kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu tavlada mars 16'ya katlanıyor
Bu tavlada mars 16'ya katlanıyor
Vido kübü her şeyi değiştiriyor

Bu tavlada zar tutulmaz

Kuralları değişen modern tavla dünyada hızla yayılıyor. Klasik tavladan en önemli farkı, oyuncuların herhangi bir anda "rest" çekebilmesi...


Bu tavlada mars 16'ya katlanıyor

Tavla Türkiye'ye 'modern tavla' adıyla farklı döndü. Hızla yayılan modern tavlanın kuralları iddiayı çok büyütüyor.

Türkiye'de neredeyse herkesin bildiği ancak bir kahve oyunu olarak gördüğü tavla, dünyada giderek yaygınlaşıyor. Üstelik Zeka Olimpiyatları'na dahil edilecek kadar önemseniyor. Hatta uluslararası bir federasyonu bile var. Çünkü onlar tavlayı sadece şans değil, aynı zamanda zeka ve strateji oyunu olarak görüyorlar. Ancak dünyada oynanan tavla bizim oynadığımız tavladan biraz daha farklı. Onlar Worldwide Backgammon Federation (WBF), yani Uluslararası Tavla Federasyonu'nun belirlediği kurallar çerçevesinde oynuyorlar. WBF'nin Türkiye'de bir temsilcisi var ve bu temsilcilik sayesinde, uluslararası kurallara uygun tavla "modern tavla" adıyla ülkemizde oynanıyor. Artık, birçok şehirde modern tavla turnuvaları yapılıyor, Türk oyuncular uluslararası turnuvalara katılıyor ve meraklıları her geçen gün artıyor. Uluslararası Tavla Federasyonu, 1986 yılında Alberto da Pra adlı bir İtalyan mühendis tarafından kurulmuş. Merkezi İsviçre'de olan federasyonun 43 üye ülkesi var. Federasyon 2000 yılından beri Türkiye'de Arda Fındıkoğlu tarafından temsil ediliyor. Bu tarih aynı zamanda Türkiye'nin modern tavla ile tanışma tarihi oluyor. Şu anda WBF Türkiye temsilciliğinin 28 şehirden 600'ü aşkın üyesi bulunuyor.

KATI KURALLAR VAR
Arda Fındıkoğlu'na modern tavla'yı soruyoruz; "Bizim oynadığımız tavladan çok farklı değil ama keskin kuralları ve bazı stratejik eklemeleri var. En büyük farklılık modern tavla'da bir vido kübü (bir nevi zar) olması. Vido kübü oyunu katlamaya yarıyor. Oyunun herhangi bir anında, kazanacağımı düşünüp vido kübünü öneriyorum. Bunun anlamı sonucu ikiyle katlamak. Rakibim de oyunu kendine döndüreceğini düşünüp kabul edebilir. Kabul etmezse oyun bitiyor ve vido kübünü öneren oyun kazanmış oluyor. Ama kaybedecek gibi görünmenize rağmen 'ya kazanırsam' deyip kabul edebilirsiniz ve zar bu, oyun lehinize dönerse bu kez de siz vido kübünü önerebilirsiniz bu kez de her sonuç 4'e katlanıyor. Kaçarsa iki puan veriyor, kabul ederse ve bu kez yine şans o kişiden yana dönerse yine vido kübünü önerebilir bu kez sonuç 8'e katlanır. Bu 16'ya kadar çıkabilir. Sonra bir bakıyorsunuz 11 oyunluk bir set bir oyunda bitmiş oluyor. İşte en büyük fark bu. Onun dışında fincanla zar atmak zorundasınız. Herkesin kendi zarı var. Herkes kendi sağına zar atmak zorunda gibi oynayış şekliyle ilgili kurallar var. Ama bu vido kübü oyunu o kadar değiştiriyor ki, örneğin düz tavlada çok başarılı biri, modern tavlada çok başarısız olabilir. Çünkü bu oyunun yüzde 40'ı kübü önermek ve reddetmekle ilgili. Sadece bunun için birçok kitap yazılmış. Dünyada tavlada gelinen son nokta bu."

