kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ESKİ BÜYÜKELÇİ ÖFKELENDİRDİ Dışişleri heyetinde yer alan eski Kırgızistan Büyükelçisi Metin Göker’in “Zor bir haftaydı. Ama en azından Kırgızistan’da böyle bir tarihi yaşadığınız için mutlu olmalısınız” sözleri üzerine öğrenciler salonu terk etti.
'Sabaha kadar dua ettik'

Kırgızistan'daki karmaşada evlerinin kapıları göstericilerce zorlanan, korkudan dışarı çıkamayan, yiyecek ekmek dahi bulamayan Türk öğrenciler derhal ülkeye dönmek istiyor. Ancak yetkililerin ilgisizliğinden yakınan öğrenciler "Üniversite de tatil edilmiyor" diyor.

Boş sokaklarıyla ölü bir kente dönen Bişkek'te, Moskova'ya kaçtığı ileri sürülen Aksar Akayev'in "İstifa etmedim. Görevimin başındayım" açıklaması üzerine yine tedirgin bir bekleyiş başladı. Akayev yanlılarının muhaliflere yönelik saldırı hazırlığında oldukları iddiası sokakları boşaltırken, polisin halen sokağa çıkmadığı kentte güvenliğin kollarına kırmızı bant takan sivil milisler tarafından sağlanmasından en çok Türk öğrenciler tedirgin. Manas Üniversitesi'nde görüştüğümüz öğrenci ve yetkililer, yaşadıklarını endişeli bakışlarla anlattı. Öğrencilerden Gizem İlhan, yaşadığı korkuyla ilgili şunları söyledi: 10 kişilik bir grup eve gelip kapıyı zorladı. Çift kapı olduğu için açamadılar. Kapının arkasında elimizde bıçakla içeriye girmesinler diye dua ettim. Yarım saat sonra tekrar dönüp yine kapıyı zorladılar. Türkiye'ye dönmek istiyorum. Ama üniversite yönetimi derslerin başlayacağını söylüyor. Gerekirse okulu bırakmayı düşünüyorum. Okul yönetimi 'ortalık sakin' diyerek umursamaz davranıyor...

KAPIYI ZORLADILAR
Serap Ataoğlu da, "Ekmek alacak açık bir dükkân yok. Elimizdeki dövizi yarı fiyatına bozduruyoruz" dedi. Kemal Yılmaz ise "Altıncı mahallede Rus arkadaşlarım var. Önceki gün orada çıkan silahlı çatışmada 3 kişinin öldüğüne tanık olduklarını söylediler. Kimin ne olduğunu bilmeden, evimizden sokağa çıkmadan, sürekli bir korunma refleksiylehareket ediyoruz. Okul senatosundan en azından bir aylık bir tatil kararı almasını bekliyoruz ama derdimizi anlatamıyoruz" diye konuştu.

REKTÖRÜ PROTESTO ETTİLER
Dışişleri Bakanlığı tarafından Bişkek'e gönderilen heyet ile üniversite yönetimi tarafından önceki gün yapılan toplantı gergin geçti. Toplantıda Manas Üniversitesi Rektör Vekili Seyfullah Çevik "Ortalık sakin. Tatil kararına gerek yok" deyince, öğrenciler alkışla protesto etti. Ancak Kırgızistan Büyükelçisi Serpil Alpman'ın "Ailemizle görüşmek için kontör alacak bir yer bile bulamıyoruz. Her yer kapalı" diyen Öğrenci Konseyi Başkanı Recep Yıldız'a çantasından çıkardığı kontör kartını uzatması gerginliği yeniden artırdı.

İKİ YIL ÖNCEKİ CİNAYET
Öğrencilerin korku yaşamasına neden olan olaylar, 2 yıl önce iki Kırgız öğrencinin öldürülmesiyle başladı. Cinayetle suçlanan Türk öğrenciler Asım Kılınç ile Mehmet Türkmenoğlu tutuklandı. Kılınç 19, Türkmenoğlu ise 21 yıl hapis cezası aldı. Dava dosyası halen temyizde bulunan olayın ardından birçok Türk öğrencinin, vizeleri ve oturma izinleri olduğu halde keyfi olarak gözaltına alındığı öne sürülüyor. "Rahat kalamayacaklarını" anladıklarını belirten Türk öğrenciler de evlerini terk ederek Manas Üniversitesi'nin öğrenci yurduna yerleşme kararı aldı.

Zülfikar Ali Aydın - Güngör Karakuş


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kızın mı var derdin var!
 AB hedefiniz size değişiklik getirdi
 'El Kaideci diye tutuluyor ama suçsuz'
 Schiavo, Bush'un oylarını düşürdü
 Lübnan'da sekiz günde 3 saldırı
 Washington Times: Şenlik bitti
 Peşmergeler Irak ordusuna dahil
 Bucep telefonu çocuklara özel
 13 saat 'hasret' giderdi
 Yırtık rahibe
 46'sında model oldu
 Akdeniz hızla ısınıyor
 Bilim dünyası şokta
 Alpler'in eteğinde geleceğin TV'si
 Cama çıktı konuşamadı
Figo ile farkımız ne?
Figo ile farkımız ne?
Yıldıray: "Milli maçlarda, Avrupa Kupaları'nda Zidane, Figo, Beckham...
Yanal da beğenmedi
Yanal da beğenmedi
Ersun Yanal: "Değişimi ve başarıyı birlikte kovalarken, sonuç...
Kaya için geri sayım
Kaya için geri sayım
AK Parti, enerji yolsuzluğunda adı geçen vekiller Cemal Kaya ve Nezir...
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sert çıkış: "Kim...
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Büyük Üstat Paşakay: "Ayrılmayı isteyen Masonik bilgiyle donatıldığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu