kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalp krizi geçirmeden by-pass olanın ameliyat riski azalıyor
Sekse 40 gün mola!
Robot çabuk iyileştiriyor
Açık ameliyat tarih olacak...

Kalp krizi geçirmeden by-pass olanın ameliyat riski azalıyor

Uzmanlar, kalp krizi geçirmeden doktora giden ve kalp adalesinin kasılmasında bir sorun olmayanlarda, ameliyat riskinin binde beşin altına düştüğünü söylüyor. Ameliyata girişteki psikolojik hazırlık dönemi ve hastanın ruh hali de operasyonun başarısını etkiliyor

Florence Nightingale Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhan Akpınar, kalp ameliyatlarıyla ilgili soruları yanıtladı:

* Kalp ameliyatı hangi durumlarda gerekli? Türkiye'de en çok kalp damarlarının tıkanıklığı veya daralması durumunda, kroner by-pass ameliyatları yapılıyor. Bazen kalp kapakçığı bozukluklarının düzeltilmesi ya da kalp deliklerinin kapatılması gibi durumlarda da operasyon kaçınılmaz oluyor.

* Kalp ameliyatı yapmadan önce mutlaka anjiyo mu yapılır? Hemen hemen 100 hastadan 90'ına kalp ameliyatlarından önce damarların durumunun görülmesi için mutlaka anjiyo yapılması gerekir. 30 yaşın altındaki hasta grubunda, kalp deliği, kapakçık problemi gibi durumlarda, anjiyo yapmadan da, sadece eko ile ameliyata almak mümkün.

Pozitif yaklaşım önemli

* Anjiyo tedaviye yardım eder mi?
Anjiyo sadece bir teşhis aracıdır, tedavide yeri yoktur. Bazı hastalar anjiyodan sonra ağrılarının geçtiğini ya da arttığı söylüyor. Bu tamamen psikolojik bir durum.

* Riskli midir? Anjiyonun riski çok çok azdır. Anjiyo sırasında beklenmedik bir problemle karşılaşma oranı 10 binde bir civarındadır. Anjiyo yerinde kanama ya da anjiyoya bağlı ritim problemi gelişmesi ya da nadir görülen damar yırtılmasına bağlı olarak, operasyon gerekebilir. Ama bunlar çok nadirdir.

* Kalp ameliyatının başarısı nasıl değişir? Kalp ameliyatlarındaki başarıyı etkileyen nedenlerin başında, hastanın kendi yapısı gelir. Hasta herhangi bir enfarktüs geçirmeden, by-pass ameliyatı için geliyorsa, kalp adalesinin kasılmasında bir sorun yoksa, bizim için en önemli kriter budur. O zaman böyle bir ameliyatın riski binde beşin altına düşer. Bunun dışında hastaya bağlı diğer risk faktörleri önemlidir. Şeker hastalığı olması, kronik sigara içicisi olması, akciğer sorunu bulunması, kilolu olması, ameliyat riskini olumsuz yönde etkiler. Kişilik özellikleri, hatta ameliyata girişteki psikolojik hazırlık dönemi ve ruh hali ameliyatın başarısını etkiler. Hasta ameliyata pozitif bir yaklaşımla giriyorsa, bu hastanın iyileşme dönemini kısaltır. Olumsuz yaklaşırsa, riskleri abartırsa, hakikaten bu risk kişinin başına gelmese bile, iyileşme dönemi sıkıntılı oluyor.

* Kalp ameliyatında doktorun tekniği önemli mi, hastanın iyileşme süreci buna göre değişir mi? Bizim işimizde her hastanın bedenine göre ayrı bir model dikmek gerekli. Standart tekniklerle kalp cerrahisinin riski yüzde iki - üçlere kadar inmiş durumda ama bazı özel hasta gruplarında; böbrekleriyle ilgili problemi olanlarda, sigara içenlerde daha önceden beyinle ilgili problem geçirenlerde, çalışan kalpte by-pass yapmak, kalp akciğer makinesini kullanmamak riski önemli ölçüde azaltıyor. Değişik kurumların kendine göre yöntemleri var. Anestezi almasını istemediğiniz bir hastada uyanık ameliyat yapmak gerekli. Son olarak da göğsü açmadan yapılan robotik ameliyatlar belli grup hastalarda riski azaltıyor. Bazı merkezlerin ve doktorların özel yaklaşımları, kalp ameliyatı riskini daha da aşağı çekiyor.

* Kimler için kalp ameliyatları daha risklidir? En büyük risk, daha önce birden fazla kalp krizi geçirmiş, kalp adalesinin kasılması bozuk olan hasta grubunda. Bunun dışında; şeker hastalığı olan kilolu kişilerde, böbrek yetmezliği olanlarda, 75 yaş ve üzeri hastalarda risk daha fazla.

* Kalp yetmezliği birden ortaya çıkabilir mi? Kalp yetmezliğinin bir nedeni uzun yıllar süren yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da kapak problemine bağlı 5-10 yıl içinde gelişen kalp yetmezliği olabildiği gibi, ani olarak enfarktüs sonucu kalbin pompalama gücünü yitirmesine bağlı olarak da gelişebilir.

Merkez iyi araştırılmalı

* Kalp krizinden sonra mutlaka ameliyat gerekir mi?
Kalp krizinden sonra kardiyolojik incelemelerin yapılması gerekli. Bunlar elektro ile başlayıp, en son anjiyo ile bakılabilir. Damarların durumuna göre, balon ya da stentle tedavi olabileceği gibi, iki damarın üzerinde darlık ya da tıkanıklık problemi varsa, o zaman kalp ameliyatı gerekebilir.

* İnsanlar kalp ameliyatı olacakları hastaneyi nasıl seçmeli? O merkezin en az senede 750 ameliyat yapıyor olması gerekli. Komplikasyon oranlarının açıklanması gerekli. Hastaların bakmaları gereken şey, ameliyatların uzun dönem sonuçlarıdır. Ameliyat olan hastalar nasıl girip, nasıl çıkıyorlar? Ameliyat sonrası bir sorunları oluyorsa, bu merkez tekrar onlarla ilgileniyor mu? Bunları araştırsınlar. Hastane konusunda iyi araştırma yapılmalı.

* Kalp içine takılan stentlerle ilgili pek çok spekülasyon çıktı. En kaliteli olanı nasıl anlaşılır? 'En pahalısı en kalitelisidir' demek doğru olmasa da, iyi olanlarının daha pahalı olduğunu kabul etmek gerekir. Bu stentler 'ilaç kaplı olanlar' ve 'normaller' diye ikiye ayrılıyor. İlaç kaplı olanların bariz üstünlükleri var. Piyasada da iki adet ilaç kaplı stent var. Bunların ikisi de kalite olarak gayet iyi. Bu işi yapacak olan kardiyologun yol gösterici olması gerekli.

* Hasta kendi stendini seçebilir mi? Kardiyologun hasta sormadan bunları açıklaması ve anlatması gerekiyor. İlaç kaplı olmayanları devlet ödüyor ama ilaç kaplı olanlarını ödemiyor. Bunlar hastaya anlatılmalı.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kalp Krizi Geçirmeden By-pass Olanın Ameliyat Riski Azalıyor
 Ev Kadınının Kalbi İş Kadınına Göre Daha Fazla Risk Altında
 Erkekler Kalplerine Sahip Çıkıyor
 Sağlıklı Saçlar İçin Kırmızı Et Tüketin
 10 Dakikada 10 Yıllık Kalp Krizi Riski Belirlenebiliyor
 Kalbin En Yeni İlacı Günde Bir Bardak Nar Suyu
 'iyiydim, Kriz Aniden Geldi' Sözü Yanlış!
 Keten Tohumunu Salatayla Birlikte Tüketin
 Selüliti Önce Ölçün, Sonra Tedavi Edin...
 Boyun Kırışıklığı İçin Tavsiyeler
 'gereksiz Yere Sezaryen Yaptıran Bebeğinde Bronşit Riskini...
 Depresyondaki Anne Adayına Sezaryen Şart!
 'sezaryen Türk Hekimlerin Zaafı'
 Ağrısız Normal Doğum' Hem Anne Hem De Bebek İçin En İdeal...
'Benden habersiz iş görüşmeleri yaptılar
'Benden habersiz iş görüşmeleri yaptılar
Ünlü yönetmen ve yapımcı Abdullah Oğuz, sahibi olduğu AJANS...
Paskalya bitti, Rainier gitti
Paskalya bitti, Rainier gitti
Avrupa'nın en uzun süre hükümdarlık yapan Prensi III. Rainier,...
Erkek çocuk istiyorlar
Erkek çocuk istiyorlar
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile İzmir'in tanınmış...
İstakozcu oldu
İstakozcu oldu
Sosyetenin renkli kişiliği Sema Çelebi canlı ıstakoz işine girdi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.