kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Sezaryen Türk hekimlerin zaafı'
Kesilen yerde çizgi halinde iz kalıyor

'Sezaryen Türk hekimlerin zaafı'

"Normal bir doğumu doktorun birkaç saat takip etmesi gerekirken, sezaryen yarım saatte sonuçlanıyor. Dolayısıyla, biz de çok fazla ısrar etmeyip, 'gel seni sezaryen yapalım' diyoruz. Doğumu takip edip gece yarısı uyanmak yerine, 'gel cuma günü saat 10.00'da doğumu yapalım' diyoruz. Bizlerin, yani hekimlerin zaafı devreye giriyor. Sezaryen yapmak Türk hekimlerinin kolayına gidiyor"

Eurofertil Üreme Sağlığı Merkezi Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, Türk kadınlarının sezaryene eğilimlerinin doktorlardan kaynaklandığını açıkladı. Dr. Özörnek, anne adayının doğum korkusunu yenmesinde doktorun büyük desteği olabileceğini anlattı...

* Sizce doğum yöntemine doktor mu, hasta mı karar vermeli? İkisi birden karar vermeli. Ben ihtisasımı Almanya'da yaptım. Bir gereksinim olmadığı takdirde sezaryenden kaçılması gerektiğini savunuruz. Ancak, Türkiye'de hastanın isteklerine çok önem veriliyor. Türk kadınlarının doğum acısına katlanmak istememesi sezaryen oranlarını artırıyor.

* Türk doktorları süslü paketler içinde sezaryeni öneriyor... Sezaryen doktor açısından kolay, hasta açısından zor bir operasyondur. Bizlerin, yani hekimlerin de zaafı devreye giriyor. Sezaryen yapmak Türk hekimlerinin kolayına gidiyor. Normal bir doğumu doktorun birkaç saat takip etmesi gerekirken, sezaryen yarım saatte sonuçlanıyor. Dolayısıyla, biz de çok fazla ısrar etmeyip, 'gel seni sezaryen yapalım' diyoruz. Doğumu takip edip gece yarısı uyanmak yerine, 'gel cuma günü saat 10.00'da doğumu yapalım' diyoruz.

* Türk kadınları kendileri için zor olduğu halde neden sezaryene yöneliyor, bizler ağrıdan daha mı çok korkuyoruz? Bütün dünya kadınları doğum ağrısından çekinir. Ama korkularını doktorlarıyla konuşarak yenebilir, sezaryen dışında çözüm yolu bulabilirler. Bence bu korkuyu epidural anestezi ile en aza indirebilirler. Türkiye'de eskiye oranla daha sık yapılmasına karşın, epidural uygulama hâlâ yeterince yaygın değil. Oysa, son derece avantajlı; hem ağrı duyulmasını engelliyor, hem de normal doğum yapılmasını sağlıyor. Üstelik, bir problem çıkarsa, aynı şekilde sezaryene geçiş yapılabiliyor.

* Doğumu mutlaka doktor mu yaptırmalı, ebelerin yaptırması sağlıklı mı? Ebe de yaptırabilir. Doğumun yüzde 95'i zaten ebe gözetiminde geçer. Yalnızca yüzde 5'lik bir grubun doktora ihtiyacı olur. Gebelik iyi takip edilirse, o yüzde 5'in durumu önceden belirlenir.

* Yaş ilerledikçe doğum zorlaşır mı? Evet, zorlaşır. Yaş ilerledikçe doğuma yönelik tüm riskler artar. Sakatlık, erken doğum, düşük gibi riskler çoğalır. Zaten yaşın ileri olması da sezaryen etkenlerinden bir tanesidir. 37-38 yaşın üzerindeki doğumlarda sezaryenin tercih edilmesi esas sebeplerden bir tanesidir.

* Kimler daha kolay doğum yapar? Gençler ve anatomik yapıları uygun olanlar daha rahat doğum yapar. Leğen kemik yapısı uygun olan kadınlar daha kolay doğum yapar. Bununla birlikte, daha önce doğum yapmış olanların da doğumu kolay geçer. Türkiye'de bir kere sezaryen olmuşsanız, mutlaka sezaryen yapıyorlar. Almanya'da böyle bir şey yoktur. İlki sezaryen olsa bile, sonraki doğum normal olabilir.

* Doğum sonrası depresyonun doğum yöntemiyle bir ilişkisi var mı? Doğum sonrası depresyon nadir görülür ve doğum yöntemiyle çok ilişkili değildir. Araştırmalar, sezaryen olan kadınlarda doğum sonrası depresyon oranının daha fazla olduğunu doğruluyor. Ancak, sezaryen bunun için tek neden olamaz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Depresyondaki Anne Adayına Sezaryen Şart!
 'sezaryen Türk Hekimlerin Zaafı'
 Ağrısız Normal Doğum' Hem Anne Hem De Bebek İçin En İdeal...
 Tek Suçlu Östrojen
 Ayakta Gezerek Sancısız Doğum Yapabilirsiniz
 Vitiligo Hastalarına Tıbbi Makyaj
 Bebekler Suda Kolay Doğuyor Anneler Ağrı Sızı Hissetmiyor
 Diş Fırçasını 3 Aydan Uzun Kullanmayın
 Çay, Yaşlanmayı Geciktiriyor...
 Temiz Eller Hayat Kurtarıyor
 Yüksek Kolesterolün Suçlusu Tiroit Hormonu Olabilir
 Uyumakta Güçlük Çekenlere 5 Etkili Yol
 Çocukları Sigaraya Karşıbilinçlendirin
 Adet Düzensizliğine Dikkat!
Erden içindekileri dökmek için 20 sene beklemiş, yazık!
Erden içindekileri dökmek için 20 sene beklemiş, yazık!
Yılmaz Güney'in iki günlük cezaevine naklediliş yolculuğunu anlatan...
Sokak çocukları artık top peşinde koşacak
Sokak çocukları artık top peşinde koşacak
British Council, İngiltere Büyükelçiliği himayesinde, Türkiye'de...
Sosyetiklere müjde
Sosyetiklere müjde
Fulya Eyilik'in sahibi olduğu Etiler'deki Ruhsal Gelişim...
Sezen'den büyük jest
Sezen'den büyük jest
Ünlü sanatçı Sezen Aksu, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.