kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Yeni TCK kalite getirecek ama

Bir çok meslektaşımın aksine hali hazırdaki kanunlarla yapılan gazeteciliğin gazetecilik olmadığına inanıyorum. Zaten ülkemizdeki gazetecilik bir nevi eğlence sektörüne dönüşmüş, televole kültürünün sultası altına girmiş durumda. Gazetelerde karalanan, iftiraya uğrayan, hakkında olmadık iftiralar atılan kişileri, mevcut hukuk düzeninin (teknik olarak) ve ilgili yasaların koruması söz konusu değil.
Ancak, şu yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) çıkmadan önce, kesinlikle milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gerektiğine de inananlardanım. Hükümet olmuş bir partinin bakan üyelerinin suçlarını affettirecek yasa çıkarırken, medyaya çekidüzen verme gayreti içine girmeleri ne kadar ahlaki? Ve en önemlisi, herkesin ihtiyacı olan hukuk düzeninin modern ve çağdaş bir hale getirilmesi asıl panzehirken, yaşananlar bir şanssızlık olmalı.
Bugün medya mağduru olduğunu iddia eden siyasilerin ve gerçekten medya mağduru olan vatandaşın da asıl problemi, medyaya hükmeden yasalar değil, hak aramadaki sorunlardır. Yeni TCK ile düzenleme yapılmasına rağmen, hakimin, savcının imkanları genişletilmezse, adliyeler geri kalmış teknolojilerle ve bürokrasiyle boğuşmaya devam ederse sorun ne kadar çözülecek? Korkuyla adalet sağlanır mı?
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, sağlıklı işleyen bir medya sektörünün demokratik toplumlar için neler ifade ettiğini iyi bildiğini de düşünüyorum.
Mesela, Toprak Holding'in patronu Halis Toprak'ın Atatürk Havalimanı VIP salonunu kullanmasına Cemil Çiçek tepki göstermiş, ama etkili ve yetkili koltukta oturmasına rağmen sonuç alamamıştı. Çünkü, Çiçek'in o çıkışından sonra Atatürk Havalimanı'nın VIP Salonu iki kat daha büyük bir mekana taşındı. Diğer taraftan VIP'ten geçenlerin profilleri yeni hükümete göre şekillendi, ama VIP sayısı ne kadar azaldı? Ya da azaldıysa neden daha büyük ve lüks bir mekana taşındı? Ben çözemedim.
Bu tablodan anladığımız şu; Çiçek en azından medya kanalıyla bu problemin çözümünü istiyordu. O halde bu medyanın iyi bir yasaya kavuşması da şart. Açıkçası, bazı olumsuzluklarına rağmen yeni yasada bir çok yenilik var. Ancak, etkileşim içinde olduğu, görev paylaştığı alanlarda benzeri iyileştirmeler olursa, paralelinde düzenlemeler yapılırsa daha iyi sonuç alınacaktır. Yani benim belgesiz ve bilgisiz yazmamam istenecek, ama belge veren makamlar da keyiflerine göre susacak.
Ve polislerden sonra gazetecilerin de yeni yasa sebebiyle bahane üretmelerine gerek olmadığına inanıyorum. Polislerin herhangi bir zanlıya, hiçbir delil ve somut veri olmadan suç isnat etmeleri, ölçüsüz işler yapması ne kadar hoş değilse, gazetecilerin de somut bilgiler olmadan, konuyla ilgili belgeler ortaya konmadan haber yapmamaları, yazı yazmamaları lazım gelir.
Yeni TCK ile birlikte başka sıkıntılar da var. Hükümetin yani bakan ve alt kadrolarının medya ile diyaloğu sorunlu. Elimizde somut belgeler olmasına rağmen kabinenin bir çok bakanı tarafından, rahatlıkla yanlış yönlendirilmeye çalışıyoruz. Örnek, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı gecikecek mi? Peki geciktirenler kimler ve cezai müeyyidesi var mı?
Diğeri ise medyaya yabancı sermayenin girmesi nasıl olur? Medyaya bir PETKİM ya da Türk Telekom'un satışı gibi bakılması doğru mu? Kamuya ait değerlerin yabancı tarafından kullanılması ne getirir? Hemen karar vermek yerine tartışılması gerekiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fikir değil yoksulluk hareketi   / 26-03-2005
 'İTO şeffaf olacak'   / 23-03-2005
 30 bin meçhul göz   / 21-03-2005
 Küçük ülkeye büyük ilgi   / 19-03-2005
 Taslak böyle olursa   / 16-03-2005
 Deli Dumrul şaşkın   / 14-03-2005
 İTO'da sürpriz adaylar   / 12-03-2005
 Bakan ihaleye el koydu   / 09-03-2005
 Devletten tarifli ihale   / 07-03-2005
 Afrika'daki revizyon ekibi   / 05-03-2005
GAZİ ERÇEL
Sıcak paranın miktarı
Sıcak para tartışmaları bitmiyor.
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Turkcell'in satışında madalyonun öteki yüzü
Tarihi satın...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Vergi dışı kaynak için Odalar Birliği'nde...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yeni TCK kalite getirecek ama
Bir çok meslektaşımın...
Bayrak yakılması olayının ardında ne var?
Türkiye son bir haftayı "Bayrak yakılması" tartışmalarıyla geçirdi.
Sakıp Ağa'nın ödülü Cüneyt Gökçer'in
Merhum işadamı Sakıp Sabancı anısına bu yıl birincisi verilen 'Bir...
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sert çıkış: "Kim...
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Büyük Üstat Paşakay: "Ayrılmayı isteyen Masonik bilgiyle donatıldığı...
IMKB
E: 25.503 D:% 1,73
DOLAR
S: 1,353 D:% -0,148
EURO
S: 1,753 D:% -0,171
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu