kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanserden korunmak için portakal ve nar suyu ideal
Kanserden korunmak için portakal ve nar suyu ideal
Bitki Çayları

Meyve suyu hayat kurtarıyor

Yaşlanmayı önlemek için bol soğan ve sarımsak yiyin.

Taze havuç ve kereviz suyu bağışıklık sistemini, dişleri, iskeleti ve görmeyi güçlendirir.

Portakal kolesterolü düşürür, nar kansere karşı korur. İki meyvenin suyunu karıştırın.



Kanserden korunmak için portakal ve nar suyu ideal

Gelişigüzel besin seçme devri sona eriyor. Artık yakalanacağınız hastalıklara karşı önlem almak mümkün. Bunun için size uygun besinleri bulmanız gerekiyor.

Genetik analizlerin yapılması ile gelişigüzel yemek yeme devri sona erecek diye düşünüyorum. Önceki haftalarda da belirttiğim gibi bu ayın ortalarından itibaren Türkiye'de de yapılacak genetik testlerin sonucuna göre bireylerin, hangi besini daha fazla tüketmesi gerektiği ve beslenme planı ortaya çıkacak. Böylece bazı besinleri daha çok tüketerek çeşitli hastalıklardan korunmak mümkün olacak. Yaşam kalitesi artacak. Bu hafta beslenmemizde bulunması gereken besinleri yazmak istedim. Beslenme düzenimizde bu yiyeceklere yer verince yaşamımız daha iyi ve uzun olacaktır.

1. Yeşil otlar ve sebzeler
Koyu yeşil renkli otlar, özellikle folat yönünden (sentetik şekline folik asit denir) çok zengindir. B vitamini grubundan olan folat, özellikle MTHFR geninde polimorfizm olan bireyler tarafından çok miktarda tüketilmelidir. Böylece kalp hastalıklarına karşı korunmak mümkün olur. Yeni DNA sentezlenmesi, DNA onarımı ve ekspresyonu açısından rol oynarlar. Bu yiyecekler çiğ veya buharda pişirilerek tüketilmelidir.

2. Zeytinyağı
Bileşimindeki tyrosol, hydroxytyrosol, oleoeuropeine, caffeic ve cumaric asit ile diğer yağlardan ayrılır. Tekli doymamış yağ asitleri yönünden zengindir. Isıtıldığında diğer bitkisel yağlardan daha az kanserojenik madde oluşturur. Kolesterolü düşürme ve antioksidan etkisi vardır.

3. Lahanagiller
Brüksel lahanası, lahana, brokoli ve karnabahar bu grubun önde gelen üyeleridir. Bu bitkiler glukosinolat ve isothiosiyanat maddeleri yönünden zengin olup, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Lahananın kadınlarda östrojen hormonunun miktarını önemli derecede yükselttiği belirlenmiş, meme kanseri riskini azaltabileceği bildirilmiştir.

4. Soğangiller
Sülfürden zengin olan soğangillerde kuru soğan, taze soğan, kuru ve taze sarımsak ve pırasa bulunur. Detoksifikasyon sistemine yardımcı olurlar. Güçlü antioksidan maddeler içerirler. Yaşlanmaya ve hastalıklara yol açan serbest radikaller denen yıkıcı moleküllerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkili rol oynarlar.

5. Sarımsak
Sarımsağın mantar oluşumunu önleyici, antibakteriyel, kan yağlarını azaltıcı ve kalp hastalıklarını önleyici özellikleri belirtilmektedir. Kanserden koruyucu etkisinin, içerdiği kükürtlü bileşiklere bağlı olduğu ve mide tümörlerinin oluşumunu engellediği bulunmuştur.

6. Domates
Karotenoidlerden özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, serviks, mesane, deri ve muhtemelen akciğer kanser riskini azalttığı bildirilmektedir. Antioksidan öğeler, tekli oksijenin oluşmasını önleyerek ya da oluştuktan sonra bağlayarak etkinlik gösterir. Laykopen yönünden zengin beslenme serviks, kolon, özefagus, rektum ve mide kanseri riskini azaltır.

7. Kompleks karbonhidratlar

Karbonhidratlar, yağlarla birlikte vücudumuzun en temel enerji kaynağıdır. Basit karbonhidratlar, doğrudan şeker formundadır. Balda ve meyvede bulunan şekerler de bu gruptandır. Kompleks karbonhidratlar, tahıl, patates, pirinç, ekmek ve makarna ile diğer unlu mamullerde bulunan nişastadır. Rafine karbonhidratlardan zengin bir beslenme, trigliserit seviyesini yükseltir, iyi kolesterolü düşürür ve yağ birikimine neden olur. İnsülin duyarlılığı olan kişiler, bu konuda dikkatli olmalıdır.

