kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yollarda tek rakipleri rüzgar
Yollarda tek rakipleri rüzgar
Motosikletimi ailemden sakladım
Benim artçım 57 yaşındaki annem
Başlarda saçlarımı saklıyordum

Erkekleri solluyorlar

Womenriders adlı kulüp motosiklet tutkunu kadınları bir araya getiriyor.

Yüz üyesi bulunan Womenriders, motosikleti hobi olmaktan çıkarıp gündelik hayatın bir parçası haline getiren kadınlardan kurulu. Onların caddelerdeki tek rakibi rüzgar.


Yollarda tek rakipleri rüzgar

Motosiklet tutkunu kadınlar "Womenriders" adlı bir grup kurdu. Ankara İzmir ve Almanya'dan da üyeleri olan 100 kişilik grup erkekleri bile solluyor.

Motosiklet kullanmak bir tutkudur. Üzerinde rüzgara karşı gitmenin tadını alan bir daha kolay kolay vazgeçemez. Motosiklet bugüne kadar genellikle erkeklerin tercihiydi. Ama artık kadınları da sıkça caddelerde motosiklet üzerinde görmeye başladık. Hatta sayıları hızla artan kadın kullanıcılar, bir araya gelerek "Womenriders" adlı bir grup bile kurdu. Grubun kuruluş hikayesi de motosiklet tutkunu bir kadının kendisiyle aynı hobiyi paylaşan hemcinsleriyle tanışmak istemesine dayanıyor. Motosiklet yaşam biçimi olan eşiyle evlendikten sonra İstanbul'a yerleşen Elif Terem, 2004 yılının Şubat ayında yahoo üzerinde womenriders adında bir mail grubu kurmuş. Motosikletle ilgili çeşitli internet sitelerine de mail grubunun duyurusunu göndermiş. Haber anında yayılmış ve bir hafta içinde yaklaşık 30 kişi bu mail grubuna üye olmuş. Grup paylaşımlarını bir süre e-mail üzerinden devam ettirdikten sonra bir araya gelmeye karar vermiş. O gün bugündür düzenli aralıklarla bir araya gelen Womenriders üyelerinin internette www.womenriders. net adresli bir de siteleri bulunuyor. Toplantılara başladıktan sonra sayıları hızla artan grubun bugün 100 üyesi var. Her ne kadar grup ağırlıklı olarak İstanbul'da yaşayan kadınlardan oluşmuş olsa da Womenriders'ın Ankara, İzmir, hatta Almanya'dan bile üyeleri bulunuyor. Ankara ve İzmir'de kendi aralarında toplanan Womenriders üyeleri zaman zaman grup arkadaşlarıyla buluşmak için motorlarıyla İstanbul'un yolunu da tutuyorlar.

MOTOR ŞART DEĞİL
Womenriders üyeleri, kadınların motor sevdasının genellikle "artçı" olarak başladığını söylüyor. Yani başlarda eşlerinin ya da erkek arkadaşlarının arkasında motora binen kadınlar, bir süre sonra gidonu kendi elleriyle tutmak istiyorlar ve seleye kendileri oturuyorlar. Womenriders'a üye olmak için ille de bir motor sahibi olmanız gerekmiyor. Hatta motor kullanmayı bilmeseniz, ehliyet sahibi olmasanız bile üye olabiliyorsunuz. Tabii kullanmayı öğrenip, ehliyetinizi alana kadar "artçı" olmak şartıyla. Womenriders grubunun en büyük özelliklerinden biri de eğitime büyük önem vermeleri. Eğitim almadan trafiğe çıkmaya karşı olan grup üyeleri, erkeklere oranla teknik konulara daha uzak oldukları için teknik bilgileri de öğrenmeye özen gösteriyorlar. Özellikle hafta sonları bir araya gelip bu işi iyi bilen erkek motorculardan veya işine güvendikleri motosiklet tamircilerinden lastik nasıl değiştirilir, buji, balata nedir, viraj nasıl dönülür, fren nasıl yapılır? gibi teknik bilgiler alıyorlar. Bu sayede yolda kaldıklarında kimseye ihtiyaç duymadan kendi başlarının çaresine bakabiliyorlar. Womenriders üyeleri motosiklet üzerinde kadın ve erkek olmanın çok farklı olmadığını, belki de tek farkın kendilerinin motoru daha güvenli ve emniyetli kullanmaları olduğunu söylüyor. Tabii erkeklerin fiziksel üstünlüklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini, kadınların başlarda büyük ve ağır motosikletleri kullanmakta zorluk çektiklerini de hatırlatmadan geçmiyorlar. Womenriders üyeleri kadın motosikletçilerin trafikte, kadın oldukları için bir problem yaşamadıklarını hatta tam aksine zaman zaman kendilerine kolaylık bile tanındığını anlatıyor. Hatta erkek sürücülerin kendilerine hayranlıkla karışık saygı duyduklarını söylüyorlar. Network ve teknik servis uzmanı Gamze Özgüllü kadın motosiklet kullanıcıların insanların hoşuna gittiğini düşünüyor: "Şimdiye kadar hiç ters bir tepkiyle karşılaşmadım. Kadın olduğum için sıkıştırmadılar, önüme kırmadılar. Ama araçlardan el sallayanlar, yol verenler oluyor. Otomobildeki durumun tam tersi yani. Sanırım motosiklet üzerinde olmak durumu değiştiriyor."

FEMİNİST DEĞİLİZ
Womenriders üyelerinin çoğu motosiklet tutkularını bir hobi olmaktan çıkarıp gündelik hayatlarının bir parçası haline getirmiş. Yani motosikletlerini sadece hafta sonlarında ya da gezilerde kullanmakla yetinmeyip, hava şartlarının çok kötü olmadığı zamanlarda işlerine de iki tekerlek üzerinde gidiyorlar. Womenriders üyeleri, gruplarının kadınların hakimiyetinde, daha doğrusu feminist olmadığına dikkat çekiyor. Her ne kadar toplantılarını üyeler arasında yapmayı tercih etseler de düzenledikleri turlara, gezilere erkek motosikletçileri, eşlerini, sevgililerini de çağırıyorlar. Motosiklet kullanmaya başlamak isteyen tüm kadınları gruplarına davet eden Womenriders üyeleri iki tekerlek üzerinde olmanın en güzel yanının ise rüzgarı yüzlerinde hissetmek ve geçtikleri yerlerin kokusunu içlerine çekebilmek olduğunu söylüyorlar.

Eylem Bilgiç

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Belçika bu adamı konuşuyor
 Dünyayı dolaşan seyyahın gözünden
 Bu ailede herkes figüranlık yapıyor
 Ünlü olmak için 30 bin kişi sırada
 Platonik aşklar
 Erkeklere pembe gömlek
 İpekyol mayoda da iddialı
 Ikea artık Türkiye'de
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Haftanın Kitapları
 İlkbaharda Bodrum keyfi
 MTV'nin ilk dans partisi
 İç dekorasyonda yeni trendler
 İstanbul Modern'de 'Buluşma'
 'Arka bahçe'sini anlatıyor
 Kadın bedeni "nar"la buluştu
 Kişiye özel diyetle sağlıklı yaşam
 Banyoda 'Hamam' zamanı
 Türkiye'nin en genç arpçıları
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
Belisario Operası'nın Öyküsü
Donizetti'nin Belisario...
Doğanın içinden görkemli bir aşk hikayesi
Doğanın içinden görkemli bir aşk hikayesi
"İmparatorun Yolculuğu" tek kelimeyle muhteşem bir film. Yaşama,...
Bir dövüş balesi, bir estetik şölen
Bir dövüş balesi, bir estetik şölen
Çin filmleri bizi şaşırtıyor. Yalnız bizi mi, elbette tüm dünyayı...
Şarap karafta sunulur
Şarap karaftan, rakı karafakiden servis edilir. Özellikle genç ve...
Bağcılara üzümü öğretecek
Üzümün yetiştiği yerde üretim yaparak kaliteli şaraplara imza atan...
Nazilerle başlayan film gibi yaşam
Soykırımdan kaçarak Türkiye'ye sığınan Musevi bilimadamıyla Türk kadın...
Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
Fazla kiloları vermenin zamanı geldi... Tüm dünyayı etkisi altına alan ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.