kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
NEREDEN NEREYE İki yıl önce ABD askerlerinin dev Saddam heykelini yıkarken kahraman olarak alkışlandığı Firdevs Meydanı’nda dün toplanan on binler bu kez aynı askerlere beddua edip, lanet okudu.
Irak'ta öfkeli miting

ABD askerlerinin işgali altında bulunan Irak'ta ABD'ye karşı en büyük protesto gösterisi.

Irak'ın başkenti Bağdat, Saddam'ın devrilişinin ikinci yıldönümünde dev gösteriye sahne oldu. Radikal Şii ve Sünni imamların çağrısı üzerine on binler toplandı. Şii lider Mukteda Sadr, gösteride okunan mesajında "Allah, onların bize yaptığı gibi Amerikalılar'ın belini kırsın. İşgalciler ülkemi terk etsin" dedi.

Iraklı'nın sabrı taştı

Bağdat, Saddam'ın devrilişinin ikinci yıldönümünde ABD'ye karşı yapılan en büyük protestoya sahne oldu. Radikal Şii ve Sünni imamların çağrısıyla on binler toplanıp Bush ve Blair kuklası yaktı.

Saddam Hüseyin'in iktidardan düşüşünün ikinci yıldönümünde Irak'ın başkenti Bağdat'ta on binlerce kişi, Amerikan işgalini protesto etti. İşgalci güçlere karşı şimdiye kadar yapılan bu en büyük gösteri cumartesi sabahı Bağdat'ta Şiiler'in yaşadığı, Saddam City olarak bilinen, Sadr City semtinde başladı. Yürüyüşe geçen kalabalık, iki yıl önce 9 Nisan 2003'te Saddam Hüseyin heykelinin yıkıldığı Firdevs meydanında toplandı. Binlerce Iraklı, "İşgale hayır", "Terörizme hayır", "Amerika'ya hayır, Saddam'a hayır, İslam'a evet" sloganları attı. Başkentin önemli yollarını ve Dicle nehri üzerindeki iki köprüyü otomobilleriyle tıkayan göstericiler, ABD birliklerinin çekilmesi için bir takvim belirlenmesini istedi.Saddam Hüseyin'in yargılanmasının hızlandırılmasını talep etti. Tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Şİİ LİDERDEN BEDDUA
Amerikan askerlerine beddua eden radikal Şii lider Mukteda Sadr gösteride, "Tanrı'nın Amerikan askerlerinin belini kırması" temennisinde bulundu. Sözcüsü tarafından okunan mesajında Sadr, "Irak'ta işgal sona ermeden ne barış, ne güvenlik olacaktır. İşgalciler ülkemi terk etmeli" diye hitap etti. ABD Başkanı George Bush'u eleştiren Sadr, mesajında, "Neden direnişin tüm silahlarını aldınız ve İsrail'in nükleer silahlarını tutmasına izin verdiniz. Neden saldırgan Amerika Irak'ta kalırken, Suriye'yi kardeş Lübnan'dan ayrılmaya zorladı" dedi. Bağdat'ın batısındaki Sünni kenti Ramadi ve kuzeyinde, çoğunluğunuABD’Lİ İŞKENCECİ ASKER Ebu Garib cezaevinde ABD askerlerinin kafasına çuval geçirip, elektrik vererek işkence ettiği tutuklu da gösteride canlandırıldı.Sünnilerin oluşturduğu Beyci kasabasında da Irak'taki Amerikan işgaline karşı protesto gösterileri düzenlendi.

İKİ YILIN ÖFKESİ
Iraklıların sadece devam eden şiddet olayları değil, aynı zamanda işsizlik sorunu ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için de öfkeli olduğu belirtilirken, ülkede yaşananlar, geçtiğimiz salı günü açıklanan bir raporla ortaya kondu. Irak İnsan Hakları Bakanı Bahtiyar Emin, sağlık, insan hakları, içişleri ve diğer bakanlıkların verilerine göre hazırlanan rapora dayanarak, direnişçilerin ve suç çetelerinin, 6 bin civarında Iraklı'yı öldürüldüğünü ve 16 binini yaraladığını söyledi. Irak'ta rejimin düşmesinden bu yana 5 bin Iraklının da kaçırıldığını belirtti. ABD'li bilimVAMPİR BUSH VE BLAİR ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in kuklaları yakılırken, Bush, Blair ve Saddam’ın elleri kelepçeli, ağzı kan içinde kuklaları da taşındı.adamlarının Irak'ta yaptığı araştırmaya göre ise, savaştan bu yana yaklaşık 100 bin sivil öldü. Savaşın başladığı 19 Mart 2003 tarihinden bu yana 1545 Amerikan askeri öldü ve 11 bin 595 asker yaralandı.

BİR PATLAMA DAHA
Başkent Bağdat'ın güneyindeki Latifiye'de ise bir bombanın patlaması sonucu, 15 Irak askeri öldü, çok sayıda asker de yaralandı. Saldırı, 'ölüm üçgeni' olarak adlandırılan bölgede bulunan ve güvenliğin sağlanamadığı Latifiye kasabası yakınında meydana geldi. Irak Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Bağdat'ın 40 km güneyindeki Latifiye'de bombanın, Irak ordusuna ait askeri konvoyun geçişi sırasında patladığını açıkladı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kutsal mekânda gergin pazar
 Tokalaşma krizi
 Le Monde:Türkiye'den önce Fransa düzelsin
 Hollanda'da Türkiye yüzünden "hayır"
 Eski diplomat: Kürtler bağımsızlık peşinde
 2029'da göktaşı düşebilir!
 Bu imza için 35 yıl beklediler
 Dönerci Atilla'nın Almanya macerası
 Ünlülerden, fakir çiftçilere destek geldi
 Eşcinsel düğününe kırbaç cezası
 En eski madde 4.4 milyar yaşında
SOLİ ÖZEL
Öfke selini durdurmak
Bu ülkede yaşayanların inanmaları...
Uzat alnını öpeyim
Uzat alnını öpeyim
Dakika +93... Serhat, 13. korneri kullanmak üzere köşeye gitti...
Demek ki çok istiyoruz
Demek ki çok istiyoruz
F.Bahçe Teknik Direktörü Daum futbolcularını göklere çıkardı: "Ortaya...
Meclis'te 'Ermeni sorunu' oturumu
Meclis'te 'Ermeni sorunu' oturumu
Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili 13 Nisan'da Meclis'te genel...
Son yolculuğuna besteleriyle çıktı
Cilt kanserinden yaşamını yitiren Melih Kibar için düzenlenen cenaze...
Noterler Çırağan'da buluştu
256 noter, Türkiye Noterler Birliği Genel Kurulu'na katılacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu