sol'un peygamberi
Dünyanın diplomasız tek Devlet Başkanı Lula Brezilya'yı üç yılda IMF'nin...
Cellatların iftira dansı
Çölde Allah'tan başka kimsesi kalmayan Osmanlı neferine altın dağıtmakla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.