YÜZDE 30 ŞANS
Arda Gedikoğlu'na çok sık tartışılan tavla şans oyunu mu, zeka oyunu mu diye soruyoruz; "Modern tavlada yüzde 30'u oyun bilgisine dayanır, yüzde 30'u zar faktörüdür ve kalan yüzde 40'ın yüzde 10'u tecrübe, kalan yüzde 30'u da o anki motivasyon ve psikolojidir. Yeryüzünde üç masa oyunu var. Birincisi satranç ki, sadece zekaya dayanıyor. Sadece şansa dayalı, bingo, tombala gibi. Bir de şansın ve zekanın değişik oranlarda pay aldığı oyunlar var. Bu da iki tane. Biri briç, diğeri tavla. Briç çok saygın bir oyun ama tavla öyle saygı görmüyor. Tavlanın yeterince saygı görmemesinin nedeni de belki herkesin bilmesi olabilir. 5 bin yıldır bu oyun bu topraklarda oynandığı için herkes tarafından oynanması da çok normal." Modern tavla oynayanların her geçen gün arttığını söyleyen Gedikoğlu, iki ayda bir turnuva yaptıklarını söylüyor. "İlk kez 2001 yılında turnuva yapmıştık. Şimdi iki ayda bir İstanbul, Ankara ve Bodrum'da aynı anda turnuvalar düzenliyoruz. Her turnuvaya 10 farklı şehirden 100 civarında kişi katılıyor. Bu turnuvalar sonunda da Türkiye şampiyonunu seçiyoruz. Şampiyon olanlar Türkiye'yi uluslararası turnuvalarda temsil ediyor. Şimdiye kadar 9 uluslararası turnuvaya katıldık. Bir Avrupa ikinciliği, bir Avrupa üçüncülüğümüz var. Her turnuvadan küçük de olsa bir kupa getiriyoruz." Modern tavlaya kadınlar da ilgi gösteriyor. Gedikoğlu, turnuvalara katılanların yüzde 10'unu kadınların oluşturduğunu ve erkeklerle başabaş mücadele ettiklerini anlatıyor. Kadınlar arasında ünlü modern tavlacılar da var. Akrep Nalan bunların başında geliyor. Akrep Nalan her hafta WDF Türkiye üyeleriyle oynuyor. Bedri Koraman, Fikret Hakan da turnuvaların müdavimlerinden. İşadamı, bürokrat, akademisyen birçok meslekten modern tavla tutkunu var.

Şerif Ercan

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Zordaki Swiss'i Lufthansa uçuracak
 Halka açık 'fondue' tadında demokrasi
 Dersimiz Formula 1
 Onun açamadığı kilit yok
 Sinema tanrıçaları DVD'de
 Aksak Timur'un şarap sevgisi
 Avuç içinde müzik kutusu sahibi olun
 MP3 seçmeleri
 THY'nin yeni koltukları
 Çanakkale'nin cesur havacıları
 Kısa...kısa...
 Türk yatı 'Numarine' bir numaraya oynuyor
 Keyif sofrasından ecel masasına
 Mikrojet geliyor
 Uçakta dadı var
 Kısa...kısa...
 Klasiklerin sonuncusu modernlerin birincisi
 Helikopter-uçak geliyor
 Modern sanatın miladı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yolcular hostes oluyor
Uçakla sık seyahat edenlerin...
TURGAY NOYAN
Balık ve ruh sağlığımız
Yaz tatilindesiniz. Ege'- nin...
STELYO BERBERAKİS
Yunanistan'daki Osmanlı Eserleri
Selanik ve Kavala'da...
YASEMİN TAŞKIN
Siyaset Sahnesi
Siyaset yorumcusu Curzio Maltese,...
FİKRET AYDEMİR
Yine Aynı Hikaye...
Türk ve Yunan...
Güzel hayaller beyni rahatlatır
Güzel hayaller beyni rahatlatır
Depresyonda mısınız yoksa depresyona girmek üzere misiniz? Dr. Tanju...
Ofis işi istemedim, 'atçı' oldum
Sabancı Holding'te çalışmak yerine 'atçı' olmayı tercih eden Sevil...
Zihin gelişimi için erken eğitim şart
Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) başlattığı "7 Çok Geç" kampanyası çocuğun...
3000 yıl yaşamak hayal olmaktan çıktı
Binlerce yıl yaşamak mümkün olabilir. Bilimadamları başta kök hücre çalışmaları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.