kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

Vergi dışı kaynak için Odalar Birliği'nde zirve

Geçtiğimiz hafta, gözlerden uzak kritik bir toplantı yapıldı. Odalar Birliği'nin ev sahipliğindeki zirvenin konukları Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal'dı. Gündem, "Kamu Borç Stokunun Tasfiyesinde Vergi Dışı Alternatifler" olarak belirlenmişti. Prof. Güneri Akalın'ın sunduğu öneriler aslında yeni değildi. 15 maddelik liste şu başlıklardan oluşuyordu: 1) Özelleştirme. 2) Gelir ortaklığı senetleri. 3) Bedelli askerlik. 4) Kamu emlakinin satışı. 5) Devlet üretme çiftliklerinin özelleştirilmesi. 6) Kentlerdeki hazine arazilerinin kat karşılığı müteahhitlere verilmesi. 7) Orman kapsamı dışındaki arazilerin değerlendirilmesi. 8) Gecekondulara tapu satışı. 9) Yastık altındaki altının kamu bankalarınca kar ortaklığı belgesine dönüştürülmesi. 10) Kamu kurumları arasında borç mahsubu. 11) Gurbetçilere iskontolu kamu hissesi satışı. 12) Sosyal tesis ve lojmanların bir fona devri ile kira geliri sağlanması 13) ABABD hibe ve fonlarından yararlanılması. 14) Emekli ikramiyeleri ve kıdem tazminatlarının hazine kağıtlarıyla ödenmesi. 15) Eğitim, sağlık, yurt gibi hizmetlerin harçlarla finanse edilmesi.
Önerileri dinleyen Babacan, "Bunların bir çoğu kaynak değil, borçlanma aracı" demekten kendini alamadı. Babacan, ısrarla "kayıtdışı ekonomi"ye işaret etti ve "Asıl kaynak orada" dedi. Dikkatler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın önümüzdeki günlerde açıklayacağı kayıtdışıyla mücadele stratejisine odaklandı.
Söz, Unakıtan'dan açılmışken... Sayın bakanla ilintili iki konuya bakmakta yarar var. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İsmail Destan görevini bırakmak zorunda kaldı. Bir süredir özelleştirmedeki takımın yetkinliği sorgulanıyordu. Tekel, Tüpraş gibi büyük işlerdeki başarısızlık karşısında Adalet Bakanı Cemil Çiçek bile "Pratisyen hekimlerle ameliyat yapmaya kalkarsanız bu kadar olur" demişti. Ancak aradan geçen sürede bu ekip dosyasına hakim konuma geldi. THY halka arzı ve araç muayene istasyonları özelleştirmeleri "başarılı örnekler" olarak kayda geçti.
613 milyon dolarlık performansı ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "İşte sürpriz kaynak" dediği araç muayene istasyonları ihalesinin mimarı Destan'ın görevinden ayrılması oldukça manidar. Destan'ın gidişi ile Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, özelleştirmeden sorumlu bakanlıktan alınması benzer gerekçelere dayanıyor. Şener gibi Destan da yıllar önce özelleştirilmiş kuruluşların kronikleşen borç erteleme talepleri karşısında bunaldı.

Vergi
idaresi pazarlığı
Unakıtan yönetimindeki Maliye Bakanlığı, "Gelir İdaresi Reformu"nun sancılı sürecine rağmen, vergi tahsilatında hayli iyi gidiyor. 1 Ocak-24 Mart vergi verileri, henüz Gelir Vergisi taksitleri yansımamış olmasına rağmen geçen yılın üstünde. Basit usul olarak adlandırılan küçük esnafın vergi beyanlarındaki artış yüzde 100'ü aştı.
Buna rağmen, yarı özerk Gelir İdaresi Başkanlığı tasarısı tartışma yaratmaya devam ediyor. TBMM'de kurulan alt komisyon Vergi Konseyi Başkanı Uysal ile Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu'nu ayrı ayrı dinledi. Doğrusu, tasarının talihsizliği başlangıçtaki hazırlanış biçimindeydi. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in deyişiyle ilk metin, üç kişi tarafından kaleme alınmış, teşkilattan gizlenmişti. Sadece özlük haklarını iyileştirmeyi esas alıyordu. Ancak Dinçer'in etkisi bile tasarıyı mükemmelleştirmeye yetmedi.
Bugün gelinen noktada, Gelir İdaresi Başkanlığı, verginin yanısıra SSK ve Bağ Kur primlerini de toplayacak. Elektronik beyanname verip, banka kanalıyla ödeme yapan mükellefe vergi indirimi sağlayacak. Maliye müfettişihesap uzmanıgelirler kontrolörleri rekabeti, vergi denetmenlerinin talepleri ise milletvekillerinin mahareti ile dengelenebilecek. Henüz sihirli formül bulunmuş değil.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 IMF için ev ödevi haftası   / 21-03-2005
 Sıcak para sarmalı korkutuyor   / 14-03-2005
 Bak postadan vergi çıkıyor   / 14-02-2005
 YKB'de hiç konuşulma yanlar...   / 07-02-2005
 Bürokrasi kazanı kaynıyor   / 24-01-2005
 Yabancı yatırımcı yeşil ışık yakmadı   / 10-01-2005
 Yeni kamu reformu vergi dairelerini de kapsayacak   / 03-01-2005
 2005'te hedef yatırıma kaynak ve vergi indirimi olacak   / 18-10-2004
 Yeni programın hatları oluşuyor   / 26-07-2004
 Meclis'ten 'Finansal dedektiflik' önerisi   / 19-07-2004
GAZİ ERÇEL
Sıcak paranın miktarı
Sıcak para tartışmaları bitmiyor.
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Turkcell'in satışında madalyonun öteki yüzü
Tarihi satın...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Vergi dışı kaynak için Odalar Birliği'nde...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yeni TCK kalite getirecek ama
Bir çok meslektaşımın...
Bayrak yakılması olayının ardında ne var?
Türkiye son bir haftayı "Bayrak yakılması" tartışmalarıyla geçirdi.
Sakıp Ağa'nın ödülü Cüneyt Gökçer'in
Merhum işadamı Sakıp Sabancı anısına bu yıl birincisi verilen 'Bir...
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sert çıkış: "Kim...
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Büyük Üstat Paşakay: "Ayrılmayı isteyen Masonik bilgiyle donatıldığı...
IMKB
E: 25.503 D:% 1,73
DOLAR
S: 1,353 D:% -0,148
EURO
S: 1,753 D:% -0,171
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu