kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Minicargo projesinin anlaşmasını imzalayan Fiat Auto CEOsu Sergio Marchionne, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Tofaş CEOsu Diego Avesani ve Peugeot-Citroen CEOsu Jean Martin Folz, yeni yatırımın Türkiyenin önünü açacağını söylediler.
Tofaş'ı şahlandıran yatırım
Yatırım Türkiye'ye güvenin bir ispatı
İlk kez lisans hakkı Türkiye'de olacak
Torun Agnelli'ye sürpriz doğum günü partisi
'Erdoğan ile Berlusconi arkadaş değil aile oldu'

Tofaş'ın dev yatırımıyla 3 bin kişiye iş

Lisans hakkı Tofaş'a ait olan 350 milyon Euro'luk Minicargo yatırımı başladı. Fiat, Peugeot-Citroen ve Tofaş ortak projesiyle yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Proje 3 bin kişiye iş sağlayacak.

Tofaş'ı şahlandıran yatırım

Fiat, Peugeot-Citroen ve Tofaş, Minicargo projesi için start verdi. 350 milyon Euro yatırımla ortaya çıkacak hafif ticari aracın üretimine 2007'de başlanacak. Yeni model 3 farklı marka adı altında tüm dünyada satılacak... Kapasitesini 300 bin adede çıkaracak olan Tofaş, 3 bin kişiye yeni iş olanağı sağlayacak. Şirket yılda 135 bin araç üretip, 1 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayacak. Tofaş, proje ile ihracat liderliğini hedefliyor.

Geçtiğimiz yılı rekorlarla kapatan Türk otomotiv sektörü, yeni bir yatırım daha kazandı. Fiat, PSA Peugeot Citroen ve Tofaş yeni bir hafif ticari araç geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda işbirliği anlaşması imzaladı. Minicargo isimli aracın üretimine 2007 yılı sonunda başlanacak. 350 milyon Euro'luk yatırımla ortaya çıkacak projenin tüm finansmanını Tofaş karşılayacak. Yılda 135 bin adet üretilecek olan Minicargo'nun yüzde 95'i dünya pazarlarına ihraç edilecek. Şirket, yeni modeliyle yılda 1 milyar dolarlık ekstra ihracat rakamına ulaşacak. Tofaş yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2008'de başlayacak ihracatla birlikte Tofaş, 2 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayacak. Yeni yatırım istihdama da yansıyacak. Üretici 3 bin kişiyi işe alarak, fabrikada çalışan sayısını yaklaşık 7 bin 500'e çıkartacak. Minicargo'nun tüm lisans hakları da Tofaş'ın elinde olacak.

İSTİKRAR GÖSTERGESİ
Fiat, PSA (Peugeot Citroen) Group ve Tofaş, dev hafif ticari araç projesi olan Minicargo'nun startını İstanbul'da verdi. Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen imza törenine, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Auto CEO'su Sergio Marchionne, PSA (Peugeot Citroen) Group CEO'su Jean-Martin Folz ve Tofaş CEO'su CEO Diego Avesani katıldı. Mustafa Koç, Avrupa'da 3 farklı marka altında satılacak Minicargo projesinde Tofaş'ın 8 yılda yaklaşık 1 milyon araç üreteceğini ve yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat geliri sağlanacağını söyledi. Koç, Türkiye'nin son dönemde elde edilen politik istikrar, ekonomide yaşanan önemli gelişmeler,
yaklaşan AB üyelik müzakereleri ve gerçekleştirilen yapısal reformlar ile bir yatırım merkezi olmayı başardığını belirtti. Yeni hafif ticari araç projesinin, Koç Grubu'nun Türkiye'ye olan inancı ile geleceğine güvenini gösterdiğini sözlerine ekleyen Koç, "Bu proje Türkiye'nin uluslararası pazarlardaki üretim merkezi rolünü pekiştirecek" dedi.

HEDEF 1 MİLYON ARAÇ
Mustafa Koç, şöyle devam etti: "Tofaş, iki global oyuncunun ortak aracını üretecek ilk şirket olacaktır. Avrupa'da 3 farklı marka altında satılacak. Minicargo projesinin yaratacağı ivme, Türkiye için önemli iş sahaları açılmasına imkân tanıyacak ve yıllık milyar dolar ihracat geliri sağlanacak.'' Koç, geçen yıl Türkiye'nin otomobil üretimi ve ihracatının yüzde 44'ünü gerçekleştirdiklerini de belirterek, "Yine de çok daha iddialı hedeflerimiz var. Koç Grubu 2010 yılına kadar 1 milyon otomobil üretmeyi hedefliyor. Minicargo projesi, bu hedefe ulaşılmasında önemli bir katkı sağlayacak" dedi. Minicargo projesinin kendine özgü bir ortaklık olduğuna işaret eden PSA Peugeot Citroen CEO'su Jean-Martin Folz da "Bir tarafta kendi bağımsızlığımızı korurken, diğer taraftan işbirliğimizi sürdüreceğiz. Fiat ile yıllardır sürdürdüğümüz ortaklığa üçüncü taraf olarak Tofaş'ı da dahil ettiğimiz için çok mutluyuz'' diye konuştu. Tofaş CEO'su Diego Avesani ortak üretim anlaşmasının Türk otomotiv sektörünün ulaştığı yüksek standart ve kalitenin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Doblo üretiminin de süreceğini dile getiren Avesani, "Minicargo ile Tofaş Türkiye'nin lider ihracatçısı konumuna gelecek" dedi.


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Dünya büyüme rekoru
 'Yüzde 30 payla tekel mi olunur?'
 Medyada yüzde 100 yabancı sermaye hâkimiyetine veto
 100 bin konut yükseliyor
 Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz
 Tansaş satışta, Koç Wal-Mart'la görüşüyor
 Rusya'daki hisse kavgası Turkcell'in satışına sıçradı
 Erdemir'de rekor temettüyü duyan yatırımcı yönetimi ayakta...
 'Moda oldu diye birleşecek halimiz yok!'
 Tavukçular dayanamadı fiyatlara yüzde 10 zam yaptı
 Dolar 1.34 YTL'ye geriledi, borsa yüzde 3.9 yükseldi
İLKER SARIER
Sir Eddington
Okan Bayülgen'in, "O kızla...
YAVUZ SEMERCİ
Nedir şu opsiyon meselesi?
Turkcell'in genel kurulu 29...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Kamu bankalarında ortak yönetim haksız rekabet...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sadece büyüme değil yatırım rekoru da kırıldı
Üstüste...
GAZİ ERÇEL
Krizlerin nedeni kur değil borçtur
Finansal krizlerin...
Hırsızlar 'çipi' yuttu
İngiltere'den getirilmesi planlanan bir sistemle, evlerdeki çeşitli...
ABD'de 'liderliği' öğrendiler
Urfa ve Mardinli 10 kadın ocak ayında Amerika'da liderlik...
Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu
Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu
Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, yazar...
Patlıcanımız temize çıktı
Patlıcanımız temize çıktı
Bakanlık İsveç'e 'ilaç kalıntılı' patlıcan ihraç ettiği saptanan...
IMKB
E: 25.558 D:% 3,89
DOLAR
S: 1,352 D:% -0,880
EURO
S: 1,756 D:% -0,735
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu