kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Varisin çaresi hareket ve soğuk su
Varisin çaresi hareket ve soğuk su
Varis Testi

Varisin çaresi hareket ve soğuk su


Saatlerce aynı pozisyonda durmaktan oluşan varise engel olmak için yürüyüş ve bisiklet gibi egzersizlerle soğuk su duşu yapılabilir.

Vücudumuz yürümek ve koşmak için yaratıldı. Modern yaşam ve iş hayatı saatlerce oturmayı ya da ayakta durmayı zorunlu kılıyor. Ancak bu tür yaşam biçiminin bir bedeli var. 40 yaşın üstündeki kadınların hemen hemen yarısında ve erkeklerden dörtte birinde ven (toplardamar) hastalıkları görülüyor. Gençlerin bile yaklaşık yüzde 15'inde cildin yüzeydeki ince kılcal damarlarında yer yer genişlemeler (telenjektazi) vardır. Bunlar ileride oluşacak ven hastalıklarının habercisidir. Ven sisteminin ana görevi kanı yer çekimine karşı kalbe taşımaktır. Bunda kalbin emme gücünün yanı sıra bacak kaslarının da rolü büyüktür. İnsan hareket ederken kan kalbe doğru pompalanır. Venlerde kapakçıklar kanın geriye akışını önler. Eğer hareketsizlik nedeniyle kan bacaklarda toplanırsa, kalıtımsal olarak bağ dokusu zayıf olanlarda varis oluşumuna neden olur. Bu aşırı genişleme sonucu venlerin içindeki kapakçıklar işlevini yerine getiremez. Böylece kan toplanması daha da artar.
Aşağıdaki önlemlerle varisten korunabilirsiniz.

1. Bol hareket:
Her hareket yararlıdır. En iyisi yürüme, yüzme, bisiklet gibi sürekliliği olan hareketlerdir. Aniden durma ve sıçrama gibi hareketlerle birlikte olan sporlar (futbol, basketbol vb.) varis yönünden sakıncalıdır.

2. 1 saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın: Oturan birinin arada bir ayağa kalkması ve dolaşması gerekir. Günde birçok kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır. Ayrıca ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp, baş parmakları birleştirin. Topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak da V hareketi yapın. Topuklarınız yerde kalsın, ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra ayaklarınızın önü yerle temastayken, topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10'ar kez tekrarlayın.

3. Soğuk su ile bacaklara duş yapmak: Cilde uygulanan soğuk su ile venler büzülür ve kan daha çabuk kalbe akar. Bu amaçla banyo küvetini üçte birine kadar soğuk su ile doldurun (14 ile 16 derece). Bu su içinde 10 dakika dolaşın. Her adımda ayağınızı sudan tamamen dışarı çıkarıp, sonra sokun. Diğer bir yöntem de sabah ve akşam bacaklara ayaklardan başlayıp yukarıya doğru soğuk su duşu uygulamaktır.

4. Bol giysileri tercih edin: Sıkı kemerler kan akımını zorlaştırır. Külotlu çorapların da bel kısmının sıkmaması gerekir.

5. Ayakkabı topukları 5 cm'den yüksek olmamalı: Topuklar ne kadar yüksekse bacak kaslarının pompalama işlevi o kadar zayıftır. Her gün giydiğiniz ayakkabıyı değiştirin. Değişik yükseklikteki topuklar kan pompasına uyarıcı etki yapar.

6. Doğru beslenme: Doğru beslenme vücuda gerekli yapı maddelerini sağlar. Bağ dokusunun dayanıklılık ve esnekliğini sağlayan kolajen ve elastin liflerinin azalması birçok organda yetmezliğe yol açar. Bağ dokusu zayıflığı varis oluşumuna neden olur. Doğru beslenme bağ dokusunu güçlendirir ve aşırı kilosuyu önler. Günde 2 litre sıvı tüketilmelidir.

7. Venlere dışardan mekanik destek: Dıştan destek görevi yapan külotlu çorapların iyi kaliteli olanları hafif varislerde yarar sağlar. Aşırı varis şikayetlerinde ise sıkıca kavrayan kompresyon çorapları (özel varis çorapları) yararlıdır.

8. Sigara içmemeli: Sigara ve oluşturduğu serbest radikaller damar duvarlarına zarar vererek damar hastalıklarının oluşmasını çabuklaştırır.

9. Bitkisel maddeler: Bitkisel kaynaklı venleri sıkılaştıran maddelerin (at kestanesi, gotu kola, Rutin, Diosmin) pomat ve hapları yararlı olabilir.

10. Hormonlar: Kadınlık hormonu östrojen, damarlarda genişlemeye yol açar. Bu nedenle kadınlarda varis erkeklerden daha sık görülür. Progesteron östrojenin yol açtığı damar genişlemesini önler. Oluşmuş olanları geçirmez ancak ilerlemesini durdurur. Progesteron jel şeklinde kullanılabilir.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Güzel hayaller beyni rahatlatır
 40'ından sonra gebelik çok zor
 Deterjan kısırlık yapabiliyor
 Şeker bir salgın gibi yayılıyor
 Şeker hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar
 Tiroid vücudun orkestra şefi
 İhmal edilirse kansere yol açar
 Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
 Kirli siyasette fazilet mücadelesi
 Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
 Akciğer kanserinde yeni umut
 Menopozdan sonra annelik
 Bir tablet al, gençleş ve güzelleş
 Savunma askerleri görevde
 Aseksüel devrim
 Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
 'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
 62 yıldır yemek yemedi
 Sinemada Moleskine
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Ofis işi istemedim, 'atçı' oldum
Ofis işi istemedim, 'atçı' oldum
Sabancı Holding'te çalışmak yerine 'atçı' olmayı tercih eden Sevil...
Zihin gelişimi için erken eğitim şart
Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) başlattığı "7 Çok Geç" kampanyası...
3000 yıl yaşamak hayal olmaktan çıktı
Binlerce yıl yaşamak mümkün olabilir. Bilimadamları başta kök hücre...
Vivaldi yemeğe lezzet katar
Sofrada Barok müzik ya da alaturka dinlenir. Ama müzikle yemek arasında denge...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.