kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: Büyüme rakamları kuşku yaratıyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yüzde 9.9'luk büyüme rakamlarının hayretle karşılandığını, kuşku yarattığını bildirerek, ''Türkiye'de 9.9 büyüme olduğu yılda da mutlak işsizlik sayısı artmaya devam etti. Bununla işsiz sayımızı azaltamayacaksak kaçla azaltacağız?'' diye sordu.

Baykal, partisinin grup toplantısına gelirken görevden alınan Etimesgut İlçe Başkanı Muzaffer Turşucu, bu karara ilişkin olarak görüşmek istedi. Baykal'dan ''Yetkili arkadaşlarla görüşün'' yanıtı alan Turşucu, daha sonra diğer arkadaşlarıyla birlikte toplantıya katıldı.

CHP Etimesgut Örgütü'nden Sulhay Akyüz isimli partili bir kadın, salonda ''Etimesgut İlçe Başkanı'nın görevden alınmasının nedenini öğrenmeye geldik. Partimize ihanet etmedik. Niye görevden alındığımız açıklansın'' diye bağırdı.

Salonda ayağa kalkarak tepkilerini dile getiren partilileri, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İzmir Milletvekili Enver Öktem ve Denizli Milletvekili Haşim Oral ile CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz yatıştırmaya çalıştı. Tepkiler nedeniyle konuşmasına başlayamayan Baykal, kürsüde beklerken Grup Başkanvekili Ali Topuz'dan salonda yaşananlar hakkında bilgi aldı. Bu sırada, özürlü bir vatandaş da kürsüye çıkarak Baykal'a faiz borçlarından kaynaklanan sorunlarını anlattı.

Baykal, salonda kargaşanın sona ermesinden sonra konuşmasına başlarken, vatandaşlardan tepkilerini grup çalışmalarını engellemeyecek şekilde dile getirmelerini istedi. Grup toplantısının ülkenin sorunlarına yansıtmak için bir araç olduğunu kaydeden Baykal, ''Herkesin sorunu önemlidir. Hepsine ilgi göstermek bizim görevimiz, ilgilenmekten kıvanç duyarız. Ama, bunun toplantımızı engellememesine özen göstermek herkesin görevidir'' uyarısında bulundu.

BÜYÜME RAKAMLARI

Baykal, konuşmasında yüzde 9.9'luk ekonomik büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bu rakamların toplumun çeşitli kesimleri tarafından büyük bir hayretle karşılandığını ve ciddi tartışma yaşandığını kaydeden Baykal, şunları söyledi:

''Böyle bir büyüme var mı yok mu, bize yansıyan birşey yok, bu nereden kaynaklandı, tartışmaları yapılıyor. Buna yardımcı olmak için ben bazı gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Gerçekten bu büyüme ile bağdaştırılması çok güç temel çelişkiler var. Bu çelişkiler var olduğu sürece bu büyümeyi makul, doğru, gerçekçi bir gelişme olarak anlamak zordur. Nedir bunlar? Türkiye'de bir garabet yaşanıyor, işsizlik artıyor. Büyüyen bir ekonomide işsizliğin artması şaşırtıcı bir tablodur. Büyüme yapısından mı niteliğinden mi istihdam yaratmıyor, acaba neden? soruları herkesin zihninde şekilleniyor. Türkiye'de 9.9 büyüme olduğu yılda da mutlak işsizlik sayısı artmaya devam etti. Bununla işsiz sayımızı azaltamayacaksak kaçla azaltacağız. Bu, ciddi kuşku yaratıyor.'' Büyümenin temel göstergelerinden biri olan enerji tüketiminin de artmadığını ifade eden Baykal, bu durumun da açıklanmasının kolay olmadığını söyledi.

'İSTATİSTİK YÖNTEMİ DEĞİŞTİ'

Baykal, konuşmasında Türkiye'de büyümeyi ölçmeye yönelik istatistik yönteminin yıl içinde değiştirildiğine de dikkati çekti. 2004 yılının ilk üç ayında büyüme rakamının 1.5, ikinci üç aylık dönemde 1.3, üçüncü dönemde 1 puan artırıldığını belirten Baykal, bunun rakamlarla ilgili tereddüt yarattığını kaydetti. Baykal, yaşamın gerçeklerini herkesin bildiğini ifade ettiği konuşmasında, ekonominin büyüdüğü söylenirken protestolu senet ve ödenemeyen çeklerin de hızla arttığını söyledi.

Ticaretin ve ekonominin nabzının attığı yerlerdeki insanların büyümeyi hissedip hissetmediğini soruşturduklarını bildiren Baykal, ''Tek kelimeyle buralarda yaşayan esnafımızın durumu tam bir kan ağlamadır'' dedi.

'SAADET ZİNCİRİ'

Baykal, Türkiye'nin borçlarının azalmayıp arttığını, dış ticaretin kaygı verici boyutlarda olduğunu, cari açığın büyüdüğünü ifade ederek,kur politikasının bu tablonun altında yatan ana neden olduğunu söyledi. Kur politikasının ithalatı teşvik ettiğini, mali kanamaya yol açtığını savunan Baykal, bunun sonuçta GSMH'nin dolar cinsinden çok daha yüksek görünmesine neden olduğunu ifade etti. Borçlanma ve portföy yatırımı yoluyla 1 milyon 370 bin liradan dolar bulunabildiğine dikkati çeken Baykal, sadece faiz için Türkiye'ye 38 milyar dolar para geldiğini bildirdi. ''Bu bir saadet zinciridir, bu zincir bir yerde kırılır'' diyen Baykal, bu tablonun Türkiye'yi ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacağını söyledi. Kırılgan bir yapının ortaya çıktığının ciddi işaretleri bulunduğunu savunan Baykal, ''Bütün bunlar bir yerde saadet zinciri içinde Türkiye'ye para gönderenleri caydıracak noktaya gelir ve ortalık allak bullak olur'' diye konuştu.

Baykal, ''Türkiye'nin köşeye doğru sıkışmaya başladığını'' savundu; bütün bunların gelecek dönem için kaygı verici olduğunu söyledi. Baykal, Türkiye'nin, 250 milyar dolarlık borcu ile Arjantin'i IMF ile ilişkisinde bir dönüm noktasına getiren 194 milyar dolarlık borcun çok üzerinde bir tablo ile karşı karşıya olduğunu da ifade etti.

Ekonomik büyümenin gelir artışı ile ilgili bir talep sonucu ortaya çıkmadığını kaydeden CHP Genel Başkanı Baykal, bunun kredi kartı kullanımından kaynaklandığını bildirdi. Baykal, işçi ücretlerinin azaldığını, esnafın protesto altında olduğunu, çiftçinin ''İki yakasının biraraya gelmediğini'' söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Büyümeyi hazmedemeyenler var
 Sezer'den Emniyet Yasası'na veto
 'Eksik demokrasi ile ekonomi yürümez...'
 'Bedelli ile ilgili çalışma yok'
 Genelkurmaylık: Askerliğin kısaltılmasıyla ilgili çalışma...
 Anavatan için dönüyor
 Gül'den İKÖ'ye 1 milyon $ bağış
 New York Times Erdoğan'ı eleştirdi
 Danıştay torpilli hakim savcı alımına iptal istedi
 Kedi davası örnek oldu
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Papa, ben ve Papamobil
Papa ve ben, iyi tanışırız. Espri...
YAVUZ DONAT
Evren: Devlet zaaf içindeydi... Biz geldik
Tarih 25...
Tugay çiçek açacak
Sivil hayatta iki yumurta kırmayan, karanfilden gülden başka çiçek...
Yürümeyi başardı top bile oynuyor
11 yıl önce havuzda kaza geçiren Okan'ın babası Prof. Aydın Yücetürk,...
Papa'yı İslam'a davet etmiş!
Papa'yı İslam'a davet etmiş!
Hakkında ömür boyu hapis cezası istenen Kaplan, ölen Papa 2. Jean...
Çok alametler belirdi
Çok alametler belirdi
Küresel ısınmanın yaratacağı felaket senaryolarına bir yenisi daha...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu