kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Polise basın özgürlüğü

Özgürlük üstüne genellikle karşı karşıya kalan iki kesim adına, bugün, tuhaftır ama, "poliste basın, düşünce ve ifade özgürlüğü" nü de savunma zamanı.
Cuma günkü Dipsiz Kuyu'da, hani Kızıltepe'den Susurluklar'a kadar, "polis" in çok eleştirildiği bu sütunda, Polis Akademisi'nin dergilerinin kapatılmasını kınadım.
Çok tartışılan bu kurumun içinde, hiç olmazsa bir "üniversite" niteliğiyle, Akademi'nin, mesleki öğretim kadar, "insan hakları ve demokrasi duyarlılığı ve eğitimi" açısından da nadide bir kurum olduğunu belirttim.
İstedim ki, "Polis Akademisi 1, 2, 3..." diye bir filmin gırgırına aşina olmuş okur, kendi ülkesindeki "Polis Akademisi" nin de, orasının düşünsel, insani, vicdani birer ürünü olan Akademik Bakış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları dergilerinin Emniyet tarafından kapatılışının da ciddiyetine vakıf olsun.
"Polis devleti", Ceza Kanunu gibi olgular karşısında, tüm özgürlükleri, bu arada basın ve ifade özgürlüklerini de savunurken, "polisin basın özgürlüğü"ne de titizlenelim istedim.
Polis Akademisi dergilerinin kapatılma gerekçesi, tam da, "istihbarat, derin devlet, mesleki yamulma" üstüne bir söyleşinin yayınlanması iken!


Şimdi, oradaki duyarlılıkları bildiğim halde, beni de şaşırtan biçimde yağan "Polis Akademililer" mesajlarından bazılarını "isimsiz" aktaracağım.
Aktaracağım ki, ilgililerden ilgisizlere kadar, farkındalık oluşsun.
Onlar öğrenci, Akademi öğretim üyesi, Akademi mezunu komiser ve benzerleri.


"4 yıl Akademi'de dergicilik yaptıktan sonra mezun olmuş bir komiser yardımcısı olarak dergimin kapatıldığını öğrendiğim zaman canımın nasıl yandığını anlatamam. Sizinle polis meslek etiği konferansında kısa süre görüşmüştüm. Tüm eleştirilerinizi takip edip onlar hakkında yorumlar yapıp çözüm arıyorduk. Artık öyle bir imkanımız kalmadı. Lütfen yanımızda ve yardımcı olun."
"Akademi'de insan hakları dersi veren bir öğretim üyesi olarak yazınız için kutlarım. Yazınız, yasakçı zihniyete rağmen Polis Akademisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları dergimizi çıkarmadaki kararlılığımızı perçinlemiştir. Bu derginin çıkmasını istemeyenler Türkiye'nin demokratikleşmesini, uygarlaşmasını ve AB'ye girişini istemeyenlerdir. Çünkü bu dergi, Türkiye'nin insan hakları alanındaki ilerlemesinin göstergesi olarak 2002 AB İlerleme Raporu'nda ismen yer almıştır."
"Akademi öğrencisi bizlere destek olduğunuz için teşekkürler."
"Şu an iki komiser arkadaşımla oturduk yazınızı okuyoruz. Teşekkürlerimizi sunuyoruz."
"Akademi öğrencisi olarak size teşekkür ederim. Bu dergilerin öneminin kavranmadığı ortaya çıkmıştır. Genel müdürümüz bizi savunmaktan ziyade bu imkanı elimizden almıştır. Halbuki bu dergileri savunsaydı tarihe geçecekti."
"Bu keyfiliğin önüne geçmek için elimizden geleni yapalım."
"Yazınızı okuyunca o kadar mutlu oldum ki. Yanımda olsaydınız sarılıp teşekkür etmek isterdim. Ben Fen Lisesi'ni kazanmama rağmen Polis Koleji'ni tercih etmiştim. Şimdi Akademi'de öğrenciyim. Geleceğin emniyet müdürü adayı olarak araştırmak, okumak, yazmak, anlatmak istiyorum. Bunlar zaten her üniversite öğrencisinin yapması gerekenler. Olanlara rağmen, Atatürk'ün yolunda, insan hakları savunucusu iyi bir polis yöneticisi olmaya canla başla çalışacağım. Sesimiz olabildiğiniz için teşekkür ederim."
"Bu ülkede insan hakları ve demokrasinin uygulanıp uygulanmadığını görmek için polis teşkilatına bakmak gerekir. Polis teşkilatı tarafsızca eleştirilmelidir. Akademili bir öğrenci olarak teşekkür ederim."
"Biz öğrencilerin huzursuz olduğu konuyu, ufkumuzu aydınlatan dergilerin yine bizim teşkilatın genel müdürlüğü emriyle kapatılmasını dile getirdiğiniz için teşekkür ederim."
"Biz Polis Akademisi öğretim üye ve görevlilerini öyle duygulandırdınız ki, sağolun, sağolun, sağolun. Teşkilatımızda ve ülkemizde demokrasi ve insan hakları üstüne duyarlılık ve kararlılığımız devam edecek."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sağdan, soldan, polisten   / 08-04-2005
 Medya halleri   / 07-04-2005
 Günü geçtiğinde...   / 06-04-2005
 Günü geldiğinde...   / 05-04-2005
 Derinlerden bir ses   / 04-04-2005
 Büyüsün de...   / 03-04-2005
 Nisan 1, yazı bir   / 01-04-2005
 Kalem, hokka, mürekkep   / 31-03-2005
 Soğanın cücüğü   / 30-03-2005
 Kamu diye bir şey!   / 29-03-2005
ERDAL ŞAFAK
Demokrasi polenleri
Kralından emirine,...
UMUR TALU
Polise basın özgürlüğü
Özgürlük üstüne genellikle karşı...
Iraklı'nın sabrı taştı
Bağdat, Saddam'ın devrilişinin ikinci yıldönümünde ABD'ye karşı...
Kutsal mekânda gergin pazar
Çekilme planına karşı çıkan aşırı sağcı 10 bin İsrailli, bugün...
Uzat alnını öpeyim
Uzat alnını öpeyim
Dakika +93... Serhat, 13. korneri kullanmak üzere köşeye gitti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu