kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yurtdışı 'out' Türkiye 'in'

Marmara Üniversitesi'nin araştırmasına göre, gençler geçmiş yılların aksine Türkiye için iyimser düşünüyor. Gençlerin çoğu artık Türkiye'de yaşamak ve çalışmak istiyor.

Son yıllarda sıkça yaşanan ekonomik krizler ve artan işsizlik, gençler arasında yurtdışına yerleşerek yeni bir hayat kurma rüzgarları estiriyordu. Ancak son dönemde bu rüzgar 'tersine esmeye' başladı. Çok değil bundan üç yıl önce, Anadolu Üniversitesi'nin 2002 yılında gerçekleştirdiği "Beyin Göçü" konulu gençlik araştırmasına göre, katılımcı gençlerin yüzde 72'si, kariyerine ve hatta hayatına Amerika, Kanada veya Avrupa ülkelerinin birinde devam etmek istiyordu. Buna karşın; Marmara Üniversitesi'nin yaptığı yeni bir araştırma, gençlerin bu tercihindeki değişikliği ortaya koydu. Buna göre, üniversite eğitimi sırasında staj ya da kısa süreli çalışmayla yurtdışı deneyimi kazanan veya internet gibi kitle iletişim araçları sayesinde yabancı ülkeleri tanıyan gençlere, yurtdışına gitme fikri artık 'o denli' cazip gelmiyor. Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü'nün 5 fakülte, 2 yüksekokul ve 2 enstitüde okuyan gençler arasından yapılan araştırmasına katılan 886 lisans ve lisansüstüSADECE EĞİTİM....   Öğrencilerden Gökhan Rakıcı, Yurtdışına eğitim için gidebilirim, yaşamaya değil diyor.öğrencisi, "Sürekli yaşamak için kendi ülkemizi tercih ederiz" diyor.

TÜRKİYE'DE MUTLUYUZ'
"Türkiye'de yaşamaktan memnun musunuz" diye sorulan gençlerin yüzde 61'i bu soruya "evet" yanıtını veriyor. Başka bir ülkede yaşamak isteyenlerin oranı yüzde 16'da kalırken, kararsızlar yüzde 22'lik bir dilimi oluşturuyor. Ekonomik ve sosyal istikrar açısından iyimser olan ve Türkiye'yi güzel günlerin beklediğine inananların oranı yüzde 62'yi bulurken, karamsar olanların oranı sadece yüzde 8. Ankete katılan öğrenciler, Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomideki olumsuzluklarla sosyal ve ekonomik eşitsizlik olduğunu ifade ediyor. Bu problemleri demokrasi, insan hakları yetersizlikleri ile dış politika ve hızlı nüfus artışı izliyor. Gençler arasında 'Türkçe dışındaki anadillerde yayın ve eğitim serbest olmalıdır' diyenlerin oranı yüzde 39 iken, karşı çıkanların oranı yüzde 43'ü buluyor. Kararsızlar ise yüzde 18'de kalıyor. Üniversitelerde başörtüsünün laikliğe bir tehdit oluşturduğu düşüncesine öğrencilerin çoğu katılmıyor (YüzdeBEN İYİMSERİM....   AB Enstitüsünden Müge Özaydın da, Türkiyede kalıp ülkem için çalışmak istiyorum diyenlerden.64). Türkiye'deki üniversitelerde Türkçe'nin yanı sıra İngilizce eğitim veren bölümlerin de olması gerektiğini savunanların oranı ise yüzde 67.

GENÇLER ORDUYA GÜVENİYOR
Gençler, en güvendikleri kurum olarak yüzde 70'i aşan bir oranla orduyu ve cumhurbaşkanını gösteriyor. Bunu sırasıyla sivil toplum kuruluşları, üniversite ve eğitim kurumları, TBMM ve hükümet izliyor. Üniversitelilerin en az güven duyduğu kurumlar ise medya ve siyasi partiler. Avrupa Birliği'nin kendilerine ne anlam ifade ettiği sorulan öğrencilerin çoğu, "Ekonomik ve sosyal refah" yanıtını verirken, AB vatandaşlığını bu ülkelerde iş, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yararlanmak için istediklerini ifade ediyorlar. Öte yandan katılımcılar, uluslararası arenada en çok sivil toplum örgütlerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne ve Uluslararası Adalet Divanı'na güvenirken IMF ve Dünya Bankası gibi Türk ekonomisini yakından ilgilendiren kurumlara önemli ölçüde bir güvensizlik duyuyor.

Gönül KORKUT - HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sabıkalılar Mason olamaz
 Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
 Ankara AB'den mektup bekliyor
 Bayrağını kapan miting alanına koştu
 Provokatöre videodan teşhis
 AB hutbeye karışamaz
 Kadınlar erkeğe namaz kıldıramaz
 Kız yurdunda dehşet
 Neden alkol kullanıyorsun şoför bey?
 Gökkafes'e 'tedbir' konması istendi
 Ümit Davala'ya dayak cezası
 Memur müdüre saldırdı
 'Masonluk özgür bir kurumdur'
ERDAL ŞAFAK
"Tarafsız" gözlemciler
Askar Akayev'in...
ALİ KIRCA
Maç!
Ukrayna... Gürcistan... Kırgızistan... (Kazakistan...
MEHMET ALTAN
'Sizi biraz gergin gördüm'...
On dört yıllık bir...
Kapıp kaçtılar
Kırgızistan'da devrim sonrası meydan yağmacılara kaldı. Yoksulluk...
Türkler de hedef oldu
Yağmacılar Türkler'e ait dükkanları talan etti. Kadirbekov'un...
Dalgalan Şanlı Hilal
Dalgalan Şanlı Hilal
Türkiye'nin Dünya Kupası'nda var olma maçları geldi çattı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu