kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ev kadınının kalbi iş kadınına göre daha fazla risk altında
Egzersiz yapan tansiyonunu dengeliyor
Bu testler kalp raporunu ortaya koyuyor

Ev kadınının kalbi iş kadınına göre daha fazla risk altında

Ev kadınlarının çalışan kadınlara göre daha az hareket ettiğini belirten uzmanlar, bunun tüm nedenlere bağlı ölüm oranını 4.7 kat artırdığını açıklıyor. Daha fazla yemek yemek ve kiloların getirdiği şişmanlık sorunu ile yüksek tansiyonda, kan yağlarında ve şeker hastalığındaki artış, ev kadınlarının çalışan kadınlardan daha fazla risk altında olduğunu gösteriyor

Siyami Ersek Kalp Damar Göğüs Cerrahisi Hastanesi Kardiyoloji Şefi Dr. Tuna Tezel, kadınlarda görülen kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Kadın kalbi ile erkek kalbinin yapısı birbirinden farklı mıdır?
Fiziksel olarak farklıdır. Kadınların kalp ağırlıkları daha azdır ve kalp duvarı gibi, damar yapısı da daha incedir. Kalpte genişleme ve yırtılmalar ve buna bağlı kalp yetersizliği daha çok görülebilir. Bu yüzden uygulanacak işlemlerde daha dikkatli davranmakta fayda vardır.

MENOPOZDA DİKKAT EDİN!
* Kadınlarda hangi kalp hastalıkları görülür?
Kadınlarda romatizmal kalp kapak hastalıkları daha fazladır. Erkeklerde ise, aort kapak darlığı gibi doğuştan veya zaman içinde kapaklardaki yapısal bozukluklar ile gelişen kalp kapak hastalıkları daha fazladır. Tansiyon yüksekliği 50 yaşından sonra kadın nüfusta daha fazladır. Ayrıca, koroner arter hastalığı erkeklerde daha çok görülüse de, şehir ve iş hayatının yoğunluğu, getirdiği stres, hareketsizlik, alkol ve sigara alımı, kadın kalp hastalıkları oranında artmaya neden olmaktadır. Özellikle, menopoz sonrası kadındaki şişmanlık ve tansiyondaki yükselmeler, şeker ve metabolizmasının bozulması gibi nedenler ile kadın-erkek koroner arter hastalığı (koroner yetersizliği) görülme oranları eşitlenmektedir.

* Neden menopozdan sonra kadınlar kalp hastalıklarına yatkın oluyor?
Menopozla birlikte östrojen de, yani kadınlık hormonunda azalma söz konusu. Bu hormon eksikliği ile ilgili olarak birtakım metabolik bozukluklar gelişmeye başlar. Metabolizmada yavaşlama, fiziksel aktivitenin ve çevreye ilginin eksilmesi, yemeğe yönelmek gibi olaylar kilo artışına neden olur. Kilo artışı yani şişmanlıkta (obezite) önemli olan nokta, vücudun yağlanmasıdır. Göbek etrafında ve karaciğerdeki yağlanma, şeker ve yağ metabolizmasının iyi çalışmasını engelleyen bir direnç oluşturur. Bu direnç şeker hastalığına, yağ metabolizmasının bozularak kan yağlarının yükselmesine zemin hazırlar. Ayrıca, bu kişilerde yüksek tansiyon görülür. Şişmanlık, şeker hastalığı veya açlık kan şekerinin 100 mg'den yüksek olması, kan yağlarındaki artış, birbirini tetikleyen bir daire oluşturarak damarların hastalanmasına; 'damar sertliğine' neden olur. Değişik organlardaki damar çeperlerinde kalınlaşma, damarlarda daralma veya tıkanmalar yapar. Bu olay kalbi besleyen ve onu 'taç' gibi kuşatan 'koroner' damarlarda görülürse 'koroner arter' hastalığından bahsedilir. Kalp krizi ile ölüme götürebilir veya kalp duvarının hasarı geniş olduğunda kalp yetersizliğine, nefes darlığına neden olabilir. Metabolizmadaki bu bozukluklar sonucu; kalp duvarlarında, kalbin rahat hareketini engelleyerek kalbin kasılma ve gevşeme fonksiyonunu bozan gereksiz kalınlaşma başlar. Bu kalınlaşma kalp yetersizliğine ve nefes darlığına yol açtığı gibi, farklı özellikte ölümcül olabilecek ritm bozukluklarına da yol açabilir. Ayrıca, kadınların daha hipotiroidik olması, yani metabolizmanın yavaş çalışması da, bu olayları hızlandıran bir diğer neden olabilir.

KADININ KRİZİ DAHA AĞIR
* Kadınlardaki hipertansiyon erkeklerle aynı sorunu mu yaratıyor?
Kadınlarda tansiyon artışına yanıt olarak kalp duvarında kalınlaşma daha fazla görülür. Bununla birlikte, kalbin kasılma ve gevşemesinde bozulma, kalp yetersizliği, nefes darlığı ile çeşitli düzeyde ritm bozuklukları da daha çok görülür. Ayrıca, kalp krizi de daha ağır tablolara neden olmaktadır.

* Ev kadınlarında mı, iş kadınlarında mı kalp hastalıkları daha yaygın?
Genelde kadınlarda kalp hastalığının görülme oranı yüzde 7.5, erkeklerde ise yüzde 6.5 dolayındadır. Bu oranın kadınlarda daha çok olması, hipertansiyon ve romatizmal kalp kapak hastalığının çokluğu ile ilgili olabilir. Koroner damar hastalığı ise, erkeklerde menopozdan önceki kadınlara göre yüzde 4.1 daha fazladır. Ev kadınlarında çalışan kadınlara göre daha yetersiz fizik aktivite söz konusudur. Bunun tüm nedenlere bağlı ölüm oranını 4.7 kat artırdığı bilinir. Daha fazla yemek yemek ve kiloların getirdiği şişmanlık sorunu ile hipertansiyon, kan yağlarında ve şeker hastalığında artış, ev kadınının çalışan kadından daha fazla risk altında olduğunu gösterir.

HORMON TEDAVİSİ ÖNERİLMEZ
* Kalp ameliyatlarından sonra kadınlarda mı erkeklerde mi yaşam oranı daha uzun?
Operasyonu takiben ölüm oranı, kadınlarda yaklaşık üç misli daha fazla bulunmuştur. Buna neden olarak çeşitli faktörler öne sürülmüştür. Damarların ince ve hassas olması, diyabetik ve/veya hipertansif oluşlarının getirdiği bazı organ bozuklukları, LİMA dediğimiz göğüs arterinin baypas için kullanılamaması, kadınlardaki yüksek ölümü açıklayan bazı faktörler olabilir.

* Kadınlarda hormon tedavisinin yeri nedir?
Kadın doğum uzmanı tarafından mutlaka önerilmedikçe, kalp açısından Hormon Replasman Tedavisi (HRT) bugün için yapılan çalışmaların sonuçlarına göre önerilmemektedir. Hatta, koroner kalp hastalığını yapan risk faktörleri üzerine olan olumlu etkilerine rağmen, HRT alımında ilk bir yıl içinde kalp krizi oranında artış görülmüştür.

* Kalp hastası olan biri doğum yaptığında çocuğunun da kalp hastası olma riski nedir?
Çocuğa geçmesi mümkün bazı genetik kalp hastalıkları vardır. Ancak, koroner arter hastalığı genetik değildir. Genetik olan; hastalığı yapan şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, yağ metabolizmasındaki bozukluklar, kanın pıhtılaşma özelliğinde artma gibi ön görücülerdir. Bu bozuklukların çocuğa nakil olasılığı yüksektir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çabuk Yorulan, Moraran Bebeğin Kalbine Dikkat!
 Şeker Hastasının 10 Yıl İçinde Kalp Krizi Geçirme Riski...
 Kalp Krizi Geçirmeden By-pass Olanın Ameliyat Riski Azalıyor
 Ev Kadınının Kalbi İş Kadınına Göre Daha Fazla Risk Altında
 Erkekler Kalplerine Sahip Çıkıyor
 Sağlıklı Saçlar İçin Kırmızı Et Tüketin
 10 Dakikada 10 Yıllık Kalp Krizi Riski Belirlenebiliyor
 Kalbin En Yeni İlacı Günde Bir Bardak Nar Suyu
 'iyiydim, Kriz Aniden Geldi' Sözü Yanlış!
 Keten Tohumunu Salatayla Birlikte Tüketin
 Selüliti Önce Ölçün, Sonra Tedavi Edin...
 Boyun Kırışıklığı İçin Tavsiyeler
 'gereksiz Yere Sezaryen Yaptıran Bebeğinde Bronşit Riskini...
 Depresyondaki Anne Adayına Sezaryen Şart!
Astroloji hava raporu gibidir
Astroloji hava raporu gibidir
İstanbul'a gelen dünyaca ünlü Kabala uzmanı ve astrolog Gahl Sasson'a...
'Ayten beni beğendi'
'Ayten beni beğendi'
İlk kez bir sit-com dizide Ayten Gökçer ile başrol oynayan Türk...
'Bir kadınla sevişirim'
'Bir kadınla sevişirim'
Genç oyuncu Ayça İnci, bir oyuncunun 'öpüşmem, soyunmam, sevişmem'...
Paket programlı estetik ameliyat
Paket programlı estetik ameliyat
Sosyetiklerin gözde plastik cerrahı Serdar Eren, 1,5 aylık paket...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.