kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onun açamadığı kilit yok
Onun açamadığı kilit yok
Uzmanından güvenli kapı tüyoları

Onun açamadığı kilit yok

Mehmet Sert İstanbul'un en ünlü çilingirlerinden biri. TMSF'nin el koyduğu villaların kapılarını da açan Sert, yaşadığı ilginç olayları, hırsızlığa karşı alınabilecek önlemleri anlattı.

Sağda solda unutulan, en çok kaybedilen şeylerin başında anahtarlar gelir şüphesiz. Sizin de evinizin, arabanızın, işyerinizin kapısında çaresizlikle kıvrandığınız olmuştur mutlaka. Dikkatli olanlar bu durumla daha az karşılaşırken, biraz dalgın olup haftada bir anahtarını unutanlar da oldukça fazla. Bunu biz değil, çilingir Mehmet Sert söylüyor: "İnsanlar anahtarlarını hep unuturlar. Ya içerde kalır ya dışarıda kaybolur ya da çaldırırlar. Haftada bir anahtarını unutan müşterilerim var." Mehmet Sert, dükkanı bulunan Taksim'in eğlence merkezi olduğunu ve alkol tüketimi yüksek olduğu için anahtar unutma olaylarının da sık yaşandığını belirtiyor. Ayrıca yine Taksim'e yolu düşen ya da burada yaşayan pek çok ünlüyle de yolu kesişmiş Sert'in. Müşterileri arasında Kayahan, Emel Müftüoğlu, Haluk Levent, Müjde Ar, İlknur Bozkurt, Yaprak Özdemiroğlu, Atilla Özdemiroğlu gibi isimler ilk akla gelenler. Mesleğinde gizlilik ve güven ilişkisinin önemini vurgulayan Mehmet Sert, müşterileriyle ilgili detaylara girmekten kaçınıyor: "Hem iş yaptığım hem de dost olduğum ünlüler ve milletvekilleri var. Herkesin anahtarcıya yolu düşüyor. Film çekimlerinden, röportajlardan dönerken, geceyarısı anahtarlarını unutup beni arayabiliyorlar." Ayrıca kimi zaman anlaşmazlıklar nedeniyle de kendisine iş çıkıyormuş: "Mesela Ceylan Çaplı ve İzzet Çapa bir ara birlikte Akademi adlı bir gece kulübü işletiyorlardı. Sonra aralarında anlaşmazlık çıktı. Bir gün biri kapının kilidini değiştiriyordu ertesi gün biri. Açmak da bana düşüyordu." Evlerin, arabaların, şirketlerin kapılarını ve şifreli kasaları açmakta uzman olan Sert, icra durumlarında özellikle TMSF'nin el koyduğu villa ve özel kasaların açılmasında aranılan bir çilingir. TMSF'nin işlerinde de ilginç olaylarla karşılaştıklarını belirten Sert, yurtdışına kaçan bir işadamının evinin kapısını açmak için 5 saat uğraşmış ama açtıklarında içerisinin çoktan boşaltıldığını görmüş. "Bir keresinde de yine batık durumdaki bir işadamının site içindeki evine gittik. Evin kapısı anormal bir sistemle donatılmıştı. Amerika'dan özel dijital kilit getirip takmışlar. Kapıyı açtıktan sonra elektroçiple bütün sistemi kontrol eden bir kilit vardı. Kapıyı açtık ama blok sistemi devreye girince içerden metal bir kitleme gerçekleşti. Açamadan geri dönmüştük."

KİLİT BÜYÜSÜ BULDUM
Polisin de sık sık kendisinden yardım aldığını belirten Mehmet Sert, sözlerine şöyle devam ediyor: "Avukat, icra memuru, polis hep bizden yardım ister. Çünkü biz olmadan kapıyı açamaz, biz de onlarsız açamayız. Garip olaylarda, icra işlerinde polissiz açılmaz. Devletin el koyduğu bankaların kasalarını açarken yanımızda noter oluyor mutlaka ve kasadan çıkanları tasdikliyor." Hiç bir işini tutanak tutmadan gerçekleştirmediğini söyleyen Sert'in her gün karşılaştığı ilginç olayları şöyle sıralıyor: "Evi boşaltmak için kapıyı açtırmaya çalışan boşanmış eşler çok gelir. 'Bu benim kasam ama şifresini unuttum' diyerek patronunu soymaya çalışan hırsızlar geliyor. 'Evimde kilit büyüsü buldum' deyip bunu çözdürmeye gelenler de oldu. 'Evime hırsız girdi' diyerek geliyor. Gidip bakıyorum hırsızın yapacağı bir iş değil. Sigortadan para almak için tezgah yapıyor. Bunu anlıyoruz bu işin içinde olduğumuz için. Böyle durumlarda hiç dokunmadan oradan ayrılıyoruz." Kimi zaman açtığı kapıların ardında cinayetlerin ortaya çıktığı da olmuş Mehmet Sert'in: "Kapı açma o kadar riskli bir olay ki. İçeriden ölü çıkabiliyor. Tabii böyle şüpheli durumlarda polisle birlikte açıyoruz kapıları." Mehmet Sert aynı zamanda şifreli ve tarihi kasaları açmakta da usta. 400 yıllık, 6 ton ağırlığında bir İngiliz kasasını açtıklarını da anlatıyor. Kasa, yapılabilecek en ufak bir hatada, açmaya çalışan kişinin ölmesi için üzerine düşecek bir düzenekte yapılmış, tabii ki kasayı sahibinden başkasının açmasını engellemek için. Ama bunu da açmayı başarmışlar. Şifreli kasaları açmanın da başlı başına bir iş olduğunu söyleyen Sert, bunun yöntemini de şöyle anlatıyor: "Bizim kasalar için de maymuncuklarımız var. Ama şifreli kasaları 2.5'luk matkap ucuyla ince bir delikle açıyoruz.

Neslihan Tunç

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Zordaki Swiss'i Lufthansa uçuracak
 Halka açık 'fondue' tadında demokrasi
 Dersimiz Formula 1
 Bu tavlada mars 16'ya katlanıyor
 Sinema tanrıçaları DVD'de
 Aksak Timur'un şarap sevgisi
 Avuç içinde müzik kutusu sahibi olun
 MP3 seçmeleri
 THY'nin yeni koltukları
 Çanakkale'nin cesur havacıları
 Kısa...kısa...
 Türk yatı 'Numarine' bir numaraya oynuyor
 Keyif sofrasından ecel masasına
 Mikrojet geliyor
 Uçakta dadı var
 Kısa...kısa...
 Klasiklerin sonuncusu modernlerin birincisi
 Helikopter-uçak geliyor
 Modern sanatın miladı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yolcular hostes oluyor
Uçakla sık seyahat edenlerin...
TURGAY NOYAN
Balık ve ruh sağlığımız
Yaz tatilindesiniz. Ege'- nin...
STELYO BERBERAKİS
Yunanistan'daki Osmanlı Eserleri
Selanik ve Kavala'da...
YASEMİN TAŞKIN
Siyaset Sahnesi
Siyaset yorumcusu Curzio Maltese,...
FİKRET AYDEMİR
Yine Aynı Hikaye...
Türk ve Yunan...
Güzel hayaller beyni rahatlatır
Güzel hayaller beyni rahatlatır
Depresyonda mısınız yoksa depresyona girmek üzere misiniz? Dr. Tanju...
Ofis işi istemedim, 'atçı' oldum
Sabancı Holding'te çalışmak yerine 'atçı' olmayı tercih eden Sevil...
Zihin gelişimi için erken eğitim şart
Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) başlattığı "7 Çok Geç" kampanyası çocuğun...
3000 yıl yaşamak hayal olmaktan çıktı
Binlerce yıl yaşamak mümkün olabilir. Bilimadamları başta kök hücre çalışmaları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.