8. Kuru baklagiller
Mercimek, kuru fasulye, nohut ve içbakla içeren yemekler, B12 vitamini dışındaki B vitaminleri ile kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengin olup, fonksiyonel posa ve flavonal içerir. Kuru baklagillerin tümör oluşumu ve gelişimini engelleme, kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürme, kardiyovasküler ile divertikül (sindirim sistemi hastalığı) risklerini azaltma ve kan glikoz düzeyini düzenleme özellikleri vardır.

9. Keten tohumu
Omega-3 yağ asidi ve alinoleik asit yönünden zengindir. Lignanın en iyi kaynağıdır. Bu nedenle östrojene bağımlı kanserlerin önlenmesinde etkili oldukları ileri sürülmektedir. Kolesterolü düşürdüğü, damarlarda yağ birikimini önlediği ve kolesterole bağlı kalp atakları ile kalp krizini önlediği belirtilmektedir. Toz halinde tüketimi yarardan çok zarar verebilir.

10. Soya
Bütün baklagiller içinde protein içeriği en yüksek olan yiyecektir. Kardiovasküler, kanser ve osteoporoz hastalıklarından korumada ve tedavi etmede, menopoz sonrası şikayetleri azaltmada etkili olduğu, diabetik nefropati (şekere bağlı böbrek hastalığı gelişmesi) ilerlemesini yavaşlattığı ileri sürülmektedir.

11. Arapsaçı
Nam-ı diğer rezene, muhteviyatında musilaj, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağ taşır. Sancı giderici özelliği vardır, tükürük ve mide salgısını artırır, kalp ritmini hızlandırır.

12. Hindi eti
Dana ve kuzu etinden daha düşük enerji (120- 140kkal/100g), daha düşük yağ (2.8-7.1 g/100 g) içerir. İçerdiği proteinin çoğunluğu vücut proteine dönüşebilmektedir ve sindirilebilirliği yüzde 91-100'dür. İyi kaliteli protein kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

13. Kuru yemiş ve meyveler
Ceviz omega-3 yağ asitlerinden zengindir. B6 vitamini açısından zengin olan bu grup, aynı zamanda magnezyum da içermektedir. Antioksidan özellikli, E vitamini fonksiyonlarını güçlendirici, sperm yapımını artırıcıdırlar. Meyveler ve sebzeler tabiat ananın bize sunduğu en değerli hazinedir. Kuvvetli antioksidan ve detoksifikanlardır.

14. Taze havuç ve kereviz suyu
Havuç, lignin, karoten, likopen, lutein ve fenolik bileşenlerden zengindir. Kerevizde ise klorogenik asit ve fenolik bileşenler vardır. Bu karışım, güçlü bir antioksidan ve antikanserojenik aktivite içerir. Bağışıklık sistemini, dişleri, iskeleti ve görmeyi güçlendirir. Cildi güzelleştirir.

15. Portakal ve nar suyu
Çalışmalar, turunçgillerin çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Turunçgiller, kolesterol düşürücü olarak bilinir. Nar da güçlü bir antioksidan aktiviteye sahip olup, kansere karşı etkilidir. Karışım, dişler, kemikler ve kıkırdak dokunun oluşumda önemlidir.

Selahattin Dönmez

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Talimhane'yi turistler keşfetti ya siz?
 Büyük beden şıklık bu adreslerde
 'Kapıyı Anahtarla Açmak' bir ayda 25 bin adet sattı
 Zehirlenen köpeğin yavrularına bir kedi baktı
 Heyecan, büyü kan ve şiddet
 İsteyin ve alın
 Türk oteline ABD tanıtımı
 Kongre turizmi canlanıyor
 Kısa.. Kısa..
 Onlar da mahkum oldu
 Belçika bu adamı konuşuyor
 Dünyayı dolaşan seyyahın gözünden
 Bu ailede herkes figüranlık yapıyor
 Ünlü olmak için 30 bin kişi sırada
 Platonik aşklar
 Erkeklere pembe gömlek
 İpekyol mayoda da iddialı
 Ikea artık Türkiye'de
 Dışarı Çıkmadan Önce
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Şişmanlığa güzelleme
'Burasııı Aaaagooraaa...
Altın Lale başlıyor
Altın Lale başlıyor
İstanbul Film Festivali'nde ikinci hafta başlıyor. Bu hafta Altın...
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
Bu birebir bir Yılmaz Güney hayat dilimi değil ondan yola çıkıp daha...
Ultra lüks harman viskiler
Dünyanın her yerindeki milyarderler ve politikacıların tercihi süper...
Clinton da burada puding yedi
1960'larda Clinton'dan Fischer'a pek çok ismin buluştuğu Pudding...
İstanbul'daki Bekarlar Cumhuriyeti
İstanbul'un merkez ilçesi Eminönü'ne bağlı Yavuz Sinan Mahallesi'nde sadece...
Bir kartla Jennifer Lopez'le aynı partide eğlenebilirsiniz
Adını "mükemmel, eşsiz örnek" anlamına gelen "quintessential" kelimesinden alan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.