kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

İrtica-savar bölücülük türü

Bu ülkede ikide bir köktendinci tehdit vurgusu yapanların gerçekte kime hizmet ettiklerini somut verilerle kestirmek hiç de kolay değil.
Çeşitli makam ve rütbelerdeki birtakım keskin dilli kişiler fırsat buldukça veya bizzat kendileri fırsat yaratarakböyle nutuklar atmak suretiyle acaba Türkiye'nin bütünlüğüne mi, yoksa ayrışmışlığına mı katkı yapıyorlar? Kimleri hedef aldığını açıkça ortaya koymadan, ima yoluyla belli siyasi eğilimlere gönderme yapmak, hatta sataşmış olmak için, militanca bir üslupla karanlık ve yuvarlak bir tanıma dayanarak ' irtica' suçlamasında bulunmak devlet adamlığı ile, hele yargı kültür ve terbiyesi ile bağdaşabilir mi? Adalet Bakanı Çiçek dün, dilini hiç bozmadan, çıplak bir haberi aktarırcasına sade bir açıklama ile üst düzey bir yargı adamının yaptığı ' irtica' suçlamasını vicdanların ameliyat masasına bırakıverdi:
- Alın bakın; savcılık gibi en kutsal bir hukuk hizmetinin tepe noktasındaki kişi, herhangi bir bulgu ve belgeye dayanmadan, tamamen ideolojik yaklaşımının gereği olarak toplumun belirsiz bir kesimine ağır eleştiri ve suçlama yöneltmiştir.
Elbette bakan Çiçek bire bir böyle söylemiyor. Fakat irtica-savar beyanatların en tazesini veren zat ile konuştuktan sonra Çiçek'in yaptığı açıklamanın başka anlamı yok. Ne anladık bu işten? Böyle ahkam kesme ve suçlamaların tarifini deneyelim:
- Kızım sana der gibi yaparım, gelinim sen de işitmemiş gibi yap ve aldırma!
Gelin görün ki, Çiçek ' işitmiş' ve ' aldırmış', böylece bir yüksek yargı adamı somut gerekçelere dayanarak konuşmadığını kabul etmek suretiyle yaptığı irtica suçlamalarından fiilen geri adım atmak durumunda kalarak mevkiini ' ideolojik koltuk' düzeyine geriletmiş, mesleğine haksızlık etmiştir.
Bu tür dikkatsiz söylemlerin, ister istemez toplumun ortalama dindar insanlarını da rencide ederek aslında köktendinciliğe hizmet ettiğini ne zaman kavrayacağız? Sade dindarın böyle suçlamalar karşısındaki tavrını hala öğrenemedik mi?
- Aslında beni kastediyor ama açıktan İslam düşmanı olarak görünmekten çekindiği için ' irtica ' diye yuvarlak bir kavram kullanıyor. Esasen onun derdi irtica veya köktendincilik filan değil, doğrudan İslam.
Milyonlarca dindar insanın bu tür suçlamaları değerlendirişi böyledir. Yoksa bu tür bir ayrılmışlığı kökleştirmek mi istiyoruz?


Bölücü fitne tırmanmaya başladıktan sonra nice eski solcu dost itiraf etmiştir:
- Biz 1980'lere doğru farkında olmadan bölücülüğü maskeledik. Biz sözde işçi sınıfının davasını güderken bölücüler sinsice milliyetçi örgütlenmelerini sürdürdüler. Biz ' Türkçü ve ırkçı ' diye filanca partiyle boğaz boğaza savaşırken aramızdaki bölücüler ırkçılığın daniskasını hem de sosyalizm şemsiyesi altında yaptılar.
O gün her boyutuyla sağı lanetlemek nasıl en çok bölücülerin işine yaradıysa bugün de yuvarlak irtica söylemiyle bütün dindarları zan altında bırakıcı suçlamalarda bulunmak başka fitneleri beslemekle eşdeğer bir dalalettir.
Günümüzde devletin bekası ve milletin bütünlüğü için en büyük tehlike olarak ' esnek tanımlı bir irtica söylemi' getirirseniz, böylece bir şekilde İslam dinini ve ortalama dindarları içine alan suçlamalarda bulunursanız bölücülüğün en etkin maskelerinden birini çalıştırırsınız. Açıkçası; Kaide yanlısı ile başörtülüyü bir tutarsanız Türkiye'nin bir numaralı bölücüsü siz olursunuz! Onun içindir ki bundan böyle her kim irtica konusunu neredeyse PKK fitnesi ile eş değer tehdit olarak göstermeye devam ederse bilsin ki milletin vicdanında ' bölücüye hoşgörülü ama İslami olan her şeyden rahatsız' hükmü yiyecektir. Makamına ve rütbesine rağmen eğer milletin vicdanını umursamıyorsa tabii ki söylenecek bir şey kalmamıştır! Ayrıca bu irtica vurguları sömürgeci güçlerin küresel işgali kesinleştirmek için öngördüğü ' köktendinci düşman' senaryosuna da hizmet etmektedir. Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birlikte tırmanmaya başlayıp 28 Şubat'a doğru zirveye çıkan ve şimdiki iktidarın oluşmasına büyük katkıda bulunan irtica-savar söylemlerin bu ülkede devlet ile halk arasındaki uçurumu derinleştirmekten başka bir işe yaramadığı, insaf ve idrak sahibi herkesin görebileceği bir gerçektir.
Halk ile devlet arasındaki kopukluğu sürdüren veya derinleştiren bir söylem türünün sadece Türkiye dışındaki güçlere hizmet ettiğini görmemek ne büyük dalalet!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Karşı-milliyetçilik nöbeti   / 01-04-2005
 Ya Allah düğmeye basarsa   / 31-03-2005
 Asayiş Beypazarı   / 29-03-2005
 Karanlıkta 'Denksizce'ler   / 28-03-2005
 Bayrağı kafaya sarıp kuma gömmek   / 25-03-2005
 Misyonerlik demokratik hak mı?   / 24-03-2005
 Küresel devlet terörüne doğru   / 22-03-2005
 'Rum devletini tanimayirum da'   / 21-03-2005
 Medyatik Sevr'e bir adım kala   / 18-03-2005
 Erdoğan'ı eleştirmede ihlas ve iflas   / 17-03-2005
ERDAL ŞAFAK
Mahşerin 3 atlısı
Aynı zaman diliminde...
ÖMER LÜTFİ METE
İrtica-savar bölücülük türü
Bu ülkede ikide bir...
UMUR TALU
Derinlerden bir ses
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman...
ERGUN BABAHAN
Gazetecilik ve iş takipçiliği
Gazeteciliği iş...
MEHMET ALTAN
Kim bu akaryakıt kaçakçıları?
Türkiye'nin "resmi...
YAVUZ BAYDAR
Eksiklik ve abartma
Ne az olacak, ne fazla. Haberleri...
Liderlik İtalyanlar'a
Papa II'nci Jean Paul'ün halefinin kim olacağı tartışmaları...
Kardinaller Sistine Şapeli'ne kapanacak
1 milyar Katoliğin liderini belirleyecek kardinaller, bu hafta...
100'üne gözüne bulaştırdı!
100'üne gözüne bulaştırdı!
Galatasaray, 100. yıl formasını sırtına geçirdiği ilk maçta, ligin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu