kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
3000 yıl yaşamak hayal olmaktan çıktı
3000 yıl yaşamak hayal olmaktan çıktı
Uzun yaşamanın 12 yolu

Ölümsüzlüğü yakalayın

Binlerce yıl yaşamak mümkün mü? Araştırmalara göre bu imkansız değil.

Bilimadamı Aubrey de Grey, yaşam tarzlarına dikkat edenlerin 120 yaşına kadar yaşayabileceğini söylüyor. Grey pek çok buluş sayesinde yakın bir gelecekte yaşam süresinin bin yıllarla ifade edileceğini iddia ederken ölümsüzlüğe yaklaşmanın 12 yolunu da anlatıyor..


3000 yıl yaşamak hayal olmaktan çıktı

Binlerce yıl yaşamak mümkün olabilir. Bilimadamları başta kök hücre çalışmaları olmak üzere pek çok buluşun ömrü uzattığını söylüyor.

Bugün dünyadaki herhangi bir kız çocuğunun ölümsüzlüğü yakalayabileceğini biliyor musunuz? Sunday Times Gazetesi'nde yer alan bir haberde 11 yaşında bir kız çocuğu örnek verilerek uzun yaşamın sırları anlatılıyor. Bu kız çocuğun yaşam şartlarının son derece yüksek olduğu bir yerde yaşadığını, mutlu ve zengin bir aileye sahip olduğunu, her iki büyükanne ve büyükbabasını da hayatta olduğunu ve bir sağlık problemleri bulunmadığını farz ediliyor... Örnek olarak bir kız çocuğu seçilmesinin nedeni kadınların erkeklerden ortalama 5 yıl daha fazla yaşaması. Yaşının 11 olarak belirlenmesi ise vücudun bu yaşta hem hastalıklarla nasıl başa çıkacağını öğrenmiş olması hem de yaşlanma etkilerine karşı koyabilmesi esasına dayanıyor. Çocuğun anne babası mutlu çünkü bu boşanmadan uzak oldukları, dolayısıyla da onun hayatını etkileyecek bir stres tehdidi oluşturmadıklarını gösteriyor. Zenginler çünkü sağlık için gerekli harcamaları sorunsuz yapabiliyorlar ve bu çocuk en iyi hastanelere gidebiliyor. Ayrıca her iki büyükanne ve büyükbabası da hayatta çünkü bu uzun ömürlü bir soydan geldiğini gösteriyor. Kısaca, bu kız çocuğu 2005 yılında bir çocuğun sahip olabileceği en iyi yaşam şartlarına sahip. Günümüz koşullarında bu çocuğun 80'li yaşlarına kadar yaşaması bekleniyor. Ama haberde bilimadamları 3194 yılına kadar yaşayabileceğini iddia ediyor. Gerekçe olarak da çocuğun yaşı ilerledikçe hayatı uzatacak bilimsel çalışmalar gösteriliyor.

İLK ÖLÜMSÜZ İNSAN
İşte tahmini olarak sırasıyla bu çocuğun başına gelecekler: 2013 yılında üniversitedeyken bir fare üzerinde yapılan hayret verici bir deneyle ilgili haberler okumaya başlayacak. İki yaşındaki sağlıklı bir fare üzerinde yapılan bu deneylerle hücre bölünmesi engellenecek ve hücre yıkılmasının önüne geçilecek. Kök hücre terapisiyle organlardaki hücrelerin gençleşmesi sağlanarak beyin ve kalp gibi kritik bölgelerdeki hücre ölümleri de engellenecek. Tüm bunlar için deneyler 2010 yılında başlamış olacak. 2035 yılına gelindiğinde, bu kız çocuğu 41 yaşındayken ve yaşlanmanın etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamışken insanların yıllardır düşünü kurduğu yeniden gençleşme artık mümkün olacak. Tabii ayrıcalıklı bu çocuk da bunun için ilk kuyruğa girenlerden biri olacak. Kısa zamanda ne 30 yaşından fazla gösterecek ne de hissedecek. Geçen yıllarla birlikte bu alandaki çalışmalar daha da ilerleyecek ve bu çocuk hiçbir zaman yaşlanmayacak. Hatta ilk ölümsüz insanlardan biri olacak. Uzun yaşam ve ölümsüzlük üzerine araştırmalar yapan bilimadamlarından biri olan Aubrey de Grey, şimdiden insan ömrünü 30-40 yıl kadar uzatmayı başardıklarını söylüyor. Bugünkü bilimsel çalışmaların sayesinde beslenmelerini, yaşam tarzlarına dikkat eden insanların 120 yaşına kadar yaşayabileceğini iddia eden Grey, kök hücre terapisi beklendiği gibi başarıya ulaşırsa bu insanların Parkinson's ve Alzheimer gibi hastalıklarla da savaşmak zorunda kalmayacağını anlatıyor.

