kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üniversiteye bahar sözlüklerle geliyor
Üniversiteye bahar sözlüklerle geliyor
Bu okulların öğrencileri 'yazar'
Sözlüklerden Seçme Tanımlar

Üniversiteye bahar sözlüklerle geliyor

Gençler artık kendilerini üniversite sözlüklerinde ifade ediyor. Tüm üniversitelerde yaşananlar, internetteki sözlüklerde ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin son günlerde en çok ne konuştuğunu biliyor musunuz? Siyaset, toplumsal sorunlar veya magazin onları ne kadar ilgilendiriyor? Belki de sınavdan başka bir şey düşünmüyorlar... Öğrenciler tüm duygularını, düşüncelerini paylaşmak için kendilerine özel sanal sözlükler hazırlıyorlar. Onbinlerce üniversite öğrencisini bir araya getiren bu sözlüklerin en büyük özelliği sadece üniversitelilere ait olması. Ekşi sözlük'le internette zirveye çıkan interaktif sözlük furyası üniversiteleri de sardı. Şimdiden Türkiye'deki 29 üniversitenin internette sözlüğü bulunuyor. Bu internet sitelerine girdiğinizde, o okul hakkında merak ettiğiniz hemen her şeyi bulmanız mümkün.

BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Her üniversiteye bir internet sözlüğü projesi Başkent Üniversitesi öğrencisi Evdal Kurban'dan çıkmış. Bundan sekiz ay önce sadece kendi üniversitesi için tasarlamayı düşündüğü bu sitelerden şimdi Boğaziçi Üniversitesi'den Akdeniz Üniversitesi'ne kadar pek çok üniversitede var. "Bu sözlükleri kurarken amacımız 10-15 arkadaş bir araya gelip, kendimize ait bir ortam yaratmaktı. Özellikle sınavlar öncesinde ders notlarını yazarız; böylece kolaylıkla başvuracağımız kaynak olur diye düşündük" diyen Kurban ve arkadaşları sonradan bunu tüm Türkiye'ye yaymayı hedeflemişler. Bunda da başarılı olmuşlar. Üniversite sözlükleri henüz iki ay önce açılmış olmasına rağmen, büyük ilgi topluyor. Sözlüklerin şimdiden yaklaşık 1500 yazarı var. Ancak bunların 800 tanesi Ankara'daki üniversitelerin öğrencileri. Çünkü bu projeyi başlatan öğrenciler Ankaralı olduğu için, burada kulaktan kulağa daha kolay yayılmış. Proje yetkilileri henüz reklam kampanyasına başlamadıkları için diğer şehirlerde çok az tanındıklarını söylüyorlar. On gün içinde tüm üniversitelerden gerekli izinleri alıp, kampüslere asacakları afişler, düzenleyecekleri partiler ve spor organizasyonlarıyla üye sayılarını arttıracaklarından eminler. Ayrıca yeterli mali altyapı sağlandığında ihtiyacı olan sözlük yazarlarına burs vermek gibi bir amaçları da var. Üniversite sözlüklerinin her biri özerk yönetim yapısına sahip. Her üniversiteden bir genç kendi okulunun sitesinin yönetimine talip olmuş durumda. Yazar sayısı arttığında ise bir sözlüğün lideri olan "local admin" yine sözlük yazarları tarafından demokratik bir seçimle sorumluluğu üstlenecek. "Üniversite öğrencisi değilim, bu sitelere giremeyecek miyim?" diye de kaygılanmayın. Çünkü üniversite sözlüklerini okuyabilmeniz için, öğrenci olmanıza gerek yok. Ama yazar olmak istiyorsanız, o üniversitenin öğrencisi olmanız şart.

GÜNLÜK HAYAT
Kendi üniversitesinin sözlüğünde yazar olmak isteyenler ancak okulun kendilerine verdiği mail adresiyle kayıt olabiliyorlar. Bu sözlüklere girmek için üniversitenin adını yazdıktan sonra "sozluk.org" yazmanız gerekiyor. Örneğin Hacettepe Üniversitesi'nin sözlüğünün adresi www.hacettepesozluk.org. Tüm okullar için aynı şey geçerli. Sözlüklerde genellikle öğrencilerin günlük hayatlarında yaşadıkları eğlenceli olaylar ve sorunlar ironik bir dille açıklanıyor. Örneğin son günlerde en çok başlık açılan konu Ata Demirer'in Beyaz Show'da yaptığı ünlü gaf. Türkiye'de bir benzeri daha olmayan bu üniversite sözlükleri projesi, kısa bir zaman içinde tüm dünyaya yayılacak. Çünkü projenin yetkilisi Evdal Kurban, yani sözlükteki nick'iyle (takma adı) "wairo", bu konseptin dünyada da bir eşi olmadığını söylüyor: "Üniversite sözlükleri internette yeni bir buluş oldu. Türkiye'de çok tuttuğunu görünce 'Neden tüm dünyada uygulamayalım ki?' dedik. Şimdilik Amerika'dan Avrupa'ya, Güney Afrika'dan Avustralya'ya kadar 20 üniversitenin sözlüğünü faaliyete soktuk. Hedefimiz dünyanın en iyi 50 üniversitesi". Her yabancı üniversitenin sözlüğü kendi dilinde hazırlanıyor. Yani sadece oralarda okuyan Türk öğrencilere yönelik olduğunu düşünmeyin. Üniversite sözlüklerini başlatan bu girişimci Türk gençlerinin, kendilerini daha rahat ifade edebilmek için geliştirdikleri yeni uygulamalar da var. Örneğin "Unisoz Messenger" programıyla dünyadaki tüm sözlük yazarları iletişim halinde olabilecek.

Ece Koçal

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kişiye özel diyetle sağlıklı yaşam
 Banyoda 'Hamam' zamanı
 Türkiye'nin en genç arpçıları
 Saygısızlık kapısını aralamayın
 İmparatorun yolculuğu
 Miniklere çok özel mama
 İpekyol'da nostalji rüzgarı
 Baharın trendleri Atasay'da
 Anne adayları ve tüm bebeklere
 Rengarenk bir sezon
 Şık ve kadınsı
 Daima yalan söyleyen bir hakikat
 Kitabın her sayfası muhalefet bayrağı
 Yollarda tek rakipleri rüzgar
 Süper besinler
 Balat'da bir güzel Balat kadar güzel
 İspanyollara emanet
 Erkek yürekli kadınlar
 Hippiler geri döndü
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Şiir İzmir'de "Konak"ladı!..
Paris'te eski hal binasının...
KENAN ONUK
Bir opera, bir senfoni
Bilkent Senfoni Orkestrası, bu...
Filmlerden film beğenin
Filmlerden film beğenin
DVD'de piyasa bu hafta çok hareketli. Bir zamanlar sıkıntı içindeyken...
Canavarların ölümü de bir dramdır
Canavarların ölümü de bir dramdır
Tarihin en büyük soykırımıyla suçlanmanın kompleksiyle Hitler ve...
Hakikat şarapta gizlidir
Eski meyhaneler küflü şarap kokardı, buram buram... Bu küflü şarap...
Hak etmediğim kadar şımartıldım
Yeni albümünün satış rakamlarını ve hatta gelirini bile bütün detaylarıyla...
Mirası 'seks tartışmaları'
Alfred Kinsey 1950'lerde dünyanın sekse bakışını değiştirmişti. Şimdi ise...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.