VÜCUT YENİLENEBİLİR
Tabii bilimadamları bu arada bilimin daha da ilerleyeceğini ve insanların binlerce yıl yaşayabilecek duruma geleceğini düşünüyorlar. Bu konudaki çıkış yolları ise insan vücudunu bir makineye benzetmeleri ve her makinenin tamir edilebileceğine, yenilenebileceğine inanmaları. Newcastle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden profesör Tom Kirkwood ortaya attığı "Disposable Soma" (Kullan at vücut) teorisiyle insanların ana görevinin üreme olduğunu savunuyor. Ve insan vücudunun üremek için çok enerji harcadığını, üreme yaşının geride bırakılmasıyla yeniden gençleşmek için insanı tutacak hiçbir şeyin kalmayacağını belirtiyor. Tüm bu uzun yaşam ve ölümsüzlük çalışmaları insanları yeni bir sorunla da karşı karşıya bırakıyor: Nüfus patlaması. Ölüm sayısı azaldığı için dünyanın nüfusu kaldıramayacak duruma geleceğini söyleyen bilimadamları, insanların gelecekte ölümsüz olmakla çocuk sahibi olmak arasında seçim yapmak zorunda kalacaklarını öngörüyorlar.

Derleyen: Eylem BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Demokratik devrim tugaylarının komutanı
 Çok şiddetli baş ağrısı ve bulantı asla ihmale gelmez
 Keşke çıkıp da "Ağca'ya aşık oldum" diyebilseydi
 Hollywood'un gözüpek yönetmeni
 Mezuniyet hediyesi estetik operasyon
 Tarihten ceza manzaraları
 Bir tek onlar üzüldü
 Ne yapsa skandal oluyor
 Yurtta kararları öğrenci veriyor
 Zihin gelişimi için erken eğitim şart
 Suriye ve Lübnan'da Osmanlı mührü
 Plazma ya da LCD, mesele bu
 İmamlara şan dersi
 Kırmızı şapkalı kız masalının kahramanı
 Özgür kayakçıların yeni sporu
 Modern sanatlara bir adres daha
 Resimlerini yemesinler diye fareleri beslerdi
 Semerkand'da Hayyam'ın bağları
 Büyücü erdi muradına
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
"Dokunmanın Mutluluğu"
Bu yazının başına oturduğumda...
ALİ POYRAZOĞLU
Kendimle barış görüşmeleri...
Evet, itiraf ediyorum;...
KAZIM KANAT
Bir komünistten itiraflar!
Hadi bilmeyenlere söyleyeyim.
Bu kente gitmek için elinizi çabuk tutun
Bu kente gitmek için elinizi çabuk tutun
Eski adı Saygon olan Ho Chi Minh City, hareketli olduğu kadar yerel...
Bahara özel spa paketi
Bahara özel spa paketi
Sheraton Çeşme Oteli, şehrin stresini üzerinden atmak isteyenler için...
Budist Türkler'in tuzlu çayı
Özbekler'in Kalmuk çayı tuzlu üstelik bazen yağ eklenerek sunuluyor.
Bu salondan çok zinde çıkacaksınız
Çiğdem Şardan ve Judy Ataman'ın ortak projesi "CityZen New Age...
Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek
Alkollü içkilere getirilen zamlar CHP Meclis komisyonu tarafından araştırıldı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.